Un adevărat gospodar, cu performanţe şi realizări deosebite

IOAN MATE CONFIRMĂ, CU PRISOSINŢĂ, ÎN COMUNA SÂNMIHAIU DE CÂMPIE, CĂ „OMUL SFINŢEŞTE LOCUL”

Un om cu adevărate calităţi de gospodar, un bun organizator şi practician, cel care se dăruieşte trup şi suflet muncii, un exemplu pentru mulţi dintre cei care vor să devină adevăraţi fermieri, sau manageri, un cetăţean respectuos, amabil, cu o voce domoală şi o privire blândă dar ageră, cel care a ştiut să „lupte” cu greutăţile, care s-a ridicat prin voinţă şi muncă ca pasărea Phonix şi a ştiut să se muleze pe cerinţele economiei de piaţă, riscând de multe ori, este şi va rămâne IOAN MATE din comuna Sânmihaiu de câmpie, un reper şi o emblemă, cel care face cinste locuitorilor şi pe care-i respectă şi apreciază.

CINE ESTE IOAN MATE ŞI CARE ESTE EVOLUŢIA LUI PROFESIONALĂ ŞI ŞCOLARĂ?

O întrebare firească pe care şi-o pune fiecare şi de aceea este necesară prezentarea lui.

*Născut în Visuia în anul 1960, dintr-o familie cu trei fraţi, a venit în comuna Sânmihaiu de Câmpie în 1984 în calitate de electrician auto la SMA Sânmihaiu de Câmpie.

Părinţii sunt agricultori şi buni gospodari care l-au mobilizat la munca câmpului cerându-i calitate, cantitate şi responsabilitate pentru munca prestată.

*Şcoala elementară şi generală a frecventat-o în Visuia, absolvind în 1974, urmând cursurile Liceului Economic din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1979.

MUNCA ŞI EVOLUŢIA SA PE „SCARA VALORILOR”

*Prima angajare la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca

*Stagiul militar în anii 1980-1982

*Angajat la Fabrica Mecanică din Bistriţa din 1982 până în 1984

*În anul 1983 se căsătoreşte cu actuala soţie, Anuţa, din Visuia, în anul 1984 s-a născut şi singurul copil, IONUŢ, iar noua familie i-a dat speranţe şi l-a susţinut permanent

*Piatra de încercare a posibilităţilor a fost transferarea, în anul 1984, la Agromec Sânmihaiu de Câmpie, în calitate de electrician auto, având ideea şi gândul, care îl măcinau din străfundurile inimii, de a practica o agricultură performantă, atât vegetală cât şi animală, mai ales că soţia era Şefă de formaţie la Protecţia Plantelor din Bistriţa.

DESTIN SAU AMBIŢIE ŞI TENACITATE?!

*Până în anul 19092 a lucrat ca electrician auto la „Agromec”, reuşind în 1992 să-şi cumpere un tractoraş mic, U445, cu care a arat, discuit, însămânţat, prăşit la persoane fizice în comună, a crescut animale în propria gospodărie, pe care le-a valorificat, deci „chemarea pământului” îşi făcea efectul.

*I-a venit ideea de a înfiinţa o firmă, ceea ce a şi reuşit în august 1992, cu denumirea S.C. „MATE A” S.R.L., care funcţionează şi în prezent, care a avut un singur angajat, Stupinean Maria, lucrător comercial într-un magazin.

*Evoluţia fiind pozitivă, veniturile au crescut datorită muncii fizice, cu tractorul, a reuşit în 1994 să mai deschidă un magazin în Zoreni, angajând încă o persoană.

*În anul 1995 a construit localul magazinului din Visuia, necesitând angajarea unei persoane.

*În anul 1996 s-au vândut spaţiile comerciale deţinute de Federalcoop Bistriţa, pe care le-a cumpărat şi a angajat încă trei persoane.

*Continuă activitatea şi în 1997 deschide un magazin la Brăteni cu un angajat în prima fază.

