„Istorie şi tradiţii”, concurs interjudeţean al obiceiurilor tradiţionale și simpozion didactic organizat de către către Asociația Profesorilor de Istorie

Asociația Profesorilor de Istorie din România-filiala Bistrița-Năsăud anunță lansarea proiectului „Istorie şi tradiţii”, proiect cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița. Cu acest prilej se vor desfășura la Bistrița, în zilele de 11 și 12 noiembrie 2016, un simpozion didactic intitulat “Creativitate şi inovare în predarea-învăţarea Istoriei și a disciplinelor umaniste”, precum și Concursul interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale - „Istorie şi tradiţii”.
Vor fi aduse în discuție, în cadrul simpozionului, probleme de interes major privind predarea și învățarea Istoriei și a disciplinelor umaniste, rolul și importanţa studierii acestor discipline în şcolile de astăzi, importanța promovării valorilor şi a patrimoniului istoric local și național în spiritul susţinerii egalităţii de şanse, a specificului tradiţional autentic local și regional, al valorilor europene comune. Vor participa cu interesante comunicări, reprezentanți ai mediului universitar și preuniversitar din România și reprezentanți ai Institutului pentru Ştiinţele Educaţiei din Republica Moldova, precum și cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud în calitate de grup țintă al acestor comunicări și dezbateri.
În cadrul Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale - „Istorie şi tradiţii”, ajuns la ediția a IX-a, grupurile de elevi participanți vor trebui să prezinte în scenă câte un obicei tradițional, o personalitate locală reprezentativă pentru comunitatea lor, respectiv o reţetă culinară specifică zonei de provenienţă. Concursul se va desfășura în Sala de spectacole a Palatului Culturii Bistrița, sâmbătă 12 noiembrie 2016 începând cu ora 9,00, pe durata desfășurării probelor de concurs, fiind asteptat şi publicul spectator din municipiul Bistriţa, copii, tineri şi adulţi, iubitori de tradiţii, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.
Informații suplimentare pe www.isjbn.ro la sectiunea Disciplina-Istorie http://www.isjbn.ro/index.php?id=23 și pe pagina facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1629230750708656/

.

Comentarii

31/10/16 11:43
Vizitator

La simpozionul ”Istorie şi tradiţii”, cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița ar trebui sa participe si primarul Cretu pentru ca sa mai invete si el ceva si sa nu mai falsifice istoria orasului prin mutarea statuilor dupa mintea sa cea proasta. Fiindca numai asa se explica mutarea bustului lui Cuza, in anul 2012 de la IJP, in Piata Unirii chiar daca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic cu unirea principatelor sau mica unire. Dar, dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. Reamintim ca bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP, si pentru a pune in valoare sediul Politiei aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. In schimb, Piata Unirii din Bistrita are semnificatii mult mai profunde legate de Mare Unire din 1 Decembrie 1918. Orasul Bistrita s-a remarcat si prin momentele premergatoare actului istoric de unire a Transilvaniei cu Romania . Dupa cum se stie, la 30 octombrie, s-a constituit la Budapesta "Consiliul National Roman Central" avand atributiile unui guvern provizoriu al Transilvaniei, care a condus actiunea de schimbare a vechilor autoritati maghiare si inlocuirea lor cu consilii nationale romanesti. Dupa modelul Consiliului National Roman Central, in toate localitatile Comitatului Bistrita-Nasaud de la acea vreme, au fost constituite consilii si garzi nationale locale. Astfel ca la 4 noiembrie, 1918 in cadrul unei adunari grandioase tinute la Bistrita, a luat nastere "Consiliul National Roman al Comitatului Bistrita-Nasaud" avand ca presedinte pe memorandistul Gavrila Tripon. In aceeasi atmosfera de entuziasm, a avut loc alegerea celor 12 delegati pentru Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, care la 1 Decembrie 1918, a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]