Jurnalul de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

La şedinţa Consiliului Local din luna februarie 2011, care a avut loc în data de 10 februarie, au participat toţi cei 14 consilieri în funcţie. Şedinţa a fost condusă de preşedintele în exerciţiu, consilierul Chira Gheorghe, ales preşedinte pentru lunile decembrie 2010 - februarie 2011.

Ordinea de zi a cuprins următoarele proiecte de hotărâre: Proiect de hotărâre privind încetarea mandatului de consilier local a d-lui Bugnar Ioan; Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier local a d-lui Fizeşan Damian; Proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii CL Lechinţa nr. 23 din 22.07.2008 privind constituirea comisiilor de specialitate pe principalele domenii de activitate; Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii CL Lechinţa nr. 20 din 21.06.2008; Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de acoperire a funcţiilor publice pentru anul 2011 a funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii al personalului din aparatul de specialitate al primarului comunei Lechinţa pentru anul 2011; Proiect de hotărâre privind stabilirea condiţiilor în care se acordă prestaţiile sociale, conform Legii nr. 416/2001 cu completările şi modificările ulterioare pe anul 2011; Proiect de hotărâre privind modificarea hotărârii nr. 38 din 15.07.2010 pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoane fizice şi juridice pe anul 2011; Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea hotărârii nr. 39/15.07.2010 privind stabilirea cuantumului taxelor speciale conform Legii nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2011; Proiect de hotărâre privind asocierea Consiliului Local Lechinţa cu Consiliul Local al municipiului Bistriţa şi cu consiliile locale ale localităţilor arondate Serviciului Evidenţa Persoanelor în vederea asigurării unui nivel calitativ superior al serviciilor specifice activităţii de evidenţă a persoanelor; Proiect de hotărâre privind aprobarea consumului de carburant suplimentar pe timp de iarnă pentru „microbuzul transport şcolar”; Proiect de hotărâre privind asocierea comunei Lechinţa din judeţul BN în vederea înfiinţării Asociaţiei „Asociaţia Proprietarilor de Terenuri Vermeş” din judeţul BN; Proiect de hotărâre pentru aprobarea Planului de lucrări de interes local ce se vor executa de beneficiarii Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pe anul 2011; Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pentru lunile martie – mai 2011; Discutarea cererilor; Diverse.

Trecându-se la dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi s-a reţinut faptul că s-a luat act de încetarea mandatului de consilier a d-lui Bugnar Ioan şi validarea ca şi consilier a d-lui Fizeşan Damian. Referitor la bugetul pe anul 2011, consilierul Gherman Alexandru, care este de acord pe ansamblu cu acesta, dar se abţine deoarece nu au fost prinşi în buget banii necesari pentru naveta profesorilor. Proiectele de hotărâri, după dezbateri constructive, au fost aprobate de cei prezenţi.

Pe adresa Consiliului Local au fost trimise numeroase cereri şi solicitări din partea cetăţenilor. Amintim cererile adresate de Augustin Motânpan, care solicită cumpărarea unor terenuri, precum şi concesionarea unei păşuni în suprafaţă de 20 hectare. Biserica Reformată din Ţigău solicită un fond de 500 RON, cererea fiind aprobată. Cetăţenii Habor Vasile Lucian – Chiraleş, Marius Nagy – Lechinţa solicită terenuri pentru construirea de locuinţe. D-nul Balint Levente Sandor solicită 1500 RONI pentru festivalul fanfarelor. S-a mai înregistrat cererea locuitorilor satului Ţigău, care solicită bani pentru Fărşang în 6 martie 2011, bani pentru întâlnirea Cserhalom din 26.06.2011, pentru sărbătoarea fiilor satului, pentru tabăra de elevi. Se aprobă suma de 500 roni pentru tabăra de copii. Grupul de iniţiativă al romilor solicită fondurile necesare pentru derularea unui proiect în valoare de 3500 roni, iar muncitorii de la Serviciul de salubrizare solicită scutirea de la taxa de salubrizare, cererea fiind aprobată. Lui Constantin Ioan din Sângeorzu Nou i se aprobă suma de 300 roni pentru recuperarea cheltuielilor de înmormântare, la fel şi lui Ilie Bob din Vermeş.