„VIAŢĂ GREA ÎN COMPETIŢIA ECONOMIEI DE PIAŢĂ”

*Visul de a deveni fermier nu-i dădea pace şi în anul 1999 din dorinţa de a lucra pământul şi crezând că în viitor agricultura va fi o ramură importantă a economiei, având ambiţia de a demonstra celor care nu au crezut în „puterea” agriculturii şi care erau invidioşi pe el pentru faptul că şi-a cumpărat tractor, s-a înscris la licitaţia „Agromec”-ului din Sânmihaiu de Câmpie, pe care a câştigat-o şi a plătit-o cu o sumă mare de bani, la vremea aceea, achitând inclusiv datoriile „Agromec”-ului, făcând un efort extraordinar.

*Începând cu anul 2000 a luat în arendă teren de la populaţia din comunele Sânmihaiu de Câmpie, Budeşti şi Miceşti, în suprafaţă de circa 200 ha la începutul activităţii.

*Tot în anul 2000, în urma renunţării la licitaţie a PAS-ului de la „Agromec” Zoreni s-a înscris la următoarea licitaţie pe care a câştigat-o şi pentru care a plătit o sumă mare de bani FPS-ului care o avea în administrare.

*A urmat luarea în arendă a încă 300 ha de teren din cadrul comunei şi comunele învecinate, în ideea de a realiza un HOLDING mare (o fermă) în ramura agriculturii atât vegetal cât şi animal.

CREDITE GRELE ŞI DOBÂNZI USTURĂTOARE

*Trebuie subliniat faptul că pentru a-şi achiziţiona toate acestea a contractat credite la diferite bănci, cu dobândă usturătoare şi umilitoare de 42%, iar datoriile s-au străduit, împreună cu soţia, să le ramburseze până în anul 2008 în totalitate, reuşind să se elibereze de povara care-i apăsa.

*Au fost alături de familia Mate, la efortul financiar, angajaţii firmei, prin munca prestată şi efortul susţinut în câmpul muncii, în compartimentul comerţ, ca să se realizeze venituri, crescând şi numărul angajaţilor în acest timp, pentru care se aduc mulţumiri tuturor şi familiilor lor.

ACHIZIŢII ŞI DOTĂRI

*S-a axat pe procurarea de utilaje agricole, performante, reuşind să achiziţioneze două tractoare de 100 C.P. şi 150 C.P. cu sistema de maşini corespunzătoare.

COMASAREA – SUCCESUL AGRICULTURII

În dorinţa de a se perfecţiona şi a executa lucrările agricole de calitate, a comasat terenurile reuşind să facă cheltuieli mai puţine la combustibil şi să execute lucrările necesare în perioada optimă.

*A fost nevoit să acceseze alte credite la bănci, crezând că vor veni vremuri foarte bune pentru agricultură, aceste credite au fost cu dobânzi mai mici şi a reuşit să-şi cumpere erbicide şi îngrăşăminte chimice pentru a aplica tehnologia de cultivare avansată.

*Cultura mare a devenit performantă şi nu avea piaţă de desfacere pentru produsele agricole, fiind oferite preţuri mici, care nu acopereau cheltuielile, fapt ce l-a determinat şi s-a hotărât să înfiinţeze o fermă zootehnică.

ZOOTEHNIA – O SPERANŢĂ DE REDRESARE ŞI VENITURI SIGURE

*În anul 2002 a cumpărat vaci de lapte în număr de 7 capete la început, după care a mărit efectivul ajungând în prezent la 150 capete de vaci pe lactaţie.

*Văzând că resturile din cultura mare nu se puteau valorifica, s-a decis să cumpere oi şi a demarat această activitate cu circa 50 de oi la început, iar în prezent a ajuns la 780 de oi mamă şi 250 tineret şi berbeci, în total peste 1000 de capete.

