Ionel Tănase şi "Locul Nostalgiei"

Noua expoziţie de sculptură/desen, a artistului Ionel Tănase, întitulată "Locul Nostalgiei", a avut vernisajul Joi 13 iunie 2013, ora 19,00, la Galeria Arcade 24 Bistriţa, în prezenţa unui public numeros şi avizat.
Expoziţia a fost deschisă de artistul plastic Marcel Lupşe, susţinută solid, explicată şi comentată, pe viu, de criticul de artă Mircea Oliv şi de către artistul Radu Morar, prorectorul Universităţii de Artă şi Design Cluj - Napoca. Precizări şi date suplimentare despre opera sa, a adus în final creatorul expoziţiei, Ionel Tănase, a cărui nostalgie a fost adânc receptată de public, căruia artistul i-a adus mulţumiri.
“Nostalgia” artistului clujean, de origine bistriţeană, începe încă din străvechea aşezare Şieu, din Piemontul Călimanilor, locul său de naştere, unde mediul înconjutător, deosebit şi încântător, tradiţiile şi obiceiurile păstrate de familie, l-au îndemnat să meşterească primele piese artistice, având o mare sensibilitate şi putere de pătrundere în lumea înconjurătoare, tranformând cele mai banale obiecte în piese artistice şi dându-le viaţă, spre încântare, până la extaz.
Exponatele lui Ionnel Tănase sunt obiecte obişnuite, dar şi cu iz arhaic, realizate de cele mai multe ori supradimensional, dar şi cu detalii care măresc valoarea, cum de exemplu sunt pensulele, ochelarii, un ceas, pipa, fiecare din ele scoţând la iveală trăsături care definesc nu doar cotidianul, suprasolicitat, ci chiar personalitatea autorului.
Ionel Tănase s-a născut în 2 aprilie 1959 la Şieu şi a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”, secţia sculptură. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania - Filiala Cluj şi conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Departamentul Sculptură, restaurare – conservare, unde activează din anul 1992.
Activitatea artistică a lui Ionel Tănase este foarte bogată, cuprinzând mai multe expoziţii personale, deschise la Bistriţa (1997, 2000, 2001, 2012), Cluj-Napoca (1998, 2002, 2007, 2013) şi Bucureşti (2003) precum şi expoziţii de grup în numeroase localităţi din ţară, precum şi din străinătate, artistul participând la numeroase manifestări internaţionale şi la taberele de sculptură, de la Bucşani, Târgovişte – jud. Dâmboviţa, sculptură în piatră, amplasată în parcul central din Târgovişte şi la tabere din Bistriţa şi Piatra-Fântânele – jud. Bistriţa-Năsăud.
La sfârşit de august, în anul trecut, Ionel Tănase a expus, din nou la Bistriţa, în cadrul generos al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, „o colecţie de obiecte supradimensionate, scoase din sertarele memoriei şi încărcate de emoţiile unei vârste magice”, după cum menţiona autorul.
Cea mai recentă expoziţie, conţinând 40 de sculpturi, a fost vernisată în 6 februarie 2013, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, sub atrăgătorul titlu “Amintiri inocente”, în prezenţa a peste o sută de persoane şi a fost vizitată până în 3 martie.
Expoziţia de la Bistriţa cuprinde sculpturi inspirate din obiecte pe care uneori le considerăm neimportante, dar care, prin aranjamentul lor artistic, relevă adevărate nostalgii, trezind în ochii fiecăruia, prin contemplarea exponatelor, inocente amintiri.
Vă recomand să verificaţi cele afirmate, vizionând această expoziţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5