INFORMARE DE PRESĂ

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că data de 31 august 2010 este ultima zi de depunere a cererilor pentru schemele de ajutor specific finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi destinate producătorilor de lapte din zonele defavorizate, respectiv îmbunătăţirii calităţii produselor ecologice.

Astfel, potrivit HG 755/2010, producătorii de lapte din zone defavorizate trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la Centrele Judeţene APIA pe a căror rază teritorială se află exploataţia. Ajutorul specific se acordă pentru un efectiv cuprins între 2 şi maximum 15 capete vaci de lapte. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 100 euro/cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor, prin raportarea numărului de animale eligibile la plafonul de 22.447.205 euro, aferent acestei forme de sprijin.

Totodată, cererile pentru ajutorul specific destinat agriculturii ecologice se depun la Centrul Judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza teritorială unde se află exploataţia şi trebuie să fie însoţite de documentele prevăzute de HG nr. 759/2010. Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, România beneficiază de fonduri europene de 3.098.000 euro.

În ceea ce priveşte noi forme de sprijin destinate fermierilor, precizăm că, după emiterea deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutoarelor de stat, producătorii agricoli vor putea depunere cereri pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor şi porcinelor, reglementate de H.G.nr 838 /2010 şi 839 /2010, respectiv pentru primele de asigurare conform H.G. 756 / 2010.

Totdodată, la data comuunicării deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, va intra în vigoare schema de ajutor de stat privind asigurarea accesului la finanţare în agricultură, aprobată de către Guvernul României în data de 25 august 2010.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]