Ioan Oltean:Încă un « obiectiv îndeplinit » de către guvernul Ponta: iminentul faliment al fermierilor români!

A trecut aproape neobservat saptamana trecuta, un document transmis presei de catre ANSVSA –Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Fiind mai degraba preocupate de chestiunea cutremurelor de la Galati, Rosia Montana si de exploatarea gazelor de sist de la Pungesti, atat presa cat si opinia publica din Romania au ignorat semnalul de alarma tras de aceasta autoritate aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

Este vorba despre faptul ca Uniunea Europeana va interzice tarii noastre sa exporte carne de porc in tarile Comunitatii Europene.
Dar, sa explicam. Se stie ca, pentru a putea ca in acea tara nu exista niciun focar de pesta porcina, febra aftoasa, scabie sau orice fel de alta boala. Regula unanim acceptata si respectata este ca, in lipsa dovezilor, Uniunea Europeana sa interzica exporturile comunitare de carne de porc.

In ceeace priveste tara noastra, furnizarea acestor dovezi este in sarcina ANSVSA, care are obligatia sa efectueze inspectiile constatatoare, de specialitate. Dar aceste inspectii necesita fonduri, si cum la ultima rectificare de buget acestea au fost taiate, iata-ne in situatia umilitoare, jenanta dar mai ales disperata, de a nu ne putea alinia acestor reguli.
Din cauza lipsei banilor, Romania nu mai poate derula in conditii de normalitate programele strategice, de prevenire a aparitiei bolilor si de raspandire a maladiilor specifice, veterinare.

Conform datelor furnizate, in prezent institutia se confrunta cu un deficit de 92 de milioane de lei. ANSVSA a cerut la ultima rectificare alocarea a minimum 44 milioane lei, suma minima necesara pentru a putea dovedi ca in Romania nu mai exista oficial pesta porcina si ca fermierii nostri sunt capabili sa tina sub control bolile care apar in randul animalelor care urmeaza sa fie sacrificate.

Desi este un fapt binecunoscut ca in Romania focarele de pesta porcina au fost eradicate complet, in lipsa dovezilor, dar exclusiv din vina actualului guvern, importurile de carne din porc din Romania vor fi interzise.

Insa incompetenta guvernului Ponta face, stimati colegi, si victime colaterale.
Taierea fondurilor ANSVSA nu va afecta doar exportul catre tarile Uniunii Europene. Citam din documnetul la care am facut referire : « Pentru ca s-au taiat banii necesari inspectiilor veterinare doveditoare, Romania nu va mai primi calificativul de «stat cu risc controlat », avand ca rezultat interzicerea comertului cu bovine, ovine si caprine in Europa, Israel, tarile arabe si China ».

Si iata cum, din cauza indiferentei, obtuzitatii, incompetentei si autosuficientei guvernului, desi Romania beneficiaza teoretic de o decizie favorabila a Comisiei europene care permite comertul cu carne de porc pentru toate fermele din Romania, practic vom asista neputinciosi la inca o lovitura data sub centura fermierilor romani: spectrul falimentului si adancirea problemei sigurantei alimentare a cetatenilor acestei tari !

Va multumesc.

Deputat PDL,

IOAN OLTEAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]