Ioan Ţintean (vicepreşedinte CJ BN): O staţie de tratare mecano-biologică la Tărpiu va reduce cantitatea depozitată de cinci ori

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că administraţia judeţeană are pregătit un proiect de obţinere a finanţării pentru o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor, investiţie care ar reduce substanţial cantitatea de deşeuri depozitată la Tărpiu. În proiectul iniţial, de sistem de management integrat al deşeurilor, nu a fost inclusă amenajarea unei astfel de staţii.

„Dacă staţia de tratare mecano-biologică va intra în funcţiune şi eu sper să intre în funcţiune toamna aceasta, atunci pe depozit se pune cam din 5 maşini una, adică se reduce de cinci ori. Am fost eu personal când s-a făcut proba, o zi am stat acolo. A cincea maşină, după ce se selecta, urca sus pe Celula 1.  (...) Cea mai mare problemă şi dorinţă a noastră este să putem implementa acest proiect de tratare mecano-biologică, pentru că atunci vom depune foarte, foarte puţin în continuare, plus că va creşte procentul de deşeuri colectate şi posibilitatea de reciclare. Acum nu se reciclează la nivelul pe care ni l-am propus, faţă de 13.000 de tone recilcăm cam 5000 tone, poate 6000. Sunt nemulţumit eu”, a declarat vicepreşedintele Ţintean.  

De altfel, autorităţile bistriţene au intervenit şi pentru modificarea Planului naţional de gestionare a deşeurilor, care prevedea doar 8 astfel de staţii în ţară, iar Bistriţa ar fi trebui să plimbe deşeurile la staţia de la Cluj, cluj care nu are nici măcar problema depozitului ecologic rezolvată.

         Ioan Ţintean a mai spus că Celula 1 de la depozitul din Tărpiu este umplută în pondere de 70%, dar autorităţile au pregătit terenul pentru Celula 2 şi 3. „De comun acord cu toţi colegii din ADI Deşeuri şi cu toţi cetăţenii din Bistriţa, trebuie să găsim cea mai bună soluţie să nu mai fie pericole unde solul să o ia la vale sau masele de aer să se disipe mai uşor”, a mai spus vicepreşedintele CJ, asta pentru că în discuţie mai este o locaţie, care ar fi protejată de o perdea forestieră.  

În context, vicepreşedintele CJ a menţionat că a solicitat un punct de vedere de la minister, prin care să se dea acceptul scris că ADI Deşeuri poate interveni în proiect, în sensul îmbunătăţirii lui, adică suplimentarea de containere sau distribuirea de saci menejeri. „Dacă putem obţine acel înscris, atunci noi ca judeţ vom fi fericiţi şi vom putea face o colectare selectivă la nivelul la care ne dorim ca într-adevăr să fim exemplu pentru ţară sau poate pentru alte judeţe”, a declarat Ioan Ţintean.

De cealaltă parte, ministrul Mediului a explicat că a făcut deja demersurile solicitate şi există posibilitatea de a implementa anumite programe în cadrul Sitemului de management integrat al deşeurilor. ADI va putea finanţa astfel de proiecte, iar banii vor fi recuperaţi de la Comisia Europeană. 

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]