Un şantier în paragină

Se plăteşte, în continuare, o chirie de 3000 lei lunar pentru localul Grădiniţei care şi acela se află într-o stare de degradare. Noua construcţie se degradează pe zi ce trece, cărămida se macină, pereţii sunt supuşi intemperiilor. Regretabil este faptul că nimănui nu-i pasă. Inspectoratul Şcolar Judeţean, investiţia fiind a ministerului de resort, bate pasul pe loc când este vorba de finanţare. Consiliul Local nu poate face nimic, aşa că, în continuare, toţi factorii responsabili asistă la degradarea unei construcţii destinată îngrijirii copiilor. De doi ani nu s-a alocat niciun ban, ne spune primarul Romeo Florian. Şantierul este, din păcate, în paragină.

Obiective pentru anul 2011

Finalizarea canalizării Lechinţei

Finalizarea lucrărilor de canalizare în Lechinţa este unul din obiectivele majore pentru anul în curs. S-au alocat din bugetul local 6 miliarde lei, sumă necesară finalizării lucrărilor, de care vor beneficia câteva sute de familii ce trăiesc în centrul de comună. În satul Vermeş se va extinde reţeaua de apă potabilă. În cursul anului trecut, reţeaua de apă a traversat valea şi calea ferată, ajungând până la sediul Căminului Cultural.

Noul sediul al Primăriei

În 2011, Consiliul Local şi primarul Romeo Florian şi-au propus să demareze lucrările la noul sediu al administraţiei locale. Este vorba de localul fostului Gostat. În anii trecuţi, au fost investiţi pentru reabilitare câteva miliarde lei, dar din anumite motive, ce ţin de nişte nereguli, lucrările au fost oprite iar localul conservat. Pentru acest an, ne spunea primarul Romeo Florian, a fost alocată suma de 1,6 miliarde lei, bani folosiţi pentru acoperiş, centură şi alte lucrări strict necesare. Primarul Florian şi-a exprimat părerea de rău că de la Consiliul Judeţean nu a fost alocat niciun leu.

Cămin Cultural la Chiraleş

Actualul local al aşa-zisului Cămin Cultural din satul Chiraleş are o vechime de aproape 100 ani. Mai cu seamă în timpul mandatului de primar al lui Pop S. Teodor, aici au fost alocate sute de milioane lei pentru reparaţii. Efectul lucrărilor a fost zero. Încă în urmă cu doi ani, primarul Romeo Florian a promis cetăţenilor satului un nou aşezământ cultural. Am văzut pe biroul primarului macheta acestuia. Un Cămin după standarde europene. În primăvară, vor începe lucrările propriu-zise. Din bugetul local au fost alocate 3,3 miliarde lei. Primarul este optimist. Dacă licitaţia lucrării va fi câştigată de o firmă serioasă, atunci, câtre sfârşitul anului sau începutul lui 2012, lucrarea va putea fi terminată.

La Sâniacob, reparaţii la grădiniţă

Şi locuitorii din Sîniacob vor beneficia, în 2011, de alocarea unei sume pentru nevoile locale. Din bugetul şi aşa destul de auster, a fost alocată suma de 500 mii lei pentru înlocuirea acoperişului la localul grădiniţei.

Dacă…

Consiliul Judeţean ar fi alocat comunei Lechinţa vreo 2-3 miliarde lei ar fi existat un buget mult mai echilibrat şi mult mai uşor era de lucrat în acest an. Din păcate, am redus la maximum cheltuielile, iar la iluminatul stradal au fost alocate sume insuficiente. Şi alte obiective ce ni le-am propus pentru 2011 vor avea de suferit, ne spunea, cu părere de rău, primarul Romeo Florian.

Comentarii

11/12/11 10:58
Vizitator

dar despre functionarii publici care jignesc oamenii cand vin sa-si ceara drepturile cand se discuta ? cand coruptia nu o sa fie in floare ci numai la inchisoare? cand oare cumva la tribunal?cu sigurnta domnii meii voi trimite adresa dvstra la primaria unde s-au facut si calomii defunctilor poate nu stiti legile ca n-ai voie sa calomiezi defuntii!!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5