Karate si rugby, preferatele ziaristilor sportivi pentru Programul Olimpic 2016

Azi va fi o zi extrem de importanta pentru doua dintre cele sapte sporturi care aspira a fi acceptate de catre Comitetul International Olimpic in Programul Jocurilor incepand cu editia din 2016.

Sapte discipline se afla pe grila de start – baseball, golf, karate, patinaj pe rotile, rugby in 7, softball si squash – asteptand verdictul Comitetului Executiv – alcatuit din Jacques Rogge (Belgia) – presedinte CIO, Lambis V. Nikolaou (Grecia), Chiharu Igaya (Japonia), Thomas Bach (Germania), Zaiqing Yu (China) – vicepresedinti CIO, Ser Miang Ng (Singapore), Mario Pescante (Italia), Sam Ramsamy (Africa de Sud), Gerhard Heiberg (Norvegia), Denis Oswald (Elvetia), René Fasel (Elvetia), Mario Vázquez Raña (Mexic), Frank Fredericks (Namibia), Nawal El Moutawakel (Maroc), Richard L. Carrión (Porto Rico) – si a carui reuniune are loc joi, la Berlin, verdict care va fi supus aprobarii definitive a Adunarii Generale din 9 octombrie, de la Copenhaga. Decizia va fi luata pe baza rapoartelor alcatuite de cei 15 membri ai Comisiei de Programe, condusa de Franco Carraro, si din care fac parte membri ai CIO, reprezentanti ai Comitetelor Nationale Olimpice, ai Federatiilor Internationale si sportivilor.

Un sondaj initiat de catre Asociatia Internationala a Presei Sportive, la care au raspuns 305 jurnalisti sportivi din 83 de tari a situat pe locurile calificante doua sporturi care au intr-adevar o ridicata audienta, cu acoperire mondiala. Este vorba de karate si rugby in 7, ambele situate pe primele pozitii in acest sondaj care reflecta intr-un fel preferintelor mass-media de specialitate, intre ele existand o mica diferenta, dar suficient de substantiala fata de celelalte sporturi. Cu toate acestea nu trebuie omis din discutie si golful, cu multi adepti chiar intre membri Comitetului Executiv.

Dar, iata care este clasamentul oferit de amintitul sondaj, evident care nu va avea nicio influenta asupra votului membrilor Comitetului Executiv, el inscriindu-se doar ca un barometru al preferintelor:

Sportul Voturi Procentaj

Karate 120 20.48%

Rugby 7 111 18.94%

Golf 94 16.04%

Squash 86 14.68%

Baseball 83 14.16%

Softball 54 9.22%

Patinaj/rotile 38 6.48%

Ramane, asadar, de vazut care va fi decizia Comitetului Executiv al CIO). Daca balanta se va inclina cu adevarat spre karate si rugby in 7, cu siguranta introducerea lor in Program va avea influente si asupra sportului romanesc, reprezentantii nostri avand un real potential de a a se afla cu destul succes intre cei 10 500 de sportivi ce se vor afla pe scena olimpica in 2016.

In acelasi timp, Comitetul Executiv va analiza si propunerile referitoare la introduce rea unor noi probe, pe baza propunerilor celor 26 de Federatii Internationale olimpice, in programul olimpic de la Londra, din 2012.

Boxul femnin, dublul mixt la tenis si 50 m la natatie figureaza printre noile intreceri care vor face obiectul discutiilor.

Cea mai importanta schimbare este, indiscutabil, admiterea boxului feminin, in prezent o disciplina rezervata exclusiv olimpica. AIBA a propus admiterea a 40 de sportive, opt pentru fiecare din cele 5 categorii, intre 47 kg si 75 kg, reducandu-se si numarul sportivilor la 40 pentru a respecta limita de 286 de concupenti in acest sport. Presedintele Jacques Rogge a declarat ca a venit timpul admiterii boxului feminin, dupa respingerea acestei propuneri in urma cu patru ani, sub motivul can u au fost respectate criteriile de securitate si universali tate. Cu toate acestea, prezenta boxului feminin la Londra este inca incerta, deoarece destui membri ai CIO nu sunt foarte entusiasmati de aceasta idee.

Si din partea FINA au sosit propuneri privind introduce rea unor noi discipline: 50 m spate, bras si fluture pentru masculin si feminin, 800 m liber la masculin si 1500 m la feminin, pentru un total de 42 de probe in programul natatiei, comparabil cu cel de la Campionatele Mondiale. FINA ma doreste, de asemenea, sa pluseze cu inca patru numarul echipelor la polo feminin si inot sincron pentru un total de 12 natiuni.

Program incarcat pentru lumea olimpica.

Emanuel FANTANEANU

Membru Comitetul Executiv

Asociatia Internationala a Presei Sportive

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]