Infracţionalitatea drogurilor: 22 de inculpaţi trimişi în judecată, anul trecut, în Bistriţa-Năsăud

În anul 2013, au fost soluţionate un număr de 27 de dosare în care au fost cercetate 91 de persoane, fiind trimişi în judecată 22 de inculpaţi, din care 9 inculpaţi în stare de arest preventiv. Acestea sunt datele furnizate de DIICOT Bistriţa-Năsăud şi centralizate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog  Bistriţa-Năsăud. 
 
Din totalul persoanelor cercetate în cursul anului 2013, un număr de 37 de persoane au fost cercetate pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 4 al. 1 şi/sau 2 din Legea 143/2000, şi anume cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu fără drept. 
 
Tot anul trecut, au fost constatate 102 de infracţiuni la Legea 143/2000, aproape de două ori mai mult faţă de anul 2012, când au fost constatate 67. Mai mult, cantitatea de droguri confiscate este de trei ori mai mare, de la circa 700 g de rezină de caabis, canabis şi mefedronă, până la aproape 2500 g în 2013. 
 
*** 
 
În judeţul nostru, numărul consumatorilor de droguri „uşoare” este în creştere
 
Ultimele studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică în România o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce, în rândul populaţiei de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%. 
 
La nivelul  judeţului nostru, principala problemă este creşterea numărului de consumatori de droguri, în special de droguri „uşoare” (canabis şi rezină de canabis) şi substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv (aşa-zisele „etnobotanice” sau „droguri legale”), astfel crescând şi numărul traficanţilor de asemenea substanţe. Prin măsurile de ordin legislativ, operativ şi preventiv s-a reuşit diminuarea activităţilor de comercializare a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, atât prin intermediul „magazinelor de vise”, cât şi prin intermediul Internet-ului, însă acestea rămân în continuare o problemă prioritară a luptei antidrog”, se menţionează în „diagnoza locală” din cadrul Stratehiei jude'ene antidrog 2014-2020.
 
Dintre cauzele favorizante ale fenomenului de trafic şi consum ilicit de droguri în judeţul Bistrița-Năsăud, „cel mai important este faptul că, pe fondul liberei circulaţii  a cetăţenilor din România spre ţările din UE, s-au creat condiţii propice fuzionării elementelor infractoare din spaţiul românesc cu cele din alte zone ale Europei, inclusiv în domeniu traficului şi consumului ilicit de droguri”. Tot mai mulţi tineri care sunt pleacaţi în străinătate iau contact pentru prima dată cu drogurile (în general canabis şi rezină de canabis), iar la întoarcere aduc cu ei cantităţi mici pe care le utilizează cu persoane din anturajul lor. În plus, traficul de droguri ăşi dă posibilitatea de câştig facil de bani. La toate acestea se adaugă şi faptul că există un număr mare de societăţi de transport internaţional care poate facilita pătrunderea drogurilor în ţară sub forma unor colete şi pachete. 
***

Pe raza municipiului şi a judeţului Bistriţa-Năsăud, conform analizei efectuate de către Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Bistriţa-Năsăud, cele mai utilizate droguri sunt canabisul, rezina de canabis (haşiş), SNPP- substanţele noi cu proprietăţi psihoactive şi pastilele ecstasy. Vârsta medie a traficanţilor şi consumatorilor de droguri este cuprinsă între 19-36 ani. Drogurile se consumă în cluburi, discoteci, baruri, terase, săli de jocuri şi locuri de agrement de pe raza judeţului nostru. 

 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5