INGRIJORARI....

Un numar tot mai mare de adolescenti, consuma alcool sau alte substante toxice, cu toate ca acest lucru este ilegal si periculos – in tara noastra se interzice vinzarea si consumul de alcool sub 18 ani! Unii adolscentii incearca consumul de alcool sau substante toxice doar ocazional, dar chiar si acest comportament poate fi considerat periculos, deoarece poate duce la dependenta si la problemele secundare acesteia (consecinte ilegale, performante scolare slabe, pierderea prietenilor din anturaj-izolare sociala si nu in ultimul rand, probleme familiale).

In Romania ingrijorator este faptul ca, 75% din adolescenti au recunoscut ca au consumat alcool rareori, iar 28% dintre acestia au admis ca uneori au abuzat , fiind implicati in situatii cel putin jenante cauzate de bautura.

Cu totii experimentam diverse lucruri in adolescenta, dar uneori, atunci cand incepem sa abuzam, in spate se afla o problema mai grava pe care ar trebui sa o constientizam si sa o rezolvam la timp. Iata cateva din cauzele pentru care un adolescent incepe sa bea..mai mult..sau chiar sa devina dependent de alcool: (1) pentru a fi acceptat de cei din jur. Un tanar se simte bine doar in preajma celor de aceeasi varsta cu el si, in cazul in care nu se supune regulilor nescrise ale acelui grup, exista riscul sa fie exclus din el. Asadar, multi incep sa consume alcool doar pentru ca prietenii lor fac acest lucru si nu vor sa fie priviti altfel. (2) Pentru a se simti matur. Se stie faptul ca adolescentii sunt oarecum prinsi la mijloc intre doua lumi. Dorind sa fie considerati adulti incep sa imite gesturile acestora, fara a realiza ca de fapt, nu aceste actiuni ii transforma in adulti.(3)Pentru a se distra sau pentru a se simti bine. Acest motiv poate fi vazut din doua perspective. Fie adolescentii sunt asaltati din toate partile cu imagini trucate cu tineri care se simt bine band, fumand sau distrandu-se in cluburi( afise, reclame tv, filme etc), fie vor sa fie tratati ca adultii si in consecinta se comporta ca ei.(4) Din curiozitate. Adolescentii fac multe lucruri, nu intodeauna foarte bune pentru ei, tocmai din curiozitate. Este de inteles, avand in vedere varsta, ca acum este timpul experientelor.(5)Pentru a evada dintr-un univers potrivnic sau pentru a uita de o problema mai grava. Daca majoritatea adolescentilor incep sa bea din joaca, iar mai apoi devin dependenti din inconstienta, unii gasesc in bautura o salvare in cazul in care au o alta problema mai grava: o situatie familiala potrivnica, probleme de adaptare etc.

Folosit in cantitati mari, alcoolul duce laintoxicare sau chiar la coma alcoolica.Reactiile date de alcool sunt diferite: unii pot fi mai prietenosi si vorbareti, altii devin agresivi si nervosi iar toti au probleme de echilibru sau de vorbire. Starea de somnolenta,dicultatile de respiratie, atacul de cord si chiar moartea pot surveni in urma consumarii unei maricantitati de alcoolintr-o perioada scurta de timp. Apar, binenteles, si reactii pe termen lung, care de regula afecteaza sanatatea individului putin cate putin, ducand la rezultate la fel de periculoase.

Un lucru extrem de important este ca, parintele sa fie un bun exemplu de comportament pentru copil.De constientizat si faptul ca, cu mult inainte ca un copil sa aiba posibilitatea sa bea alcool, parintele poate urma cativa pasi in educatia acestuia prin care sa creasca sansele de a spune „ nu” alcoolului.Si cum ar putea fi invatati sa spuna „nu”? Se pleaca de la a exersa acel "nu, multumesc"! In special cand le este oferita o bautura alcoolica. Sunt educati in spiritul ideii de a pleca imediat atunci cind se gasesc in situatii inconfortabile. Cind copilul urmeaza sa participe la o petrecere, parintele se asigura ca acesta are bani pentru transport sau un numar de telefon unde poate fi gasit parintele gazda sau un alt adult responsabil. Legat de bani, este de dorit sa stie pe ce sunt cheltuiti banii de buzunar. Acestia ar trebui sa se gasesca intr-un raport direct cu nevoile legate de scoala si „uz”personal - nu de alimentare constanta a „placerilor”. De asemenea, ar trebui invatati sa nu accepte sa se urce in masina unei persoane care a baut alcool.Nu in ultimul rind, parintii pot sa ofere la petreceri doar bauturi nealcoolice pentru a le arata copiilor ca oamenii se pot simti bine si fara sa consume alcool – versus obiceiului nou creat de a cumpara copiilor mici „sampanie pentru copii”care creeaza predispozitia de acceptare a alcoolului.

Alte recomandari: parintele sa stie intotdeauna unde pleaca copilul cind iese din casa, sa cunoasca parintii prietenilor cu care se intilneste sau stie macar ceva autentic despre ei, sa aiba un numar de telefon al familiilor pe care le frecventeaza mai des, sa solicite copilului sa sune unul dintre parinti in mod regulat atunci cand este plecat de acasa.

Mirela Parker, Directia de Sanatate Publica, Bistrita-Nasaud

Compartiment Promovarea Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5