Ioan Ţintean: ,,Nu ne este indiferent ce se întâmplă în procesul valorificării laptelui. Ne dorim un real echilibru economic pe această piaţă ”

          Există premise pentru creşterea preţului laptelui crud şi, totodată, înlesnirea unui proces corect, adaptat nevoilor fiecăruia, cu condiţia unei cooperări strânse a tuturor părţilor implicate. Aceasta este concluzia desprinsă în urma dezbaterii desfăşurate, la finele săptămânii, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Radio Someş. Discuţiile, care s-au întins pe mai bine de patru ore, au avut ca punct central pregătirea fermierilor bistriţeni pentru momentul 1 ianuarie 2014, când în România nu se va mai putea comercializa lapte neconform.

„În ultima perioadă, nemulţumirile referitoare la acest subiect au crescut substanţial, motiv pentru care am acceptat fără ezitare propunerea reprezentanţilor Radio Someş, de a intermedia o astfel de întrevedere. Ţin să menţionez, încă de la început, că Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud este deschisă oricărei iniţiative ce poate veni în sprijinul locuitorilor judeţului şi clarifica probleme, ţinând cont, bineînţeles, de cadrul legal existent. Nu ne este indiferent ce se întâmplă în procesul valorificării laptelui şi ne dorim să se ajungă la un real echilibru economic în acest proces al cererii şi ofertei, singurul care poate regla piaţa laptelui. Bistriţa-Năsăud, cu cei aproximativ 6000 de producători care îşi vând laptele diverselor firme şi cei 18 procesatori, constituie un bazin substanţial al pieţei de profil, datorită unui grup de oameni harnici, care ne fac cinste nu doar la nivel local, ci şi naţional”, a menţionat prefectul, în deschiderea consultărilor.

La finalul dezbaterii, participanţii au semnat un document comun, prin care şi-au asumat angajamentul că în perioada următoare se vor implica în constituirea unor comisii de lucru mixte, pe acest subiect, din care vor face parte specialişti din instituţii cu atribuţii în domeniu, fermieri, procesatori şi, nu în ultimul, rând parlamentarii judeţului. Petru Cătinean, Florin Platon, Daniel Frăsincari, Marius Suciu, Sebastian Moldovan, Viorel Clapău şi Vasile Codrea s-au oferit voluntari în organizarea activităţii comisiilor, aceştia urmând ca până la data de 1 noiembrie 2013 să întocmească un calendar al întâlnirilor şi acţiunilor în judeţ, cu o periodicitate bilunară.

După o primă inventariere a nevoilor existente, s-a desprins ideea conlucrării în vederea susţinerii unei politicii guvernamentale care să faciliteze un mai bun acces la subvenţiile din agricultură, în special în ceea ce priveşte motorina.  

,,Consider că este de datoria noastră să ne adunăm şi să ne punem la dispoziţie întreaga bunăvoinţă şi pricepere, pentru a ajuta conjudeţenii în mod concret”, susţine prefectul Ioan Ţintean, catalogând întâlnire drept una beneficvă, cel puţin prin prisma faptului că „a cules” punctele d evedere a tuturor celor implicaţi „în lanţul laptelui”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5