Tabăra de Arte de la Dealu Mare

Invitaţi Elena M. Cîmpan şi Dorel Cosma

Desfăşurată sub motto-ul “Locul unde arta întâlneşte tradiţia”, Tabăra de arte “Ţara Lăpuşului” de la Dealu- Mare, Maramureş, se află în perioada 15-21 august 2011 la a IV-a ediţie consecutivă. Organizatorii acestei întâlniri de proporţii sunt Asociaţia Culturală “Acces” (Cluj – Napoca), Universitatea de Artă Teatrală din Târgu- Mureş, Asociaţia “Modus Vivendi” (Cluj- Napoca), Parohia Dealu- Mare, Primăria Coroieni.

Activitatea propriu- zisă a taberei se desfăşoară pe secţiuni, în ateliere de lucru, coordonate de specialişti: pentru literatură, Vasile Muste, pentru teatru, Liviu Topuzu, pentru muzică folk, Ioan Onişor, pentru arte plastice, Viorel Marton. În program sunt seri de literatură, cu lecturi publice, premiere ale pieselor scrise şi regizate ad-hoc, festival de muzică populară, cu tradiţionalul “joc la şură”, drumeţii, dezbateri.

Ediţia din anul acesta îi reuneşte pe scriitorii George Vulturescu, Vasile Muste, Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan, Nicolae Scheianu, Daria Dalin, Vasile Proca, Vasile Morar, Emanuel Luca, Ioan Pavel Azap, Gheorghe Pârja, într-un schimb de idei literare, pornite din viaţa scrisului/ scrisă, cu problemele ei. Muzica folk este reprezentată de artiştii Emerik Imre, Răzvan Crivaci, Magda Puşcaş, Ionuţ Mangan. Trupa de teatru, coordonată de poetul şi dramaturgul Mihai Ignat, cronicarul taberei, se bucură de prezenţa actorului Sorin Misirianţu.

Sufletul acţiunii şi omul care ştie să unească spiritele este Sandu Hotima, care ne-a declarat că ideea acestei tabere îi aparţine şi a pornit din dorinţa ca şi locul natal să devină sursă de inspiraţie pentru cât mai mulţi artişti. Un gest de-a dreptul lipsit de egoism. Şi pentru atât, şi ar merita sincere strângeri de mână. Apoi, continuă Hotima, “aici se poate face adevăratul turism cultural, nu ce se vede la televizor, iar Maramureşul ar trebui să clocotească de tabere”. Om al locurilor de basm, un romantic, Hotima reuşeşte să pornească o lume, care se confundă cu preocupările lui şi care-i dă menirea de-a fi. Ne mărturiseşte că astfel “îşi retrăieşte copilăria”. Ţine la copacii (mulţi din Dealu Mare până la Lăpuş, că aproape nu se văd casele), a plantat mesteceni, ca la nuntă, pe drumul de ducere către tabără. A deschis un spaţiu pentru şapte zile în care artiştii, scriitorii vin să-l cunoască şi să ia atât cât pot, să dea atât cât le este permis. “Din drag de oameni”, încheie Sandu Hotima dialogul nostru la cumpăna dintre două zile, cu o lună ce sta la pândă, printre stropii de ploaie, rari, ce cădeau/ ajungeau numai pe frunze.

N-am fi ajuns acolo dacă nu era Vasile Muste. Poetul care se regăseşte în satul în care s-a născut şi unde revine “ca un specialist în copilărie”, poetul care după 50 de ani a refuzat orice premiu naţional şi internaţional, considerând că e destul, că nu mai e cazul… Poetul trist şi meditativ, căruia tocmai i-a apărut Antologia “Copilăria, Iubirea, Singurătatea”, la Tipo Moldova, Colecţia Poeţi Contemporani, în îngrijirea lui Aurel Ştefanachi.

Invitaţi ai evenimentului, Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan, din Bistriţa, am citit din poemele noastre, la foc de tabără, într-o atmosferă fabuloasă. Am prezentat Antologia “Conexiuni” şi revista de cultură cu acelaşi nume. Am împărtăşit din gândurile noastre, am ascultat şi alte frământări, materializate în cântece, în cuvinte. Ne-am bucurat de receptivitatea unor tineri educaţi, care încă mai ascultă cu interes poezie. Chiar şi în vacanţă.

Pentru acest frumos “arc peste locuri”, aşa cum l-a numit Vasile Muste, în intenţia lui de-a aduna scriitori din cât mai multe zări de limbă românească, Tabăra de Arte de la Dealu- Mare şi-a îndeplinit menirea şi se dovedeşte a fi o reuşită, un vis împlinit, care merită să continue.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5