Intervenţiile ISU Bistriţa s-au triplat în ultimul an

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” (ISU) a intervenit, în primele 11 luni ale anului, la un număr de 3997 acţiuni, numărul triplându-se faţă de perioada similară din 2009. Potrivit inspectorului şef al ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, această creştere este cauzată de diversificarea misiunilor specifice. Astfel, dacă acum 4 ani incendiile reprezentau aproape jumătate din numărul intervenţiilor, ponderea acestora a scăzut în 2010 la doar 5%. În fapt, ISU a intervenit în 200 situaţii de urgenţă generate de incendii, 45 de cazuri cauzate de arderi necontrolate, marea pondere a intervenţiilor fiind reprezentată de cazurile de urgenţă asistate de SMURD. Din cele 3455 de astfel de situaţii asistate de SMURD, în 3267 de intervenţii s-a acordat primul ajutor calificat, în 141 cazuri s-a acordat asistenţă persoanelor, iar 47 de cazuri au solicitat descarcerarea victimelor.

Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prezentat ieri la Instituţia Prefectului, însumează peste 100 acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 41 cazuri de asistenţa persoanelor aflate în pericol, dar şi acţiuni la inundaţii, la evenimente publice de amploare sau misiuni pirotehnice.

Pe timpul intervenţiilor (cu excepţia celor SMURD) a fost salvată viaţa a 129 persoane, dintre care 90 de copii, precum şi protejarea unor bunuri de peste 23 milioane lei.

Toate aceste acţiuni au fost întreprinse de ISU Bistriţa, în contextul în care instituţia se confruntă cu un deficit de personal de peste 26%.

Peste 2/3 dintre incendiile din judeţ au avut loc în gospodării

Din cele 200 incendii produse pe raza judeţului în primele 11 luni, 143 au avut loc în gospodăriile cetăţenilor, în timp ce doar 9% au afectat operatorii economici. Potrivit datelor furnizate de ISU Bistriţa, principalele cauze ale producerii incendiilor sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile electrice improvizate, focul deschis, fumatul, mijloacele de încălzire defecte. Într-o pondere mai mică, astfel de evenimente au fost determinate de jocul copiilor cu focul, acţiuni intenţionate, trăsnete, auto-aprindere sau accidente urmate de incendii.

Şeful ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, a precizat că prioritară pentru instituţie este creşterea operativităţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Pe raza judeţului nostru, personalul din aceste servicii însumează 2012 persoane, dintre care 1950 sunt voluntari, iar 62 angajaţi. La nivelul fiecărei localităţi există astfel de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, dintre care 20 sunt dotate cu autospeciale de stins incendii, iar în 12 unităţi administrativ-teritoriale există chiar un serviciu programat pe ture.

ISU Bistriţa va primi 9 autospeciale în 2011

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă beneficiază de un program finanţat din fonduri structurale pentru dotarea cu autospeciale. Primul lot de maşini, în fapt 5 autospeciale cu apă şi spumă şi una pentru descarcerare, ar urma să completeze parcul auto în perioada martie – mai 2011, alte trei ambulanţe de prim ajutor urmând să ajungă până la finele anului viitor. Aceste autospeciale sunt parte a proiectului derulat de ADR Nord-Vest şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, care vizează dotarea cu echipamente a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Inspectorul şef al ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, a declarat că pentru 2011, instituţia îşi propune să finalizeze lucrările la Gărzile de intervenţie din Sângeorz-Băi şi Prundu Bârgăului, dar şi avansarea lucrările de la Garda de intervenţie de la Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5