PDL, PPDD şi UDMR vor ataca Legea referendumului la CCR

Ioan Oltean (PDL): Legea referendumului este un atac la democraţia din România

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri Legea referendumlui promovată de USL, care prevede un cvorum de participare la referendum de 30% şi validare cu 25%. Legea se va aplica pentru toate tipurile de referendum. Partidele din opoziţie au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională actul normativ.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a atras atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat.

,,Apreciem că această lege este totalmente neconstituţională şi este un atac direct la democraţia din România. Din nefericire, legea a rămas totalmente nemodificată, în sensul că un referendum este valabil dacă 30% din cetăţenii cu drept de vot se prezintă la vot şi hotărârea este valabilă dacă 25% din cetăţenii înscrişi pe listele de vot au voturi valabil exprimate. Există riscul ca un primar ales cu 80% din voturile valabil exprimate să fie suspendat cu 12,5% din voturile valabil exprimate în demers de referendum”, a declarat Ioan Oltean, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oltean a mai spus că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din voturi, dând ca exemplu revizuirea Constituţiei.

,,Am să vă dau un exemplu concret: votul la Constituţie. Este inadmisibil, impardonabil, dacă vreţi, o Constituţie votată cu un anumit cvorum să fie supusă condiţiilor acestui act normativ. Dacă în listele electorale sunt înscrişi 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, referendumul conform art.5 alineatul 2 este valabil dacă participă 30% dintre aceştia, adică aproximativ 6 milioane, dacă mergem cu aproximaţie. Rezultatul referendumului este valabil dacă 25% din cetăţenii înscrişi în listele electorale îşi exprimă un vot valabil, adică dintre cei 18 milioane, 4, 5 milioane trebuie să voteze ca să fie votul valabil exprimat. Şi vine articolul 7, alineatul 2 care spune că rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate. Asta înseamnă că dintre cei 4,5 milioane, în mod obligatoriu trebuie jumătate, adică 2,251 mil. să fie exprimate în favoarea problemei puse în dezbatere.

În opinia mea şi a PDL este inadmisibilă o asemenea lege şi ca atare noi pregătim contestaţia pentru Curtea Constituţională, şi o vom depune, imediat ce va fi făcut anunţul în plenul Camerei Deputaţilor. Apreciem că actuala putere este dramatic afectată de imposibilitatea adoptării Constituţiei printr-un referendum popular, pentru că o mare parte din modificările care sunt avute în vedere, în opinia noastră, sunt nepopulare, sunt împotriva naţiunii şi există acest risc să nu se întrunească cvorumul necesar pentru Constituţie. Cerem Curţii Constituţionale să declare neconstituţională această lege pe principiul că o Constituţie şi o revizuire a Constituţiei făcută cu jumătate plus unu din numărul total de oameni înscrişi în listele electorale, jumătate plus unui din cei prezenţi să voteze, nu poate fi modificată cu un alt cvorum. Asta cerem. E o chestiune care ţine absolut de principiile juridice. Nutrim speranţa că se va declara neconstituţionalitatea acestei legi. Nicio secundă nu cred că această lege va putea fi declarată constituţională în forma în care a fost ea adoptată”, a precizat liderul PDL BN.

Întrebat dacă Puterea intenţionează o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a răspuns:

,,Nu, nu cred. Nu cred că mai sunt elemente care să justifice o suspendare a preşedintelui în momentul acesta”, a precizat Oltean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5