Începutul Sfârşitului al lui Macedon Retegan, la Complexul Muzeal BN

În organizarea CJ BN, Complexul Muzeal BN, UAP Filiala Cluj-Bistriţa, IŞJ BN şi Primăria Bistriţa a avut loc un deosebit şi sensibil eveniment cultural, vernisajul retrospectivei de pictură intitulată „Începutul Sfârşitului” a valorosului şi apreciatului artist plastic bistriţean, prof. Macedon Retegan, director al Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa.
Evenimentul a coincis cu aniversarea furmoasei vârste de 60 de ani a pictorului expozant.
În prezenţa unui numeros public, sala de expoziţii dovedindu-se neîncăpătoare, au vorbit despre valoarea deosebită a operei şi a autorului, cu argumente şi exemplificări: pictorul Marcel Lupşe, care a fost şi moderatorul superbei activităţi, PC preot Vasile Frişan – protopopul Bisericii Greco-Catolice, care i-a înmânat o diplomă din partea PS dr. Episcop Florentin Crihălmeanu, care îi recunoaşte valoarea şi personalitatea în tratarea picturală a temelor religioase din Biblie în lucrările sale, criticul de artă – Oliv Mircea, istoricul de artă – Vasile Duda, artistul plastic – prof. dr. Marcel Lupşe, care au punctat faptul că puterea de creaţie şi sinteză a pictorului Macedon Retegan este în faza de maturitate.
Tot cu acest prilej a fost lansat şi albumul plastic Macedon Retegan – „Începutul Sfârşitului”, editat de CJ BN şi Complexul Muzeal BN.
Istoricul de artă Vasile Duda afirmă, în prefaţa albumului: „Spiritele aliniate în atmosfera supranaturală din pânzele artistului Macedon Retegan transmit o energie rece, distantă, supranaturală, ca un vid planetar”.
Prin actuala retrospectivă aniversară, „Începutul Sfârşitului” lui Macedon Hangan devine un început continuu...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5