*În anul 2004, neavând loc de depozitare pentru grâu şi porumb, punându-se în vânzare Baza Agricolă din Sânmihaiu de Câmpie, cu o capacitate de 10.000 tone, a participat la licitaţie şi a câştigat-o, cumpărând această bază şi scăpând de o mare grijă privind depozitarea produselor.

*Din nou efort financiar deosebit. A fost nevoit să apeleze la un nou credit bancar pentru a putea plăti Baza Agricolă Sânmihai, pe care a reuşit să-l ramburseze de curând.

*În anul 2006 a mai înfiinţat o fermă cu profil zootehnic, pentru care a accesat un proiect Sapard cu fonduri nerambursabile de 50%, pe care a populat-o cu vaci de lapte, aducând 20 de juninci din Austria.

*A fost nevoie de un nou credit bancar, care este în derulare şi în prezent şi va fi rambursat în anul 2012.

*În 2008 a terminat investiţia şi a mărit numărul de animale de la 20 la 40, prin fătări şi selecţie, vaci care stau pe stabulaţie şi produc un lapte confort de bună calitate, iar procesatorul „Romfulda” este mulţumit de calitatea lui, dar producătorul nu este mulţumit de preţul oferit pe lapte, datorită cheltuielilor mari cu combustibilul şi furajele.

*În anul 2009 a luat în arendă terenul cu livada cu pomi fructiferi, datorită faptului că SC Pombis SA a renunţat la această suprafaţă de livadă pe care o lucrează şi în prezent, având 47 hectare cu pomi roditori – măr.

*Motivaţia arendării livezii a fost datorită faptului că soţia sa a fost şefă de fermă în cadrul SC Pombis SA din 1992 şi au dorit să nu se distrugă şi să nu se divizeze această fermă pomicolă, cum s-au întâmplat cu celelalte livezi din zonă.

Menţionăm că este singura livadă din judeţ care a rămas de pe vremea CAP-ului, care este lucrată şi exploatată datorită unei împătimite şi devotată lucrătoare în livadă, şi anume soţia ANA MATE.

*Preluarea „Agromec”-ului de către firma S.C. MATE A S.R.L. a fost o continuitate a obiectului de activitate specific prin lucrarea pământului şi cultivarea lui cu plante şi pomi fructiferi performanţi.

CUNOSCUŢI PRIN EXPORT DATORITĂ CALITĂŢII

*Prin cantitatea şi calitatea exportului de mere pe care îl fac, cât şi a livrărilor, sunt cunoscuţi în judeţ, în ţară şi peste hotare cu mere de calitate şi ecologice.

PERSPECTIVE ŞI DORINŢE

*În anul 2010 a achiziţionat o fabrică de suc natural, pe care în acest an o să o pună în funcţiune.

*Dorinţele, perspectivele şi realizările s-au concentrat şi în a pune în funcţiune o fabrică de lapte şi un microabator, dar lipsa apei potabile curente în comună i-au împiedicat să-şi implementeze proiectele.

*Se precizează şi vrea să specifice, cel care munceşte din zori şi până seara, cu „sudoarea frunţii”, că „în această comună nu sunt numai firmuliţe… liţe… liţe…, ci firme cu potenţial mare care se vor dezvolta şi moderniza în viitor”.

*La ora actuală sunt peste 30 de angajaţi la ambele firme, primind salariile şi plătind la bugetul statului taxele aferente pentru CAS, şomaj, pensie, TVA etc., bani care revin cotă parte şi bugetului local.

*În concluzie, putem afirma cu nonşalanţă, că IOAN MATE este un luptător pe „baricadele pământului” şi în ceea ce priveşte puterea de a conduce a dat dovadă, cu prisosinţă, că este un bun administrator şi un exemplu de urmat.

Comentarii

22/09/11 18:02
Constantin

Merita apreciat efortul lui Ionut !!Sunt sigurca ar fi un bun conducator al obstii !

11/03/15 13:43
george

Sa isi plateasca datoriile care le are fata de cei care ii presteaza unele lucrari

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5