Întâlnire, întâlniri. Principele Nicolae la Tăşuleasa Social

*Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României: Am dormit în aer liber. A fost puţin umed. Am mâncat peşte şi a fost foarte frumos. Este un paradis, aici, la Tăşuleasa Social.

Mai întâi a fost vestea. Comunicatul de presă de la Asociaţia Tăşuleasa Social. Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României se află timp de o săptămână în campusul de la Tăşuleasa Social.

,,Dacă veţi considera de interes, sunteţi invitaţi joi, 4 iulie, între orele 11:00 – 12:00, sau vineri, 5 iulie, între orele 11:00-12:00 la o întâlnire cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae şi toţi voluntarii care se află în campus”, scria în comunicat.

Am ajuns vineri la Tăşuleasa. Cu Alin, Dorin de la Mesagerul şi Cristi de la AS-TV. Poate că ar fi trebuit să scriu mai repede despre asta. Am simţit nevoia să scriu imediat ce s-a încheiat vizita, dar de fiecare data m-am oprit. Nu am scris, poate şi  pentru ca m-am gândit că n-aş putea să mă ridic la înălţimea acelei zile. Două, trei ore, dar pentru mine au fost două, trei ore extraordinare.

Nu am mai fost în campusul de la Tăşuleasa Social de câţiva ani buni. Între timp am tot scris, am vizionat imagini despre ce au mai făcut Alin şi oamenii minunaţi de la Tăşuleasa.

Vineri 5 iulie. Ajungem şi la Tăşuleasa. Ne întâmpină acelaşi Alin Uşeriu. Alin a rămas la fel, în ciuda recunoaşterii naţionale, chiar internaţionale de care s-a bucurat în ultimul timp. Are acelaşi farmec, firesc, e genul acela de gazdă care nu  îşi supune oaspeţii la încercări demonstrative. Dar, mai multe despre Alin Uhlmann-Uşeriu într-un interviu ce va apărea în cotidianul nostru.

Ne aşezăm la o poveste. Ne familiarizează cu personajele poveştii, cu protocolul, avem libertate la întrebări, cu condiţia ca acestea să fie legate de prezenţa Alteţei Sale Regale în campusul de la Tăşuleasa Social. Schimbăm gânduri, vise…Succesul poveştii Tăşuleasa Social nu a venit peste noapte. A fost mai întâi visul, apoi planul, obiectivele, multă muncă, şi mai apoi a venit şi succesul. Alin Uşeriu, voluntarii de la Tăşuleasa Social au  îndrăznit să fie altfel! Doar cine îndrăzneşte, e pregătit şi merge mai departe…

La un moment dat îşi face apariţia Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, zâmbind. O prezenţă pozitivă. Aşa mi-l amintesc şi când l-am văzut pentru prima dată la Gala Inocenţi, anul trecut, la spectacolul ţinut în Sinagoga din Bistriţa. Firesc, blândeţe şi multă linişte. Acelaşi zâmbet, doar că acum miza era mai mare. Aveam posibilitatea să stăm de vorbă, întrebări-răspunsuri…

 Mai apoi apare şi Andrei Dăscălescu, omul din spatele fotografiilor ce însoţesc comunicatele de presă ale celor de la Tăşuleasa Social. Remarc şi la Andrei, o seninătate şi o linişte întocmai ca în fotografiile sale.

 Convenim cu Alin, ca până la pauză şi asta undeva în jurul prânzului, când vom putea sta de vorbă cu ASR Principele Nicolae, să vizităm Pădurea Ecologică…

Citisem, văzusem fotografii semnate Cosmin Bumbuţ şi Andrei Dăscălescu, dar când am ajuns acolo, a fost cu totul altceva. Am ales să respir şi să tac, să observ. Îl ascultam pe Alin cu cât drag povesteşte, îl mai necăjeam pe Rico, asistentul lui Alin. Rico e un terrier simpatic. E de acolo. Ne-a însoţit pe tot parcursul vizitei, a fost mereu după Alin, s-a băgat în mlaştină, s-a jucat prin iarbă…Multă libertate.

Fiecare loc din pădure are o poveste. Mie, personal, mi-a plăcut lecţia despre pradă şi vânător. Întocmai, ca în viaţă, ca în iubire.

