La adio, Alexandru Misiuga

Din când în când se ivesc momente în care vrem nu vrem ne aducem aminte vorbe care au marcat trecerea lumii şi lumea însăşi. Aşa de pildă, este maxima lui Lucian Blaga „Veşnicia s-a născut la sat”, sau pilda lui Alexandru Vlahuţă, „Cu cât râzi mai mult, cu atât eşti mai bun”. Tot astfel am putea afirma acum la plecarea dintre noi a lui Alexandru Misiuga, „Veşnicia satirei şi a umorului a avut parte şi de prezenţa lui”, dacă nu chiar veşnicia s-a îmbunătăţit prin viaţa şi scrierile lui Alexandru Misiuga, cel care a ajuns la senectute, prin voinţa lui şi a confraţilor de peste graniţele turismului, Baron al Casei Dracula, cu rang şi însemne, de neam şi spiţă cu vampirologul Bram Stoker… Aşa a fost, aşa s-a întâmplat.

Dintre faptele de marcă ale lui Alexandru Misiuga, de când a descins la Bistriţa şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe tărâmul satirei şi umorului putem enumera: Clubul Epigramiştilor şi prima întâlnire a acestora la Bistriţa (1969), manifestare de nivel naţional şi Festivalul de Satiră şi Umor „Mărul de Aur”, începând din 1983, împreună cu Giusseppe Navarra şi alţii, manifestare continuată până în prezent, şi, mai important, cele 14 volume de epigrame, pilule, pamflete, schiţe publicate până în 2008. Dacă ţinem cont de faptul că atunci când a pus bazele Hotelului de la Tihuţa, 1976, avea de gând să boteze acest punct turistic „Dracula”, dar nu i-a ieşit, fapta tot de spiritul său plin de umor ţine şi, de ce nu, chiar atunci când în 1968 a întemeiat Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Cununa de pe Someş”, tot în acest spirit l-a întemeiat, deoarece prin intermediul lui au avut ocazia şi unii bistriţeni să viziteze numeroase ţări din Occident şi nu numai.

O viaţă împlinită putem afirma că a trăit Alexandru Misiuga, desigur, şi cu toate ale ei, bune-rele, rele-să-se-spele! După cum a şi fost.

De aceea, acum, la despărţirea noastră de viaţa pământeană, de Alexandru Misiuga, îşi iau rămas bun nume de instituţii şi publicaţii cărora le-a fost „tartor” – cum adesea afirma: - Festivalul „Mărul de Aur”, Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, prin directorul acesteia, Alexandru Câţcăuan, Cenaclul literar „George Coşbuc”, prin preşedintele acestuia, prozatorul Ion Moise, Revista „Bobârnacul”, prin directorul ei, Alexandru Oltean, Asociaţia Umoriştilor din Bistriţa al cărui preşedinte a fost, prieteni şi colaboratori locali, din ţară şi nu numai.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5