Ioan Szabo (Șanț): În acest an, întreaga comună urmează să fie asfaltată

Încă din prima zi a mandatului de primar, în urmă cu aproape șapte ani, Ioan Szabo și-a propus să transforme fața comunei de unde izvorăște Someșul. Așa că ultimii ani și i-a dedicat  în întregime acestui deziderat. Oricât de răuvoitori sau critici am fi, nu avem cum să nu remarcăm schimbările vizibile prin care a trecut și încă trece comuna Șanț. Fie că este vorba de construcții noi, fie că vorbim despre reabilitări, apă și canalizare sau edificii de cultural, nu putem să  găsim un loc în care dragostea primarului pentru comunitate să nu își fi pus amprenta. Discuția de astăzi cu ing Ioan Szabo a fost una lungă, dar și plină învățăminte, iar principala concluzie a fost aceea că dragostea față de Dumnezeu și comunitate te poate face să treci peste toate încercările.

         Suntem la început de an așa că primarul șănțean a făcut o radiografie a anului trecut dar și un plan pentru acest an. Dacă este să ne referim la anul 2018 principalele repere pot fi: finalizarea Centrului Cultural Dimitrie Gusti , modernizarea iluminatului stradal, dar și finalizarea lucrărilor la apă și canalizare. Odată cu introducerea apei și a canalizării în întrega localitate, se poate trece la asfaltări în momentul în care timpul o va pemite. Primarul șănțean promite că până la sfârșitul acestui an întreaga comună va avea apă, canalizare și asfalt, iar condițiile de trai vor rivaliza cu oricare dintre orașelele de munte din străinătate, iar comuna va fi una cu adevărat europeană.

         Tot în acest an edilul își dorește să construiască sau să reabiliteze toate trotuarele din intravilanul comunei de la intrare și până la ieșirea din comună. Investiția urmează să fie realizată din bugetul local și se ridică la peste 2,6 milioane de lei.

         Totodată a început deja primirea de cereri pentru combustibil solid, lemn de foc, pentru sezonul rece 2019-2020,

Până la această dată s-au depus 1.344 de cereri, atât pentru lemn de foc cât și pentru lemn de molid. Data limită de depunere a cererilor este de 31 martie 2019. Noi avem o situație a anilor trecuți și până la data limită de depunere a cererilor vom avea aproximativ 900 de cereri pentru lemn de foc foioase, fiecare cerere beneficiind de câte 9 metri steri la jumătate prețul, în timp ce persoanele care îndeplinesc condiția cu vârstă de peste 61 de ani și având un venit pe persoană sub salariul minim pe economie vor beneficia de 5 metri steri lemn foc foioase gratuit și de 4 metri steri lemn foc foioase la jumătate prețul, de această facilitate urmând să beneficieze aproximativ 450 de familii. Pe de altă parte, fiecare gospodărie, din doi în doi ani, beneficiază de 4 metri cubi lemn rășinoase la jumătate prețul pentru nevoile din gospodărie. Referitor la acest ultim aspect, al lemnelor de rășinoase, în 2019 vor beneficia circa 500 de gospodării, restul beneficiind în anul 2018. Ca și în anii precedenți, distribuția lemnului de foc pentru populație va începe din primele zile ale lui martie, bineînțeles, pentru cei cu cereri deja depuse. În acest sens, am avut preselecția pentru prestările de serviciu de exploatare a lemnului de foc și pentru construcții”, ne-a declarat primarul Ioan Szabo.

         Una dintre preocupările administrației șănțene este acordarea de burse penttru 10 elevi de liceu care au rezultate bune la învățătură, dar și pentru 10 studenți merituoși. Dacă până în acest an valoarea bursei era de 400 de lei pentru studenți și de 250 de lei pentru elevii de liceu, din acest an, Ioan Szabo își propune majorarea acestora la 600 de lei pentru studenți și 350 de lei pentru elevii de liceu.

În luna iulie a anului trecut comuna Şanţ s-a înfrăţit cu Limbenii Noi din Republica Moldova. Odată cu înfrăţirea au început şi o colaborare pe linie culturală şi educaţională, astfel că de la începutul anului  şcolar Primăria și Consiliul Local Șanț au decis să acorde o bursă de merit lunară în valoare de 200 de euro pentru o elevă din Limbenii Noi, care din acest an studiază la un liceu din Piatra Neamț. În plus, tot prin grija primarului Ioan Szabo, comuna Șanț urmează să construiască înn acest an în Limbenii Noi o poartă impresionantă din lemn care va străjui intrarea în localitatea din raionul Glodeni.

 ”Ca o comunitate recunoscută de oameni harnici și gospodari, comuna Șanț a dorit să treacă neîntârzâiat la fapte în folosul fraților din Limbenii Noi, pentru a le arăta lucrurile minunate pe care le nutrim față de ei. Prin acordarea acestei burse școlare unui eleve merituoase (să știți că peste Prut, mulți copii își doresc să studieze în România, lucru considerat de noi de bun augur pentru reunirea cu patria mamă) dar și prin viitoarea poartă de lemn care pe care va sta scrisă înfrățirea dintre Șanț și Limbenii Noi, am făcut un prim pas înspre frații noștri. De aceea, ne dorim să avem multe realizări împreună în diferite domenii de activitate, în anii ce vin.
          În urma vizitei făcute în Basarabia, deși au resurse financiare limitate, am simțit pe deplin toată dragostea cu care ne-au înconjurat. Am fost pentru prima dată în Basarabia, iar felul călduros prin care ne-au primit și tratat frații noştri din Limbenii Noi, în frunte cu primarul Anatolie Buzut, ne-a impresionat extrem de mult. În ciuda condițiilor vitrege de trai, frații noștri din Limbenii Noi ne-au arătat ce înseamnă patriotismul adevărat prin felul de a fi. Vedeți, noi, ce trăim în România, tot clamăm că suntem mari patrioți, dar la felul cum ne manifestăm dăm dovadă că suntem mai dezbinați ca oricând. Dincolo, în Basarabia, oamenii suferă cum nu ne-am imaginat, în tăcere, cu drag și dor, pentru limba și neamul românesc. Stau și mă întreb cu mâhnire de ce am căutat mereu să ne înfrățim cu bogații din Occident, când fericirea era la o distanță mult mai mică. Parcă ne-a fost rușine de frații noștri, ca într-un blestem! Cu această ocazie, ca și în proverb, am constatat că ne-am simțit mult mai împliniți sufletește la cei mai săraci, dar cu inimă mare și care, pe deasupra, bate pentru România”,
a declarat primarul Ioan Szabo.

         Edilul își dorește ca toate proiectele pe care le are să poată fi duse la îndeplinire pentru ca localitatea pe care o conduce să poată ajunge cu adevărat europeană, dar aceste lucruri, spune primarul, nu se pot întâmpla fără voința și ajutorul lui Dumnezeu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]