Ce plină de stări a fost toată această vizită. Nu poţi mima o viaţă întreagă ceea ce nu eşti şi nici nu este recomandabil daca vrei să întâlneşti bucuria şi fericirea în această viaţă. Nu e cazul să te izolezi de tot, dar e indicat şi necesar să începi să petreci timp de calitate cu tine şi cu oameni ca şi tine.

La un moment dat, Alin rupe liniştea şi încearcă un răspuns. El îl ştie, dar îl încearcă…

Ne întoarcem printre voluntari. Ne întoarcem şi la Alteţa Sa Regală Principele Nicolae. Sunt prinşi într-un joc. Ce se întâmplă când se defrişează masiv? Când se taie masiv? Nenorociri, calamităţi…Slavă Domnului, în jocul lor, inundaţiile se produc cu ajutorul unor stropitori. ASR Principele Nicolae intră în joc şi tocmai ce produce un dezastru natural…

Am observat la ASR Principele Nicolae …entuziasm copilăresc, poftă de joc şi improvizaţie. Dar, nu lipseşte respectul. E un respect firesc…nu impus. Alin Uşeriu îl întreabă dacă e de acord să facă o pauză pentru a sta de vorbă cu jurnaliştii din Bistriţa. Răspunde da, zâmbind. Şi ajungem şi stăm de vorbă. În limba română. Toate răspunsurile ASR Principele Nicolae sunt răspunsuri date cu sufletul. Nu renunţă, nici în momentul în care vorbele ar veni mult mai uşor în limba engleză…

Remarc şi un simţ al umorului. Mi-a plăcut răspunsul dat la întrebarea: cu ce amintiri, stări vă întoarceţi acasă?

Dacă m-aţi întreba cum e Principele Nicolae, ce ai remarcat în mod deosebit, pot spune doar atât: eu cred ca va reuşi. Când te respecţi pe tine şi îţi asumi întreaga răspundere pentru ceea ce eşti, atunci te duci singur pe umeri. Asta e părerea mea vizavi de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

Mi-au plăcut şi voluntarii pe care i-am întâlnit la Tăşuleasa Social. M-am regăsit în răspunsurile Mădălinei, ale Anei, Sabinei, Andreei… întâlniri, oglinzi care reflecta viaţa din tine, lumină şi întuneric.

Povestea se încheie cu o ploaie şi cu o bucurie enormă. M-a întrebat cineva când m-am simţit fericită şi liberă?  Un răspuns ar fi: vineri, 5 iulie 2013, mai bine de două ore la Tăşuleasa Social.

*Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Asociaţia Tăşuleasa Social: Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României se află de duminică în campusul de la Tăşuleasa. Face parte din echipa de bază a voluntarilor, care practic fac posibil acest proiect pe care noi l-am prezentat (n.r. – Pădurea Ecologică). Nu bucurăm şi suntem onoraţi să îl avem pe Alteţa Sa Regală Principele Nicolae printre noi şi am avut ce învăţa. Ne-a mărturisit din experienţa vastă de voluntar pe care ASR Principele Nicolae a deprins-o şi pe care a transportat-o încoace. A fost un moment foarte important pentru cei de la Tăşuleasa, pentru că nu toată ziua te întâlneşti cu Alteţa Sa Regală aici la Tăşuleasa Social. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut în această săptămână.

Carmen Bulz: Cum s-a comportat Alteţa Sa Regală în postura de voluntar şi dacă a respectat întocmai programul zilnic al unui voluntar ce vine în campusul de la Tăşuleasa Social.

Alin Uhlmann-Uşeriu: Impecabil. Răspunsul este foarte scurt: impecabil, pentru că Alteţa Sa Regală are o experienţă vastă în acest domeniu şi practic procedura pe care noi am implementat-o aici, în Pădurea Ecologică de la Tăşuleasa Social, se ridică la un standard, pe care noi ni l-am dorit a fi unul bun, un standard european şi ASR Principele Nicolae a ştiut aceste reguli când a venit la noi. Nu a trebuit să îl învăţăm aproape nimic, ne-a învăţat el pe noi.

*C.B.: Alteţa Voastră Regală, tocmai aţi provocat un dezastru natural...Revenind la întrebare: Cum a fost la Tăşuleasa Social şi de ce Tăşuleasa Social, şi nu o altă asociaţie, un alt ONG?

