Ing. Ioan Nuţu Tabără : A fost un an bun pentru agricultură. Îi felicit pe fermierii din Bistriţa-Năsăud pentru rezultatele obţinute

Ing. Ioan Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, consideră că anul 2017 a fost unul bun pentru agricultură, cu puţine excepţii, şi din punct de vedere meteorologic, asta prin prisma producţiilor bune şi foarte bune obţinute de fermierii din Bistriţa-Năsăud.

         „Rezultatele fermierilor sunt cele mai importante, nu neapărat activitatea pe care departamentele din Direcţia Agricolă o desfăşoară de-a lungul anului. A fost un an bun şi din punct de vedere meteorologic, exceptând acele episoade de grindină şi vijelii şi îngheţuri târzii de primăvară care ne-au afectat câteva culturi. S-au înregistrat producţii bune în sectorul vegetal şi sigur că meritul este al fermierilor, al producătorilor agricoli din judeţul Bistriţa-Năsăud care prin munca, strădania şi vrednicia lor, dar şi prin faptul că au absorbit fondurile europene la timp şi subvenţiile, care au cântărit foarte mult, ca să-şi poată desfăşura anul agricol în condiţii foarte bune, plus tehnologiile foarte performante pe care le-au aplicat (...)Vreu să-i felicit pe toţi fermierii din judeţ pentru bunele rezultate obţinute ”, a declarat ing. Ioan Nuţu Tabără.

         Potrivit Situaţiei Statistice a Terenurilor, din cele 535.849 hectare care reprezintă suprafaţa totală a judeţului, 302.891 hectare este acoperită de terenuri agricole, şi anume arabil, păşuni şi fâneţe (peste 200.000 hectare), vii (522 hectare) şi livezi (8369 hectare). În urma analizelor făcute, în acest an au rămas nelucrate 1685 hectare, majoritatea din gospodării individuale.

         În ceea ce priveşte producţiile medii la hectare obţinute în 2017, creşteri au fost la grâu (4086 kg/ha, plus 27%), la triticale (4333 kg/ha, plus 32%), orz (4063 kg/ha, plus 42%), porumb boabe (5274 kg/ha, plus 52%) şi struguri (9934 kg/ha, plus 218%). În schimb, producţii mai mici au fost la ovăzul de primăvară, la sfecla de zahăr, la cartofi (-25%), legume în câmp şi spaţii protejate (-15%) şi în livezi. „Producţiile în domeniul pomicol sunt pe minus, raportate la anul trecut. Au fost probleme din cauza faptului că au fost acele îngheţuri târzii de primăvară şi pe urmă celelalte două-trei episoade de grindină şi furtuni”, a explicat şeful Agriculturii bistriţene. De altfel, producţia de mere a înregistrat un minus de 28%, la pere – 45%, pruni – 37%, la nuci de 18%, cea mai mare scădere fiind în producţia de cireşe şi vişine, de aproape 85%.

         Structura efectivelor de animale, la data de 30 noiembrie 2017, înregistrează creşteri la bovine (72.173 capete), la ovine (402.167 capete), dar şi la animalele de blană (1150 capete). Statisticile judeţene indică peste 57.000 capete suine, peste 27.000 capete caprine, peste 320.000 de păsări, 10.000 de ecvine, 8.000 iepuri şi circa 30.000 familii de albine.

 

 

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]