A început vaccinarea antirabică a vulpilor! Peste 1600 de momeli vaccinale, amplasate manual pe raza judeţului

După ce în perioada 7-11 mai, la nivelul judeţului s-a realizat campania de vaccinare a vulpilor prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană, îcepând cu data de 23 mai și până la data de 28 mai  se pune în aplicare Programul de vaccinare prin distribuire manuală de momeli vaccinale antirabice la vulpi în judeţul Bistriţa-Năsăud, anunţă directorul executiv al DSVSA BN, dr. Ioan Bogolin.

 „În prima campanie de vaccinare prin distribuire manuală din anul 2017, se vor amplasa 1650 momeli vaccinale. Distribuţia manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul din cadrul fondurilor de vânătoare, instruit de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora”, explică directorul DSVSA BN.

DSVSA BN transmite şi o serie de atenţionări. Astfel, dacă găsiţi momeli vaccinale distribuite în cadrul programului de vaccinare antirabică a vulpilor pe cale aeriană şi/sau manuală să nu le atingeţi! Dacă vaccinul (conținutul blisterului de plastic-aluminiu încorporat în momeala vaccinală), vine în contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionată a omului, trebuie contactat imediat medicul de familie! În acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate în conformitate cu reglementările în vigoare, care se referă la expunerea la virusul rabic.

Dacă mâinile sau altă parte descoperită a corpului vine în contact cu vaccinul, zona respectivă se va spăla abundent cu apă și săpun!

Vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

***

Demersul este în conformitate cu Programul strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, aprobat prin HG nr. 55/2008 şi a Deciziei CE SANTE/VP/RO/S12.749805 ce aprobă programele anuale şi multianuale privind eradicarea, controlul şi monitorizarea bolilor animale şi zoonozelor.  

 

 

 

Comentarii

05/06/17 11:16
Comentator

Dar al cainilor si pisicilor hoinare si fara stapani cine si cand le vaccineaza... ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]