ISU Bistriţa-Năsăud a intervenit în aproape 7500 situaţii de urgenţă

*majoritatea covărşitoare a cazurilor a fost de competenţa SMURD

 

Pe parcursul anului trecut, în zona de competenţă a I.S.U. „Bistriţa” al judeţului Bistriţa - Năsăud s-au înregistrat 7449 situaţii de urgenţă, în creştere cu 51,92% faţă de cele produse în anul 2011. Dintre acestea, în 6521 de cazuri, reprezentând peste 87% din situaţii, s-a intervenit pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă. Pompierii au intervenit la 261 incendii, alte 219 intervenţii find la incendii de vegetaţie, iar în 254 de cazuri a fost solicitat sprijinul celor de la ISU BN pentru protecţia comunităţilor. Din nefericire, angajaţii ISU au fost puşi pe drumuri degeaba, în 234 de sitauţii, foarte probabil de nişte oameni cu probleme la mansardă.

“Numărul mare al intervenţiilor din anul 2012 se datorează operaţionalizării începând cu luna iunie a încă două module SMURD, în oraşul Beclean şi comuna Prundu Bârgăului, dislocării Gărzii de Intervenţie Prundu Bârgăului, funcţionării începând cu luna iulie a dispeceratului integrat ISU-SAJ şi disponibilităţii forţelor specializate ale inspectoratului de diversificare a misiunilor specifice”, a explicat, locotenent colonel dr. Ing. Constantin Florea, inspectorul şef al ISU BN, în cadrul  şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de la Instituţia Prefectului.

În plus, numărul mare de solicitări relevă încrederea mare a populaţiei în această instituţie.

 

Incendiile, într-o uşoară scădere

În 2012, numărul incendiilor produse în judeţul Bistriţa-Năsăud a scăzut, ce-I drept aproape insesizabil, cu  0,76 % faţă de 2011. O mare problemă rămâne în zona incendiilor de vegetaţie, raportat la situaţia din 2010 constatându-se o triplare a acestora. Gospodarii au preferat să ardă iarba uscată de pe terenuri, în loc să o cosească.  Normal, banii de la APIA au venit.

Revenind la incendii, potrivit datelor furnizate de ISU BN, principale cauze sunt defceţiunile sau improvizaţiile de la instalaţiile  electrice (27%), coşurile de fum defecte sau necurăţate (24%), mijloacele de încălzire defecte (14%), focul deschis (11%) sau fumatul (10%). Cele  mai multe incendii s-au produs la  gospodăriile bistriţenilor, la mijloace de transport şi operatorii economici.

 

“Pe timpul intervenţiilor (cu excepţia celor S.M.U.R.D.) a fost salvată viaţa a 168 persoane (146 adulţi şi 22 copii) precum şi protejarea unor bunuri în valoare de 45,5 milioane RON. Cu toate eforturile depuse de forţele profesioniste, în urma incendiilor au fost înregistrate în anul 2012 un număr de 5 decese şi 8 răniţi”, a precizat inspectorul şef al ISU BN.

 

 

Timpul mediu de intervenţie al ISU este de 18 minute, în mediul rural

          Din momentul în care sunaţi la 112 şi solicitaţi sprijin, până ajunge primul echipaj de la ISU, în medie, vorbim pentru zonele rurale, de trecerea a 18 minute. Timpul mediu de răspuns în mediul rural a scăzut de la an la altul, şi asta ca urmare a îmbunătăţirii dotării tehnice, prin operaţionalizarea modulelor SMURD de la Beclean şi Prundu Bârgăului, dar şi prin dislocarea Gărzii de Intervenţie de a Prundu Bârgăului. Pentru oraşe, timpul mediu de răspuns, per total intervenţii, este de şase minute.

          În caz de incendiu, timpul mediu de răspuns, per judeţ, este undeva aproape de 16 minute, în timp ce pentru SMURD este de 12 minute şi jumătate. "În urma analizări datelor privitoare la timpii totali de intervenţie, în cazul pacienţilor traumatizaţi (care reprezintă aproximativ 22,99% din totalul intervenţiilor) este de remarcat că la aproximativ 92,73% din intervenţii, pacienţii au beneficiat de management care să respecte principiul ,,orei de aur’’”, remarca locotenent colonel dr. Ing. Constantin Florea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5