Jurnalul unei lumi

Scriitorul Dorel Cosma aduce, prin volumul „Jurnal de călătorie şi poezie”, apărut la Editura Nosa Nostra, o lume a meridianelor culturale care este surprinsă atât prin pagini de jurnal, cât şi prin poezie. De la piramide la Sfinx, de la Turnul Eiffel la Notre Dame, de la croaziera pe Nil la cea pe Sena, Dorel Cosma surprinde prin volumul său frumuseţile spirituale ale lumii. Scriitorul a ajuns în locuri la care mulţi dintre noi doar visează, însă farmecul stă tocmai în faptul că, citind acest jurnal cu poezie şi proză, găsim o poveste care aduce mai aproape de noi aceste meridiane.
Cartea se deschide cu un jurnal al evenimentelor petrecute la Cairo, în Egipt, alături de ansamblul „Cununa de pe Someş”, în locuri în care drapelul românesc a fost înălţat pe cele mai frumoase culmi: „în zidul de piatră/ stelele se sting/ pământul devine/ fierbinte şi greu/ fără umbră/ fără iarbă/ în ardoarea roşie/ cauţi/ inhalezi istorie/ în mijlocul/ timpului oprit”. Aici, în locurile zeului de piatră, Sfinx-ul veghează asupra istoriei: „cruntă şi apăsătoare/ istoria erupe-n şoaptă/ circulă/ deschide ochii şi alege/ singurătate şi linişte”.
Caravana folclorică IGF îi dă posibilitatea scriitorului de a realiza un jurnal în Italia, Franţa şi Spania, acolo unde folclorul a fost aşezat la loc de cinste.
Sub genericul „Cinci zile la Paris” sunt relatate trăiri culturale în oraşul luminilor, acolo unde cultura bistriţeană a fost aşezată la loc de cinste prin realizarea unor emisiuni dedicate României la Radio Paris, prin recitalul de poezie din Turnul Eiffel şi o serie de alte acţiuni iniţiate de preşedintele Asociaţiei de Europoezie – Joel Conte. Aici, în eternul Paris, „urmele alunecă/ într-un dans/ ce uneşte/ cuvânt şi lumină/ culori şi viaţă./ înfloreşte ceva/ din izvorul eternului Paris./ îmi pierd răsuflarea/ în apa/ ce curge/ la nesfârşit./ e linişte/ şi simt/ mângâierea în cercuri infinite”.
Volumul, care beneficiază şi de traducere în engleză, arabă, franceză este un bun ghid al activităţilor culturale realizate de români, o carte de vizită scrisă cu frumuseţea sufletului unui om care creează cultură.
O carte originală şi frumoasă, în care contemplaţiile autorului privitoare la mari spaţii culturale, substanţa peisajelor geografice, versurile în care poeticitatea se naşte, au adâncă încărcătură lăuntrică, după cum spune şi scriitorul Ion Radu Văcărescu.
O carte de colecţie, cu un stil adevărat, clar şi de neuitat - sunt cuvintele scriitoarei Elena M. Cîmpan din prefaţă. Volumul poate fi citit în cheia literară a cunoaşterii unor spaţii culturale de o mare spiritualitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5