Ioan Grozav din Arcalia, un tânăr erou căzut în primul război mondial, care a visat la România Mare

Prof. de istorie Viorica Negruşa

Primul război mondial a izbucnit la 14 iulie 1914,  ca urmare a atacării Serbiei de către Austro-Angaria. Pretextul invocat de agresor a fost atentatul de la Sarajevo, unde prinţul moştenitor Franz Ferdinand a fost ucis de un sârb.

Numeroşi tineri români din Transilvania au fost mobilizaţi şi trimişi în Serbia să lupte, printre care şi tânărul Ioan Grozav, născut în 27.04.1891, fiul lui Filip şi al Paraschivei din Arcalia (str. Bucureni). În bătălia de Cer, în zilele de 15-24 august 1914, trupele sârbeşti au înfrânt armata Austro-Ungară. Au căzut soldaţii, printre care şi tânărul Ioan din Arcalia, de numai 23 de ani, pe care părinţii îl aşteptau cu drag acasă. Vestea morţii sale a fost cumplită pentru familie.

E doar un exemplu de tânăr român care a plătit cu viaţa pentru ca noi să vedem realizată Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În fiecare an ar trebui să ne amintim de aceşti eroi, mulţi rămaşi necunoscuţi, să le aducem un pios omagiu şi să le arătăm recunoştinţa, noastră binemeritată, cu o floare, dar şi inscripţionându-le numele pe un monument al eroilor.  

La sărbătoarea de la Alba Iulia din Decembrie 1098, a ajuns preotul greco-catolic al satului Arcalia, Ilie Iuga, delegat la Marea Adunare, pentru a reprezenta Cercul electoral Beclean alături de av. Octavian Pavelea, Vasile Chendrean (proprietar), medicul Teodor Paşcu şi preotul greco-catoloc Iuliu Sonea din Cociu. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5