Ioana Ilieși, lansare de carte la MUZEUL JUDEȚEAN

Rodica Fercana

Ioana Ilieși- scriitor cu ascensiune rapidă pe firmamentul vieții culturale a județului nostru, în speță, a Bârgaelor (Prundul Bârgăului), anul acesta a lansat două cărți: Magia viorii- poezii și Stiloul fermecat-povestiri și poezii.
Muzeul județean- străveche instituție în care-și duc veacul comorile descoperite ale strămoșilor, de ani de zile, ca și acum, cultura, tradițiile poposesc ca o noutate de modernism să-și lase o amprentă sentimentală în acest locaș de istorie milenară, sub oblăduirea directorului dr. Al. Gavrilaș.
Moderatorul acestui eveniment- dl. Dorin Radu Barna, dir. Editurii Solon Bistrița, de unde și-au făcut apariția volumele, a gestionat cu eleganță desfășurarea lui, alternând momentele literare cu cele muzicale și cu spectacolul inedit prin prezența copiilor- elevi de școală primară ai d-nei autor.
Anul trecut, în mai, în locația Muzeului județean: Casa Argintarului, tot în prezența unui public numeros, poeta de atunci ne-a încântat cu frumusețea versurilor sale.
Publicată în reviste de prestigiu, ex. Grai Românesc și prezentă la concursul săptămânal al Cenaclului Simfonia Cuvintelor, fiind mereu premiată; chiar înaintea acestei lansări de carte, autoarea a depășit granițele României, primind luni- 20 iunie, distincție pe locul 4, la Festivalul de Literatură de la Roma- In memoriam- regretatei Gabriela Verban, tocmai pentru această proză: Stiloul fermecat.
Au opinat despre volumele scriitoarei, următorii: * Marioara Felicia Bozga- inspector școlar scoate în evidență faptul că zestrea poetică a Ioanei Ilieși a sporit; că iubirea sub toate ipostazele ei stă la baza scrierilor sale. * Prof. dr. Doina Macarie- insp. școlar, realizând prefață la „Magia viorii”, scrie că acest volum este traversat de imagini care se adresează vizualului: „Printre nori prăfuiți ce se plimbă rebeli / Raze de soare râd despletite”; auditivului: „Să tremure arcușul peste coarde / În ritmuri visătoare de romanță”, imagini care se amalgamează ca într-un joc al spiritului care se dorește mereu tânăr. *Ioan Lazăr arată că dânsa punctează stările sufletești cu multă delicatețe.
În postfață: Vioară, poezie- femeie, *editorul Dorin Radu Barna punctează că autoarea aduce o fantă de lumină, de echilibru, naturalețe și spontaneitate dorind ca aportul ei la actul de cultură să fie concret și eminamente palpabil.
Volumul „Stiloul fermecat” cu povestiri, ghicitori și poezii este o „pledoarie pentru copilărie”, ne spune *dna Mărioara Albu- prietena autoarei și Dir. adj. al Lic. Radu Petrescu din Prundul Bârgăului, care „în jocuri metaforice a îmbrăcat semnificații valoroase, dornice să-și ducă în lume mesajul plin de iubire și speranță. Domnia sa ne reamintește crezul lui Lucian Blaga: „Copilăria este inimă tuturor vârstelor”.
La finalul cărții *dna Liana Șut, psiholog-terapeut, spune: aceste povești își desfășoară sfârșitul fericit în mod tradițional, fiind profunde și practice, lansând o serie de întrebări, care la rândul lor, stimulează procesul de creștere a personalității copilului. Ele și personajele lor sunt terapeutice, transmițând cu generozitate soluții generatoare de înțelepciune, arhivate în mesaje pline de vitalitate. A mai vorbit *dna Maria Vrăsmaș ( nepoata scriitorului Nicu Vrăsmaș), delegată din partea primarului Doru Crișan care vede în aceste cărți sufletul autoarei din care transpar: dorul, curajul, înțelepciunea, dragoste pentru elevii săi.
Pe salba evenimentului s-au înșiruit niște perle albe, pure, naturale: copiii, elevii dnei profesoare pentru ciclul primar care cu o dezinvoltură neașteptată au recitat din poeziile autoarei, ca în final, aceste glasuri serafice să se transforme într-un cor cu rezonanțe deosebit de plăcute.
În emoția ineluctabilă momentului, scriitoarea Ioana Ilieși și-a exprimat crezul creator, a mulțumit celor care și-au adus aportul prin cuvintele lor la aceste scrieri; Editurii Solon, dir. său dl.Radu Barna care la cărțile editate prezintă chintesența scrierii respective, dar și atent la prezentarea grafică de excepție; mulțumește celor doi virtuoși ai viorii: dnii Mihai Spân, senior și junior, copiilor pentru prestația lor deosebită, veniți cu părinții, dar și numerosului public participant la acest florilegiu cultural. D-nei Ioana, i-au fost mereu alături cele două fiice, Andreea realizând un portret al autoarei foarte reușit, plasat pe coperta 4 a vol. Magia viorii. Autoarea a dăruit celor prezenți cărțile cu autograf și toți ne-am bucurat că am putut să socializăm ca mai demult.
Eu voi încheia spunând că atât versurile cât și povestirile Ioanei Ilieși- colegă într-ale scrisului, au frăgezimea emoției; ele vin precum un cântec ca mărturisiri ale dorului sau ca o meditație a exprimării amarului, meditație care să ne ducă, totuși, spre optimism.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5