Ioan Oltean îi cere lui Bănicioiu soluţii viabile pentru bolnavii de cancer

Deputatul PNL Ioan Oltean, printr-o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, solicită reintroducerea Zelborafului pe lista medicamentelor compensate. Oltean pleacă de la cazul asistentei de la UPU SMURD din Bistriţa. Lucia Dumitru are cancer de piele în stadiul patru. Organismul ei a cedat la chimioterapie, iar singurele pastile care o ajută să trăiască nu sunt compensate de stat. Zelboraf tablete de 240 mg este medicamentul care i-ar putea salva viaţa Luciei, iar tratamentul pe o săptămână se ridică la 7.200 lei.

Redăm, mai jos, textul integral al interpelării:

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, aproape trei milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu melanom malign. În România, cazurile de melanom malign au crescut în mod îngrijorător, numărul acestora triplându-se în anul 2014, faţă de anul 2013. Situaţia este cu atât mai alarmantă, cu cât în aproximativ 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la momentul depistării afecţiunii. Constat cu tristeţe şi dezarmare că deşi medicamentul Zelboraf a existat o lungă perioadă de timp pe lista medicamentelor compensate în proporţie de 90%, acesta a fost scos de curând din evidenţa listei medicamentelor compensate. Amintesc, în acest context, cazul deosebit de dramatic al doamnei Lucia Felicia Dumitru, asistentă medicală, în vârstă de 36 de ani, care în ultimii 10 ani de zile, a participat la salvarea a mii de vieţi în cadrul Serviciului Medical de Urgenţă şi Descarcerare din Bistriţa-Năsăud. Doamna Lucia Felicia Dumitru, alături de alţi mii de pacienţi suferinzi, a reuşit, până de curând, să-şi achiziţioneze, cu mari eforturi, tratamentul necesar pentru lupta cu această boală necruţătoare, mai exact tabletele Zelboraf. Din nefericire însă, aceste tablete au fost retrase de curând de pe lista medicamentelor compensate, astfel că pacienta, ca de altfel multe alte mii de bolnavi suferind de melanom malign din această ţară, este obligată să plătească 7.200 lei, în fiecare săptămână, pentru achiziţionarea lor.

În acest sens, mă adresez dumneavoastră, stimate domnule ministru, solicitându-vă respectuos să prezentaţi o motivare a deciziei instituţiei pe care o conduceţi, respectiv a deciziei de retragere a medicamentului Zelboraf, act care a generat repercusiuni deosebit de grave asupra vieţilor pacienţilor suferind de această maladie gravă. De asemenea, vă reamintim pe această cale, domnule ministru, deşi nu credem să nu aveţi cunoştinţă de acest detaliu, faptul că momentan, acest medicament este primul şi singurul medicament personalizat, destinat tratamentului melanomului metastatic, reprezentând totodată, primul progres major în tratarea acestei afecţiuni, din ultimii 30 de ani. Este preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din ţările dezvoltate, se va dubla în următorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019.

Conform datelor statistice, o persoană cu melanom metastatic are o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, uneori chiar măsurată în luni. Menţinerea acestui medicament pe lista medicamentelor compensate este cu atât mai importantă pentru pacienţi, având în vedere că în ultimii 30 de ani nu a existat niciun progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament. Pe această cale, mă adresez dumneavoastră, domnule ministru, solicitându-vă în scris, un punct de vedere referitor la situaţia tragică prezentată mai sus, şi, mai ales, soluţii viabile pentru cazurile pacienţilor sufocaţi de un sistem medical fragil si vulnerabil.

Comentarii

15/10/15 11:20
S.V.

Ce politician activ!!! Ca un șoarece în căutare de cașcaval.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5