Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Ioan-Aurel Pop: O prezență redutabilă în viața Cetății

Horia Bădescu a descins de la sud de Carpați la Cluj și la Cluj a rămas. A adus cu sine un suflu special, inexistent anterior în cetatea universitară de pe Someș. L-am cunoscut mai întâi prin poezie și apoi, târziu, prin mai multe aspecte ale creației și activității sale. Aflasem că terminase cu brio Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, că studiase cu mari dascăli precum Mircea Zaciu, Ion Vlad, Iosif Pervain, Octavian Șchiau, Dumitru Drașoveanu, Dumitru Pop, că fusese echinoxist, că obținuse un doctorat în litere. Eu l-am văzut de aproape în postura de diplomat cultural, la Paris și mi-a rămas în minte ca oglinditor loial al culturii românești, ca ambasador desăvârșit al spiritului. I-am citit apoi unele romane și mi-a plăcut curgerea limpede a verbului, narațiunea atractivă, caracterele viguroase, aflate mereu în căutare de ideal.
Horia Bădescu are nu doar o finețe a expresiei, o gingășie a imaginii – celebră prin toamna lui „nebun de frumoasă la Cluj” –, un fel inedit de combinare a cuvintelor, un simț acut al metaforei, ci și o omenie nemaiîntâlnită a gestului și a vocii. Pe mine mă încântă mereu al să cuvânt rostit, dar și cuvântul său scris aproape cotidian, prezent mereu în periodice literare din toată țara. În ultimele decenii a devenit, de nevoie, un apărător al specificului național, al valorilor românești, al unității poporului român. L-am descoperit ca fiind un redutabil polemist, mai ales cu aceia care despart limba și obiceiurile noastre, care ierarhizează provinciile istorice românești, care îi declară pe unii români, în mod aleatoriu, nu doar diferiți, ci și „superiori” altora.
Horia Bădescu s-a afirmat ca intelectual român deplin, capabil să cuprindă specificul național și să se ridice prin aceasta spre universal. A cutreierat lumea cu mintea, cu sufletul și cu pasul, s-a validat ca o prezență redutabilă în viața Cetății și promite să o facă, plin de patos, în continuare. Îi dorim sănătate și cât mai multă forță creatoare spre împlinirea frumosului drum care i-a fost menit.
La mulți ani!
Ioan-Aurel Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5