Infrastructura agricolă de acces din Budacu de Jos, modernizată cu fonduri europene

La Budacu de Jos, parcă şi agricultorii au mai mult spor de când accesul spre terenurile agricole se face pe asfalt. Fondurile europene fac posibile investiţii pe care mulţi nici nu şi le-ar fi imaginat.
Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ şi primarul Florin Sandu Simionca, alături de reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din domeniul construcţiilor, consultanţi, proiectanţi, dar şi antreprenori şi-au dat întâlnire …la răscruce de drumuri de hotar. Comisia de recepţie a evaluat lucrările realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 125 – “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”.
În fapt, au fost modernizaţi 9,8 kilometri de drum de hotar în satele Budacu de Jos, Buduş, Jelna şi Simioneşti, fie prin aplicarea unui covor asfaltic, fir prin tratamente bituminoase.
„Acest proiect a început în anul 2011, cu faza de proiectare. La finalul acelui an, a început şi execuţia propriu-zisă, iar anul trecut lucrările au fost realizate aproape în totalitate. Lucrările sunt de o foarte bună calitate, realizate la timp. Noi aveam termen final luna august, dar am terminat de implementat proiectul mult mai repede, de aceea le mulţumesc tuturor pentru implicare”, a declarat, mulţumit, edilul comunei.
Primarul Budacului de Jos a adăugat că oamenii locului au înţeles că banii europeni nu puteau fi utilizaţi pentru modernizarea uliţelor din sat, ci doar pntru drumurile care asigură accesul spre terenuriel agricole. „Consider că implementarea acestui proiect pe submăsura 125 a este un lucru foarte bun, şi pentru că terenurile agricole au fost lucrate. Oamenii din comună au răspuns pozitiv şi veţi vedea peste tot că activitatea agricolă s-a revigorat”, a explicat Florin Sandu Simionca.
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că astfel de iniţiative locale de accesare a fondurilor europene sunt salutare, fie că vorbim de Budacu de Jos, fie de Budeşti, Milaş, Leşu etc. Practic, spunea preşedintele Moldovan, finanţările Uniunii Europene au dat o şansă satului românesc, îmbucurător fiind faptul că primarii au ştiut să profite de această oportunitate.
***
Valoarea totală a proiectului – proiectare şi execuţie – este de 4,670 milioane lei, contractul fiind adjudecat de SC Frasinul SRL Anieş şi SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa.
“Este prima investiţie recepţionată în Bistriţa-Năsăud pe Măsura 125. Mă bucur că lucrarea arată foarte bine, deşi a trecut o iarnă. Eu puteam să insist să facem recepţia în lunile septembrie-octombrie a anului trecut şi mai câştigam şase luni din garanţia drumurilor. Am ştiut că lucrarea a fost executată bine şi de aceea nu m-a deranjat să amânăm data recepţiei”, a punctat Traian Larionesi, administratorul SC Frasinul SRL Bistriţa.

***
Este primul proiect european finalizat de Primăria Budacu de Jos. Alte două proiecte cu finanţare europeană aşteaptă avizele de la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare. Şi să tot fie vreo trei luni de când se aşteaptă…
Autorităţile locale din Budacu de Jos au semnat contractul pentru lucrările de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor. Proiectul finanţat prin PNDR, submăsura 125 c, în valoare de 1,5 milioane euro, va conduce la regularizarea a peste 8 kilometri de curs de apă, torenţi.
„Proiectarea a fost finalizată. Aşteptăm acel aviz de la Centrul din Satu Mare, pentru a putea lansa procedura de achiziţii publice pentru execuţia lucrărilor. Aceste lucrărio vor fi efectiate pe Dealul Jelnei până la vărsarea în pârâul Budac, pe Dealul Budacului, în Monariu”, explică Florin Simionca.
Tot într-un „aviz” stă şi lansarea licitaţiei pentru edificarea unui centru de informare turistică la Jelna, o investiţie de circa 120.000 euro, finanţată prin Măsura 313 - „Încurajarea activităţilor turistice”.
„După ce obţinem aprobarea, vom face licitaţie şi sper ca la sfârşitul anului să avem finalizată această construcţie. La parter, vom avea acest centru de informare turistică, iar la etaj vom amenaja două săli de grupă pentru grădiniţă”, menţionează primarul comunei.
***
Şi fondurile guvernamentale sunt aşteptate peste Dealul Budacului. Speranţe sunt, explică Florin Simionca, pentru că cele două investiţii realizate prin renumita Ordonanţă 7 (n.n. – OG 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural) sunt executate în pondere de peste 90%.
Pentru baza sportivă multifuncţională de la Jelna ar mai fi nevoie doar de vreo 50.000 lei, pentru instalaţia de nocturnă şi amenajări exterioare. Un alt proiect derulat din bani guvernamentali vizează realizarea aducţiunii de apă Budac/Buduş, aici fondurile necesare finalizării depăşind jumătate de milion de lei.

Comentarii

31/05/13 12:56

imi salta inima de bucurie de fiecare data cand aud ca sunt folosite fondurile europene:)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5