Investiţii de aproximativ 15 milioane euro la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Maternitate, ambulatoriu şi bloc operator centralizat

În ultimii 3 ani, Spitalul Judeţean de  Urgenţă Bistriţa a beneficiat de sprijin substanţial pentru investiţii, fie prin atragerea unor fonduri europene, fie de la Guvern sau Consiliul Judeţean. Maternitatea  a fost dată în funcţiune anul trecut – o investiţie de 2,5 milioane euro, reabilitarea Ambulatoriului se va încheia în această vară, printr-un proiect european de aproximativ 7 milioane euro, iar în prezent se derulează etapa a doua de edificare a Blocului operator centralizat şi a unor spaţii medicale, în urma supraetajării unui pavilion. Acest ultim proiect însumează 24 milioane lei (peste 5 milioane euro).

„Începem să avem lucruri care sunt în diferite stadii de execuţie, iar unele sunt aproape de finalizare. Am continuat să sprijinim un proces amplu de modernizarea a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, o investiţie realizată în două etape. În prima fază, supraetajarea unui pavilion dela P+2 la P+4, care a avut în vedere crearea unui bloc operator şi a unor spaţii medicale. În aceste spaţii medicale (n.n. – etajul 4), se vor muta saloanele de la etajul 1 de la Chirurgie, iar în spaţiile eliberate mutăm secţiile pe care le avem în momentul de faţă în clădirile de pe Bulevardul Independenţei. (...)

A doua fază a demarat în urma sprijinului consistent pe care l-am primit de la Guvernul Ponta şi sprijinul direct al primului-ministru, în urma discuţiilor avute de managementul spitalului cu primul-ministru, când a fost la inaugurarea Maternităţii. În vara anului trecut, la rectificare am primit o sumă de 5 milioane lei, mai exact  50 miliarde lei vechi, bani cu care am finalizat prima etapă de investiţii  şi am început modernizarea etajelor 3 şi 4.  În momentul de faţă, avem aşa cum am spus, la etajul 4, spaţii medicale care vor avea grupuri sanitare proprii.

Valoarea totală a investiţiei este de 24 milioane lei. Consiliul Judeţean a alocat, în acest an, suma de 1 milion lei, partea de cofinanţare, iar de la Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, am primit 5 milioane lei. Avem 6 milioane lei prin care finalizăm, în aproximativ 2 luni, etajul 4. Ca să finalizăm integral şi blocul operator, cu toate dotările, fiind vorba de echipamente de ultimă generaţie, şi care au o pondere importantă în această investiţie, mai avem nevoie de 14 milioane lei”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, direct pe şantier.

Preşedintele Moldovan a menţionat că pentru dotările de la Blocul Operator se va încerca accesarea unei finanţări europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, arătându-se optimist că până anul viitor va  fi finalizat acest proiect.

„Aş vrea să-i felicit pe cei de la spital, managementul spitalului, pentru modul în care se derulează aceste investiţii, pentru că ştim ce se întâmplă în România de astăzi, sunt foarte multe instituţii în care neavând curajul să-şi asume lucruri, nu cheltuie bani. Ca să nu greşească, îşi tot cer puncte de vedere de la unul la altul, întind lucrurile şi rămân cu banii. Sunt situaţii când se pot bloca investiţii”, a mai precizat Radu Moldovan.

***

Preşedintele CJ BN a precizat că Bistriţa va încerca să devină atractivă pentru tinerii absolvenţi de medicină prin acordarea unor facilităţi, un astfel de exemplu fiind locuinţele de serviciu, proiect discutat „cu ministrul Dragnea, primarul Creţu şi prim-ministrul Victor Ponta”. „Având condiţii optime de lucru la spital, putându-i oferi şi o locuinţă de serviciu unui tânăr medic rezident, sigur că Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va fi mai atractiv şi calitatea serviciilor şi a specializărilor va creşte”, a remarcat Radu Moldovan.  

***

Dr. Mircea Gelu Buta: Aceste investiţii au atras personal. În ultimii ani, au fost angajaţi peste 20 medici

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a ţinut să puncteze „implicarea” financiară a administraţiei judeţene şi a ministerului de resort, investiţiile fiind unele importante.

„Mereu se tratează cu derizoriu, zice: Buta cu Moldovan schimbă termopanele. Vedeţi ce lucrări sunt şi nu cred că mai sunt termopane, alte genuri de geamuri.  Lucrurile trebuie privite cu seriozitate”, a menţionat dr. Buta.    

Potrivit acestuia, opinia publică vede doar investiţiile în infrastructura de sănătate, însă sunt şi învestiţii în resursa umană.

„Tot spuneţi că „degeaba faceţi pereţi!”. De exemplu, în ultima perioadă, şi dacă vă uitaţi pe site-ul Spitalului, în ultimii doi ani în spital s-au angajat peste 20 de medici. Tipul de discuţie de genul „daţi-i afară pe bătrâni ca să vină tinerii!” nu merge în medicină, pentru că în medicină trebuie experienţa celor în vârstă şi entuziasmul tinerilor, dar niciun medic tânăr nu lucrează la patul bolnavului fără un maestru, fără un îndrumător. Medicina este mai complexă.

Faptul că s-au făcut aceste modernizări, reabilitări, a atras şi personal.

Ştiţi bine că am început să dezvoltăm în ortopedie, în implantologia de şold, cu specialişti care şi-au lăsat clinicile din Bucureşti şi s-au mutat aici. După profesorul de la ortopedie, s-au mai angajat alţi doi medici, care şi-au lăsat clinici din Cluj şi Târgu Mureş. La ORL, la oftalmologie, toate specialităţile sunt primenite”, a adăugat managerul Spitalului Judeţean.

*** 

Spitalul Judeţean ar avea de încasat 8 milioane lei de la Casa de Asigurări de Sănătate

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, s-a arătat nemulţumit de modul în care sunt decontate serviciile prestate de unitatea spitalicească.

„Ceea ce nu este încă rezolvat, o corespondenţă între finanţarea spitalului din partea Casei de Asigurări, cu afluxul mare de pacienţi, pentru că modernizările, specialiştii atrag un număr mare de pacienţi. Ne confruntăm cu un număr de bolnavi pe care trebuie să îi îngrijim mai mult decât contractul pe care îl avem cu Casa de Asigurări de Sănătate şi aici se produce, la un moment dat, un blocaj. A doua chestiune: toate modernizările atrag şi cheltuieli. (...) O să-l rog pe dl. preşedinte să reluăm discuţiile cu casele de asigurări de sănătate, pentru a finanţa spitalele proporţional cu modernizările”, a explicat dr. Mircea Gelu Buta.

         Acesta a menţionat că, în prezent, „Casa e datoare cu 80 miliarde, o sumă enormă” acumulatăî în ultimii trei ani. Principala problemă este plata facturilor la medicamente, materiale sanitare, în contextul în care termenul de plată a facturilor a fost redus de la 180 zile la 60 zile, iar datoriile apar acum „dintr-un pix”. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5