Învățământul profesional, încotro? Şase concursuri de meserii, promovate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud

Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului Centrul Europe Direct Bistrița, și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au organizat, la 23 martie 2018, dezbaterea „Învățământul profesional, încotro?”.

Evenimentul, menit să creeze cadrul optim pentru o dezbatere productivă în rândul grupurilor interesate de la nivel județean cu privire la cele mai potrivite măsuri de îmbunătățire a competențelor elevilor din învățământul profesional, a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean și a adus împreună reprezentanți ai elevilor, părinților, cadrelor didactice și agenților economici.

Centrul Europe Direct Bistrița, alături de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud  și partenerii săi tradiționali, Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au inițiat în anul 2017, șirul de activități cunoscute ca „Săptămâna meseriilor”. Acestea sunt menite să contribuie la reorientarea sistemului de pregătire profesională formală pe baza unor principii și bune practici europene și la alegerea acestei filiere de către părinți și copii.

În cadrul evenimentului, moderat de doamna Camelia Tabără – Inspector școlar General și doamna Monica Mureșan – Secretar General al CCIBN, reprezentanții mediului de afaceri și-au exprimat deschiderea față de colaborarea cu unitățile de învățământ și angajamentul pentru sprijinirea acestora.

Totodată, aceștia au subliniat că măsurile în domeniul educației trebuie să nu se limiteze doar la activitățile din cadrul școlilor, ci să aibă în vedere și dezvoltarea educației „de acasă”, deschizând astfel posibile discuții viitoare privind măsuri pentru sprijinirea părinților și altor organizații în pregătirea copiilor și tinerilor pentru viața de adult. Doamna Camelia Tabără a precizat și faptul că deși există numerose exemple de bune practică și cazuri de succes în pregătirea elevilor din învățământul profesional pentru viața activă, este în continuare nevoie de o mai bună impunere a unor reguli de comportament adecvate în cadrul unităților de învățământ.

La finalul dezbaterii, reprezentanții Centrului Europe Direct Bistrița au anunțat secțiunile din acest an ale concursului „O meserie pentru viitor”, organizat în perioada 16-27 aprilie 2018 și partenerii din acest an:

- Concursul „Electricianul îndemânatic”, alături de Leoni Wiring Systems Srl;

- Concursul „Frizerul iscusit”, alături de BES Romania Srl;

- Concursul „Lăcătușul priceput”, organizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud alături de experți din mediul privat; 

- Concursul „Mecanicul viitorului”, alături de Comautosport Srl.

- Concursul „Profesioniștii ospitalității”, alături de Hotel „Coroana de Aur” Bistrița;

- Concursul „Sudorul european”, alături de RAAL SA.

 

Reamintim cetăţenilor că pot beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud. Contact: Ovidiu Puiu – Coordonator, Bistriţa, Str. P. Ispirescu, nr. 15A, tel./fax: 0263-210039, e-mail: [email protected], http://www.europedirectbistrita.ro/.

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]