Jandarmerie: Nu testaţi gheaţa de pe lacul Colibiţa! Evitaţi traseele de creastă, risc de avalanşe!

            Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fîntînele patrulează preventiv pe traseele frecventate de turişti şi localnici. În prezent, în zona Valea Măriilor, Valea Vinului şi Valea Blaznei nu sunt probleme, stratul de zăpadă fiind de aproximativ 80 cm, pe alocuri ajungând să aibă 1 metru grosime.
           Jandarmii montani Rodna informează pe cei interesaţi că drumurile forestiere sunt greu accesibile, nu sunt blocate, dar se circulă în condiţii de iarnă. De asemenea se recomandă tuturor celor interesaţi evitarea traseelor de creastă, deoarece în zonă există risc de avalanşe.
          Toţi cei care doresc să se deplaseze către zonele specificate trebuie să aibă maşinile dotate corespunzător cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante.
            Jandarmii montani Piatra Fîntînele execută permanent patrulări în zona de competenţă Pasul Tihuţa, Colibiţa şi în zonele de agrement frecventate de către turişti. Oamenii legii nu recomandă tranzitarea drumurilor forestiere şi comunale din zona de creastă, pe alocuri aici zăpada putând atinge, datorită viscolirii 1-1,5 metri pe anumite porţiuni de drum. Greu accesibil este şi traseul dintre Piatra Fîntînele-Şendroaia şi Dornişoara iar turiştii sau localnicii care nu au maşini de teren echipate corespunzător ar fi bine să le evite.
            De asemenea, jandarmii montani informează că stratul de zăpadă în zonă, are aproximativ 50-60 cm, iar pe alocuri unde a viscolit puternic poate atinge 2 metri.
            Totodată, jandarmii montani avertizează că gheaţa formată în această perioadă pe Lacul Colibiţa are o anumită grosime dar nu garantează siguranţa celor care doresc să o “testeze”. În cazul în care aceasta cedează, intervenţiile de orice fel sunt foarte dificile iar cei care fac acest lucru îşi pot pune viaţa în pericol.

            În scopul evitării unor accidente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, Jandarmeria Montană transmite turiştilor următoarele recomandări:
1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase) , prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;
3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
4. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
5. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
6. Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din nici un motiv, nu rămâneţi în urma grupului;
8. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;
9. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii puteţi solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin  intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil,  următoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– când s-a produs accidentul.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5