ÎNTÂLNIRILE CLUBULUI SAECULUM

Marţi, 25 septembrie 2012, la Şcoala „Liviu Rebreanu” Beclean, în organizarea Centrului Judeţean Pentru Cultură Bistriţa- Năsăud, Clubul „Saeculum”Beclean în colaborare cu Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsud, Editura „Eikon”Cluj-Napoca şi Revista „Mişcarea literară” Bistriţa, au organizat „Întâlnirile Clubului Saeculum”, întâlniri care au debutat cu primirea oaspeţilor de către scriitorul Aurel Podaru, preşedintele acestei asociaţii culturale,care de 13 ani,după cum spunea la sârşitul întâlnirii Aurel Podaru, s- au găzduit peste 100 de întâlniri la care au participat oameni de seamă, în special de la Universitatea „Babeş- Bolyai”din Cluj-Napoca, dar şi de la alte locuri din ţară,căutându-se ca mereu să se răspundă întrebărilor oamenilor,mereu mai interesante şi incitante.
Astfel, într-un cadru demn pentru cei doi oaspeţii veniţi de la Cluj, respectiv a d-lui prof.univ.dr.Ştefan Borbely de la Facultatea de Litere a Univ, „Babeş-Bolyai” şi a tinerei dr. Constantina Raveca Buleu, cercetător ştiinţific postdoctoral la Univ. „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, care au venit la Beclean să dezbată o temă incitantă : „EZOTERISMUL ROMÂNESC INTERBELIC” şi să lanseze cartea domnişoarei Constantina Raveca Buleu, „Paradigma puterii în secolul al XIX-lea”, Editura „Ideea Europeană” , Bucureşti, 2011, prezentată de profesorul Ştefan Borbely, au fost întâmpinaţi cu interes de auditoriul venit de la Rodna, Maieru, Dej, Cluj, Bistriţa, dar şi din Beclean, mentorul Aurel Podaru prezentându-i şi pe cei prezenţi în această zi minunată de toamnă la Beclean: Ştefan Mihuţ(Dej), Liviu Păiuş(Rodna), Icu Crăciun(Maieru), Macavei Lucia(Bistriţa),Macavei Al.Macavei ş i Naroş Iacob din Maieru, Zorin Diaconescu(Bistriţa), Nicolae Vrăsmaş(Prundu Bârgăului), precum şi beclenarii: I.R.Zăgreanu, Făgărăşan Elvira, Moldovan Andrei, Mircea Cupşa, Monica Man,Vasie Vidican, Liuţa Zăgrean, pr.Vasile Cherhaţ, pr.insp.Adrian Cherhaţ Şi Ioana Zadic.
În continuare dl. Aurel Podaru s-a oprit în prezentarea oaspeţilor de la Cluj, asupra tinerei şi frumoasei domnişoare, dr. Constantina Raveca Buleu,originară din Prundu Bârgăului, ea născându-se la16 martie 1979, la Bistriţa. Este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca(2002), a obţinut masteratulîn domeniul „Istoria ideilor- istoria imaginilor” şi doctoratul cu teza: „Paradigma puterii în secolul al XIX-lea”(2008). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi membru al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, cu stagii de cecetare la prestogioase universităţi, precum cea din Bologna, Italia şi New Delhi, India şi a participat la numerose congrese,colocvii şi simpozioane de lingvistică, literatură română şi literatură comparată, în ţară şi străinătate, la Festivalul şi Colocviul Internaţional „Zile şi nopţi de Literatură”, Neptun/Mangalia, 2010.
Volume: „Reflexul cultural grec în literatură”, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca,2003; „Dostoievski şi Nietzsche. Congruenţă şi incongruenţe”, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2004; „Patru eseuri despre putere: Napoleon, Dostoievski, Nietzsche, Foucault”. Prefaţă de Ştefan Borbely, Editura Limes,Cluj-Napoca,2007; „Paradigma puterii în secolul al XIX-lea”, Editura Ideea Europeană,2011,carte premiată de revista „Contemporanul” şi Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în 2012.
Despre cartea sa lansată în această zi la Beclean, două păreri mi se par semnificative. Astfel, Ştefan Borbely În „Eleganţă şi erudiţie” din „Apostrof” nr.12/2007 spune: „Fire în esenţă senină, ludică,sublimată auster în identitatea unei sobrietăţi disciplinate ce urcă din respectul obiectiv şi avizat pentru actul de cultură, Constantina Raveca Buleu e cel mai realizat nume de până acum al seriei postdecembriste de tineri comparatişti clujeni”, iar în „Luceafărul de dimineaţă”,nr.2 din ianuarie 2008, Horia Gârbea în „Şapte cărţi noi în şapte fraze fiecare”, spune: „Tânăra cercetătoare cu nume aiuritor izbuteşte să fascineze lectorul într-un volum care numai facil nu este, dar se citeşte ca romanele poliţiste. Studiul despre Napoeon ar merita două rânduri de coperte de carte, ba şi un premiu pe care un juriu dibaci ar trebui să i-l acorde”.
Din cele două ore şi jumătate cât au durat dezbaterile, peste două ore au fost expunerile celor doi oaspeţi clujeni, care ne-au introdus pe larg în problematica „ezoterismului românesc interbelic”, mare parte a expunerii celor doi înregistrând-o pe bandă de reportofon, spaţiul şi timpul nefiindu-ne favorabil pentru a fi publicat, dar despre francmasoneria română aflăm lucruri noi,care se bucură de sprijinul lojilor franceze. Multe din referile ceor doi s-au oprit asupra societăţii teozofice. Astfel din discuţiile purtate, uneori în contradictoriu, aflăm lucruri noi. De pildă, cine s-ar fi gândit că Sadoveanu a fost un mare maestru în francmasonerie, având cel mai înalt grad în francmasoneria română(33). La aceste discuţii au participat şi au venit cu idei interesante domnii şi doamnele din asistenţă: Andrei Moldovan, Elvira Făgărăşan, Mircea Cupşa, pr.Vasile Cherhaţ, întrebările lor ridicându-se şi ele la nivelul temei dezbătute, iar la sfârşitul dezbaterilor, a adus mulţumiri deosebite celor doi universitari clujeni prezenţi la Beclean, dar şi asistenţei, care la 13 ani de existenţă a Clubului „Saeculum” , au venit să participe din nou la întâlnire deosebită,iniţiată de mereu tânărul Aurel Podaru, care îşi doreşte ca existenţa Clubului să fie cât mai îndelungată şi să nu dispară, aşa cum au dispărut „Colocviile de la Beclean” ,din lipsuri financiare, toate acestea aducând Becleanului titlul de „micul occident al judeţului Bistriţa-Năsăud”. Totul a fost deosebit şi interesant!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5