Ioan Repede, după amenda de 3 milioane de lei: Rombat şi distribuitorii săi..

Rombat face cateva precizari cu privire la sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei societatii si distribuitorilor sai
1. Investigatia Consiliului Concurentei a avut ca obiect ingrijorarea autoritatii cu privire la cateva formulari neclare, ambigue, cuprinse in cadrul contractelor de distributie din perioada 2008 – 2013.
2. In practica insa, Rombat nu a urmarit niciodata ca prin contractele incheiate cu distribuitorii sai sa fixeze preturile de revanzare ale acestora, acestia din urma avand intotdeauna libertatea de a practica propriile politici de pret.
3. Consiliul Concurentei nu a probat in cursul Investigatiei sale faptul ca distribuitorii au aplicat in piata o politica de pret stabilita de Rombat.
4. In final insa, Rombat si distribuitorii sai au recunoscut culpa in utilizarea in perioada 2008 – 2013 a clauzelor contractuale neclare, interpretabile, avand in vedere faptul ca autoritatea de concurenta poate sanctiona intreprinderile si pentru incalcari de obiect ale legii (simpla existenta in contracte, a unor formulari care pot fi interpretate ca practici anticoncurentiale) - procedura de recunoastere a faptei aducand o serie de beneficii intreprinderilor investigate ce apeleaza la aceasta.

Director general Ioan Repede
..............................
Consiliul Concurenţei a sancţionat 12 companii de pe piața producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto (1 producător și 11 distribuitori) cu amenzi în valoare totală de 3.291.715 lei (aproximativ 731.492 euro), scrie capital.ro
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor în perioada 2008-2013, între producătorul ROMBAT S.A. Bistriţa şi distribuitorii săi (Chimszed Impex S.R.L., Dova Com S.R.L., Fado Trade S.R.L., Fast Consignaţie S.R.L., Genamag S.R.L., Nelson S.R.L., Romprioxim Impex S.R.L., Rubin S.R.L., Super-Sim S.R.L., Tenet S.R.L. şi Zetas Batrom Impex S.R.L.).
Astfel, contractele încheiate între ROMBAT S.A. şi distribuitori, în perioada 2008-2013, prevedeau clauze prin care se stabilea un preţ minim sau fix aplicabil la revânzarea produselor ROMBAT către vânzătorul final.
Prin încheierea acestor înţelegeri, părţile au intenţionat să îşi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto ROMBAT, consumatorul final fiind obligat să plătească un preţ mai mare pentru aceste produse.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate producătorului Rombat, 2.957.894 lei (aprox. 657.310 euro) şi distribuitorului Tenet SRL, 71.521 lei (aprox 15.894 euro).
Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 30% din nivelul de bază.
Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]