Inspector şcolar general Camelia Tabără: Copiii rămân la Nepos, dar şcolile cu mai puţin de 300 de copii îşi pierd personalitatea juridică

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a precizat, din capul locului, că la fiecare început de an, consiliile locale adoptă hotărâri cu privire la reţeaua şcolară care va funcţiona cu 1 septembrie 2017, după ce obţin avizul conform al inspectoratului şcolar judeţean. Potrivit acesteia, la nivelul judeţului au existat câteva comune unde au fost câte două şcoli cu personalitate juridică, astfel de situaţie fiind Feldru/Nepos, însă şcoala de la Nepos era oarecum „în ilegalitate”, prin prosma numărului de elevi, sancţionată anul trecut doar cu „un cartonaş galben”.

Prin Ordin de ministru s-a prevăzut clar, pentru noua reţea şcolară, că, „acele şcoli care nu întrunesc 300 de copii, în mod obligatoriu, se reorganizează". Aceasta a menţionat că în această situaţie mai este şi şcoala din Dumitriţa care va deveni structură a şcolii din Budacu de Sus, iar anul trecut a fost situaţia de la Dobric/Căianu Mic. Camelia Tabără a menţionat că în decembrie a fost la Feldru unde a avut discuţii cu profesorii şi conducerea şcolii.

„La finalul anului trecut au apărut situaţii neplăcute, în care dascălii au rămas fără salarii. Toată lumea are păreri, toată lumea are orgolii locale, toate lumea are tot felul de intervenţii până când toamna dascălii rămân fără salarii, iar atunci rămânem singuri. Nu mai e nici primar care să ofere salarizare, atunci avem un singur inamic Inspectoratul Şcolar, că nu ne mai transmite salarii. Permanent, ni s-a reproşat nouă ca sistem că nu avem constituite foarte corect şi pe legalitate formaţiunile de studiu, astfel încât finanţarea pe elev să fie una corectă şi în care o şcoală care este bine organizată, pe lege, să se susţină şi o alta, nu. Tot felul de anomalii şi tot felul de abateri. În acest moment, Ordinul de mininistru ne ajută, în sensul că acest calculator nu te lasă să greşeşti, copii raportaţi, copii care merg şi vin. Toate aceste portiţe care generau foarte multe confuzii în efective şi implicit în finanţare sunt reglementate de către Ordinul de ministru şi noi nu facem altceva decât să-l aplicăm. Dacă până acum puteau să facă ce vor, acuma nu.”, a explicat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Potrivit acesteia, dacă Consiliul Local Feldru nu va aproba o hotărâre privind reţeaua şcolară cu unităţile de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2017-2018, va fi luată o decizie la nivelul IŞJ B-N, chiar dacă asta va însemna şi o atacare la instanţa de contencios administrativ.

Întrebată despre ceea ce riscă părinţii dacă nu-şi vor mai trimite copiii la şcoală, Camelia Tabără a precizat clar: „Niciuna”. „E o poveste pe care o aud de 30 de ani, de când sunt în învăţământ. Prima dată trebuie să înţeleagă toată lumea că nu îi trimit pentru noi, ci pentru ei, că e în interesul lor ca părinţi. Sunt supărări şi într-adevăr povestea cu titlul de şcoală... Sunt mândrii locale, dar de aici până a nu trimite copilul la şcoală înseamnă iresponsabilitate din partea părinţilor. Am înţeles, dacă ar fi copii mici, care ar trebui transportaţi. Da, nu-mi convine ca un copil de 5 anişori să-l las să se deplaseze. Dar copiii sunt tot acolo. Mai mult, prin noua organizare o să le asigurăm în fiecare grupă câte 20 de copii, iar nu 30”, a mai menţionat prof. Camelia Tabără.

Şeful IŞJ B-N a remarcat, din discuţiile cu părinţii, şi faptul că acestora li se pare că „tot timpul vor fi vitregiţi iar caimacul îl ia Feldru şi ei rămân fără”, Primăria Feldru având rolul de a echilibra resursele pentru cele două şcoli. 

Una peste alta, dacă până la 1 septembrie, cei de la Nepos vor reuşi să aibă înscriţi 300 copii, pot să-şi redobândească statutul de personalitate juridică. Oricum, acesta se revizuieşte anual, în funcţie de realităţile momentului. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5