( Interviu) Grigore Cotu: Produsele apicole, medicamentul natural la îndemâna fiecăruia

Copiii şi elevii din învăţământul preşcolar şi primar vor primi, începând cu 2019, şi miere de albine. Aşa a hotărât Guvernul ca, lunar, aceştia să beneficieze de 350 g miere de albine. Astfel că, acest medicament universal va intra în alimentaţia celor mici. O măsură demnă de apreciat ştiindu-se proprietăţile şi beneficiile ce le au toate produsele apicole pentru sănătatea oamenilor. Am stat de vorbă despre albine şi produsele acestora cu un priceput apicultor şi l-am numit pe Grigore Cotu, ce poate fi întâlnit prezentându-şi produsele apicole în spaţiul special amenajat în zona Bisericii Evanghelice din Bistriţa.

         Rep: - D-le Cotu, aveţi aici expuse o gamă foarte variată de produse apicole. Ce trebuie să ştie cetăţenii despre acestea?

         Grigore Cotu: - Vreau să spun de la început că apicultura, creşterea albinelor, este una dintre cele mai vechi, dar şi cea mai frumoasă ocupaţie. Numai privind un stup, o familie de albine îţi dai seama de organizarea ei desăvârşită, de faptul că de la albine omul are foarte mult de învăţat. Mă ocup cu albinele de câţiva ani. Obţin şi rezultate. Într-un an sunt mai bune, în alţii mai puţin bune. Revenind la întrebare, doresc să precizez că dintre produsele apicole: ceara, păstura, polenul, veninul de albine, lăptişorul de matcă, propolisul, apilarnilul, mierea, aceasta din urmă dispune de cele mai înalte calităţi nutritive şi medicamentoase.

         Rep: - Aveţi în microcombinatul apicol de toate. Important este să consumăm. V-aş întreba, cum a fost anul apicol 2018 sub aspectul producţiei?

         Grigore Cotu: - Faţă de anii precedenţi, 2016 – 2017, anul acesta a fost mult mai bun. Şi sub aspectul calităţii, dar şi al cantităţii. Nu o să dau cifre, dar pot să spun că producţia a fost bună, iar valoarea ei alimentară întrece cu mult pe cea a zahărului, fiind folosită chiar ca şi medicament. Spre exemplu, mierea de salcâm, am prins o perioadă în care salcâmul a fost înflorit iar vremea a fost deosbeit de favorabilă. Ca atare, şi mierea din acest an pe care am obţinut-o este deosebită.

         Rep: - Cum recunoaştem diferitele feluri de miere?

         Grigore Cotu: - Aminteam mai înainte de mierea de salcâm. Aceasta este incoloră sau uşor către galben. Are chiar aroma specifică florilor de salcâm. Vreau să precizez că ea nu se cristalizează timp îndelungat. Orice miere se cristalizează, unele categorii mai repede, altele mai târziu. Să nu se înţeleagă că mierea cristalizată nu este naturală, de albine. Nici vorbă de aşa ceva. Apoi, aş aminti de mierea polifloră, adunată de la mii de flori. Mierea de tei, mierea de trifoi – lucernă, mierea de zmeură (are o culoare galben-roşcată) cu o aromă foarte tare de zmeură. Cei care îşi duc pavilionul în sezon, la munte, obţin şi astfel de miere. O miere mai aparte, dar şi mai scumpă, este mierea de mană. Aceasta este rezultatul acţiunii unor insecte asupra unor arbori din pădurile noastre. În special de răşinoase. Molidul, de exemplu, produce cea mai mare cantitate de mană. Este foarte sănătoasă, deşi unii consumatori când văd culoarea ei – rubiniu-brună, au unele rezerve. Este foarte căutată şi apreciată de cetăţeni. Vreau să precizez că mierea de mană nu trebuie consumată de albine în timpul iernii, fiindcă riscăm să le îmbolnăvim.

         Rep: - Putem spune că mierea şi produsele apicole devin adevărate medicamente naturale, la îndemâna tuturor.

         Grigore Cotu: - Nu sunt specialist în domeniu, dar cercetătorii în domeniu au demonstrat că mierea conţine cantităţi importante din toate vitaminele, de acizi organici, esenţă parfumată din toate florile, unele săruri minerale. Calităţile nutritive ale mierii, de asemenea, trebuiesc subliniate. Astfel 100 g miere conţine 335 calorii. Şi ca să continui cu exemplele din statistici, spun că un kg de miere echivalează cu 42 ouă de găină, 3,7 l lapte, 340 g unt, 1,48 kg pâine, 5,6 kg portocale. Valoarea ei o recomandă a fi folosită în ceai, lapte, alte băuturi, la diferite prăjituri etc. Datorită calităţilor cu totul deosebite, mierea constituie un produs terapeutic care trebuie consumat, nu numai de către copii, ci şi de toţi oamenii.

         Rep: - Ce fac acum albinele şi apicultorii, în această perioadă?

         Grigore Cotu: - Albinele sunt în perioada repaosului de iarnă, deşi în unele zile temperaturile au fost destul de ridicate. Noi, apicultorii, supraveghem şi controlăm modul cum iernează. De asemenea, au început întâlnirile săptămânale de joi la sediul Filialei locale şi ne pregătim pentru sezonul apicol viitor pe care care dorim să fie măcar la nivelul lui 2018.

Comentarii

26/11/18 11:53
Comentator

Explicati-ne ce inseamna " procesator " de miere de albine ... si de ce mierea acestor " procesatori " ( sau falsificatori mai bine zis ... ) ramane lichida si nu se solidifica ? Nu intelegem de ce li se permite asa ceva ?

27/11/18 13:17
cititor

Exact. Eu am 2 borcane cu miere cumparate din Kaufland, de acum 2 ani de zile. Unul este solidificat complet , adica zaharificat si altul a ramas limpede ca lacrima si in ziua de astazi.
Nu dau numele procesatorilor , inscris pe borcane ca atunci cu sigurantza nu veti publica acest articol de critica la adresa acestor smecheri . Chiar, de ce li se permite asa ceva , ca mierea , care este doar miere, se solidifica , iar cea care nu se solidifica, este clar ca-i falsificata . Ce sa intelegem ca de fapt PROCESATOR=FALSIFICATOR ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5