„Întâlnirile Radu Săplăcan”, la a şaptea ediţie

Au trecut, deja!, doisprezece ani de când Radu Săplăcan s-a retras, cu discreţie şi pe neaşteptate, sub streaşina bisericii ortodoxe din Braniştea. Cei care l-au cunoscut şi i-au fost aproape îşi amintesc că Radu era un spirit scânteietor, un extraordinar camarad, cu un adevărat cult al prieteniei, pătimaş ca unul care iubeşte cu toată fiinţa lui.
Poet autentic, critic literar de mare fineţe, jurnalist de prim rang, un intelectual pur-sânge. Un temperament plin de contradicţii: afectuos şi irascibil. Fermecător şi afurisit. Inteligent, ferm, cinic, tandru. Artist. Desprins de şabloane. Îndrăgostit de cuvânt, de iarbă, de cer. De frumos. De viaţă.
Mereu solar. Cu o ironie care nu era niciodată alimentată de resentimente sau egolatrie. Avea maniere, nobleţe. Şi mai avea un stil precis, ferm, sever de a aprecia. Orice afirmaţie a sa era însoţită de argumente, iar criteriile de valoare erau principalul motor al mecanismului după care acţiona.
Şi o precipitare să fie peste tot. O grabă. O alertă. Şi-a scris viaţa în pagini de revistă, în cărţi, în memorabile emisiuni radio şi tv, arzând repede. Nu era omul jumătăţilor de măsură. Măsura trăirilor lui a fost însă prea mult pentru un trup omenesc.
El credea cu tărie că poezia vindecă durerile şi ne face mai buni. Citiţi-i cărţile de poeme şi veţi descoperi un poet tulburător, cu o posteritate perenă. Prietenii săi, nenumăraţi şi de pretutindeni, nu l-au uitat nici de data aceasta şi vineri, 14 martie 2014, au venit din Cluj-Napoca, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa, Beclean, Maieru şi Rodna. S-au oprit mai întâi la Braniştea, la mormântul său, unde a avut loc o slujbă de pomenire, oficiată de preotul Gavril Făzăcaş, parohul bisericii ortodoxe din localitate. Calde şi duioase cuvinte de aducere aminte au rostit, cu acest prilej, Ioan Pintea, directorul Bibliotecii judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, Ion Mureşan, Marcel Lupşe, Vasile Muste, directorul Casei Municipale de Cultură „Liviu Rebreanu” Sighetu Marmaţiei, Florin Săsărman, Cornel Cotuţiu, Valer Câmpan, Bogdan Roşca, managerul Radio Cluj. În prezenţa unui mare număr de brănişteni, printre care se afla şi Cornel Săsărman, viceprimarul comunei, precum şi un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale din localitate, însoţit de prof. Valeria Săplăcan, directoarea instituţiei de învăţământ, de profesorii Mitruţa Vaida şi Cornel Săplăcan.
Partea a doua a manifestării de vineri s-a desfăşurat, cu începere de la ora 13, la Casa Orăşenească de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean, unde a fost prezentat montajul video „Remember Radu Săplăcan”, realizat de Nicoleta şi Gheorghe Cherecheşiu, jurnalişti la TV România. Ioan Pintea, Ion Mureşan şi managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca au vorbit despre personalitatea lui Radu Săplăcan, iar poetul Ioan Pavel Azap a prezentat, în continuare, volumul, îngrijit de domnia sa, „RADU SĂPLĂCAN, evocări şi radiografii”, apărut chiar în aceste zile la Editura Eikon, Cluj-Napoca. Revista ESENTZA a elevilor Colegiului Naţional „Petru Rareş” Beclean a fost prezentată publicului de către redactorii Gheorghe David şi Toth Cristian, iar în încheiere, chitariştii Cosmin Marcu şi Claudiu Timoce au oferit celor prezenţi un scurt şi atractiv moment muzical. Moderator: Florin Săsărman.
Cea de a VII-a ediţie a „Întâlnirilor Radu Săplăcan” a fost organizată de Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Radio Cluj, Asociaţia Culturală „România din inima mea” Bistriţa şi Casa Orăşenească de Cultură „Radu Săplăcan” Beclean. Alături de scriitorii pomeniţi mai sus, au mai participat: George Vasile Dâncu, managerul Editurii Eikon Cluj-Napoca, Olimpiu Nuşfelean, Virgil Raţiu, Victor Ştir, Gavril Moldovan, Andrei Moldovan, Gavril Ţărmure, directorul CJC Bistriţa-Năsăud, Echim Vancea, Mircea Măluţ, Traian Parva Săsărman, Icu Crăciun, Iacob Naroşi, Liviu Păiuş, Sandra Cibicenco, Ion Radu Zăgreanu, Valentin Falub.
Să mai adăugăm că manifestarea de vineri a coincis cu aniversarea celor 60 de ani de existenţă a postului de Radio Cluj, vârstă pe care ar fi „rotunjit-o”, la 1 aprilie, şi Radu Săplăcan. Dacă…
Dar n-a fost să fie. Din păcate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5