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României: Râde(n.r.)...A fost foarte bine. Mă bucur să fiu aici. Am învăţat mult. Copiii au fost foarte buni, foarte drăguţi. De ce Tăşuleasa? Am lucrat cu ei în 2008 , la proiectul Mai mult verde, şi de atunci s-a creat o relaţie între noi.

C.B.: Cu ce amintiri, cu ce stări vă întoarceţi acasă?

ASR Principele Nicolae al României: Amintiri, stări...Nu ştiu, e dificil...Poate, aseară, am dormit în aer liber. A fost puţin umed. Am mâncat peşte şi a fost foarte frumos (n.r- râde...)

Carmen Bulz: Ce înseamnă pentru Alteţa Voastră Regală, voluntariatul?

Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României: Cred că este foarte important, nu numai în România, în toată lumea, să dai ceva înapoi. E foarte important voluntariatul în educaţia copiilor.

C.B.: Intenţionaţi să vă întoarceţi în campusul de la Tăşuleasa Social?

ASR Principele Nicolae al României: Da, vreau foarte mult acest lucru. Este un paradis aici. Îmi place foarte mult.

*Mădălina, voluntar din Bucureşti: Am ajuns aici prin intermediul doamnei profesoare de geografie care ştia de Asociaţia Tăşuleasa Social. Mă întorc acasă cu foarte multe amintiri.A fost o experienţă foarte plăcută să facem echipă cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae. Alteţa Sa Regală este o fire deschisă, comunicativă. Ne-a împărtăşit din experienţa sale de voluntar şi am avut multe de învăţat.Am ales să fac voluntariat pentru că schimbarea începe cu noi şi este foarte important să te implici, mai ales că îţi faci prieteni, te descoperi pe tine şi descoperi de fapt tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. E o cale mult mai uşoară.Ce am descoperit în legătură cu mine însămi în această săptămână petrecută în campusul de la Tăşuleasa Social? Am descoperit că îmi place să fiu voluntar, am descoperit că îmi place să merg pe munte foarte mult. Am descoperit că îmi place să lucrez în echipă. Am descoperit ce se întâmplă în jurul meu, câţi arbori sunt tăiaţi în ţară, dacă nu te informezi tu, adevărul nu ajunge la tine. Am descoperit şi am învăţat responsabilitatea.

*Ana, voluntar din Bucureşti: Prima dată am venit la Tăşuleasa Social din curiozitate, iar mai apoi m-am întors pentru că îmi place. Adică, nu simţi că te duci, oarecum din obligaţie, ca la un serviciu. Pur şi simplu vii din proprie iniţiativă şi asta cred că e cel mai important lucru. În ceea ce mă priveşte, săptămâna aceasta petrecută în campusul de la Tăşuleasa Social mi-a demonstrat că pot face lucrurile şi singură. Nu este nevoie să vină să mă ia cineva de mânuţă să îmi spună, uite poţi face şi lucrul acesta, pentru că venind la Tăşuleasa Social am învăţat că mă pot întoarce la mine acasă şi schimbarea să înceapă de la mine.

*Sabina, voluntar din Suceava: Prima dată am venit la Tăşuleasa Social la Camionul de Crăciun, am mai venit la împăduriri, la diferite activităţi şi am descoperit că îmi place foarte mult să fac voluntariat. A fost o experienţă specială şi datorită prezenţei Alteţei Sale Regale Principele Nicolae. Nu mă aşteptam să fie aşa firesc, ca noi. Am fost pe munte împreună, în maşină, bine a condus Alteţa Sa (n.r.- râde). A fost foarte frumos…

*Andreea, voluntar din Bistriţa: Sunt pentru a doua oară aici la Tăşuleasa Social. A fost o experienţă specială săptămâna aceasta, ţinând cont de prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Nicolae. De ce a fost o experienţă specială? A fost specială, pentru că îmi imaginam ca prezenţa Alteţei Sale să fie altfel, mai sobră, dar Alteţa Sa e mult mai deschis, e firesc, altruist. Am făcut echipă. Am descoperit că îmi place să ajut. Mă simt mult mai bună.

*Cristian, voluntar din Bistriţa: Am ales să fac voluntariat pentru că îmi place să ajut, să văd că las un rezultat bun în urma mea. Mă simt mult mai bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5