Regionalizarea şi problemele locale

Ioan Ţintean: Bistriţenii îşi doresc ca municipiul Cluj-Napoca să fie capitala Regiunii NV

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a organizat, joi, la Bistriţa, o masă rotundă, sub genericul ,,Regionalizarea şi problemele locale”. La eveniment au fost prezenţi autorităţi locale şi judeţene, parlamentari, şefi de instituţii deconcentrate. Potrivit organizatorilor, dezbaterea şi-a propus să aducă în prim-plan nelămuririle şi aşteptările societăţii civile cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României. AGERPRES va continua seria dezbaterilor dedicate regionalizării şi în alte judeţe.


Ioan Ţintean, prefect: Am avut şi curiozitatea şi şansa de a participa la două dezbateri, una pe regiune la Cluj, şi una la centru, la o întâlnire cu prefecţii şi subprefecţii, şi după fiecare dezbatere, mărturisesc, am şi învăţat câte ceva sau am pus la capitolul certitudini câte ceva, dar au şi apărut câteva necunoscute. Eu aş pune ca prim obiectiv al procesului de regionalizare-descentralizare asigurarea unui grad de descentralizare economică în raport cu administraţia centrală. Cred că viitoarele regiuni îşi doresc să obţină acest grad de autonomie cât se poate de mare în raport cu centrul. Dacă ne dorim ceva, e să avem această autonomie în raport cu zona centrală.


La capitolul certitudini, îmi este foarte clar că va fi Regiunea Nord - Vest, că bistriţenii îşi doresc după cum rezultă din sondaje ca municipiul Cluj-Napoca să fie capitala Regiunii NV. Am şi o mare necunoscută, pe lângă multe altele, în ipoteza în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei va trece, să spunem, şi se va aproba noua Constituţie revizuită şi vor apărea aceste regiuni, după aceea, următorul pas este să funcţionăm…prea mult s-a vorbit despre cum alegem preşedintele, despre cum alegem consiliile regionale, ce costuri ar mai fi, şi prea puţin s-a vorbit la toate întâlnire cum vom funcţiona instituţional. Este clar că nu mai putem merge în această formă administrativă-teritorială în care ne aflăm acum, în forma regională se armonizează şi se echilibrează mult mai bine zonele de dezvoltare a României.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5