La Bistriţa, centru de cercetare şi dezvoltare a resurselor de apă pentru Europa de Est, prin colaborarea cu Provincia Hunan (China)

         Timp de trei zile, o delegaţie din Provincia Hunan (R.P. China), provincie cu care Bistriţa-Năsăud are parafat un Acord de înfrăţire, este prezentă în judeţul nostru.

Pe agenda de lucru, figurează Conferința de lansare a cooperării în domeniul ştiinței și tehnologiei între județul Bistrița-Năsăud și Provincia Hunan, R. P. Chineză, parafarea unor protocoale de colaborare, dar şi vizite la unitatea de producţie a Rombat, la staţia de epurare a apelor uzate din Bistriţa sau la Univertsitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Conferinţa de lansare a cooperării în domeniul ştiinţei şi tehnologiei dintre judeţul Bistriţa-Năsăud şi Provincia Hunan a fost găzduită de sala de conferinţe a Hotelului Coroana de Aur din Bistriţa. Evenimentul a fost organizat de Clusterul Ecoinovativ pentru un Mediu Sustenabil, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Asociația Română a Apei – Comitetul Regional Transilvania. 

Lucrările conferinţei au fost deschise de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, care le-a urat „bun venit” partenerilor chinezi, în limba lor maternă.

         „Le spunem bun venit membrilor delegaţiei chineze din Provincia Hunan, înfrăţită cu judeţul Bistriţa-Năsăud. (...) Vizita la Bistriţa a delegaţiei chineze din provincia parteneră Hunan are premise data de 6 iulie 2015, când la Bistriţa s-a semnat Scrisoarea de intenţie privind stabilirea relaţiilor de prietenie între judeţul Bistriţa –Năsăud şi Provincian Hunan. Al doilea moment important a fost semnarea, în data de 25 martie 2016, la Changsha, a Înţelegerii privind stabilirea unor relaţii de cooperare şi prietenie între judeţul Bistriţa-Năsăud şi Provincia Hunan.  Ambele momente nu ar fi fost posibile fără Ambasada Republicii Chineze la Bucureşti, care a insistat foarte mult pentru demararea unor relaţii între judeţul nostru şi Provincia Hunan. Între domeniile de cooperare dintre domeniile mai sus menţionate se numără cele ale ştiinţei şi tehnologiei, al transferului tehnologic know-how, atragerea în această colaborare a firmelor, universităţilor şi unităţilor de cercetare din cele două unităţi administrativ-teritoriale”, a precizat Ioan Ţintean.

         Ulterior, prezentările au aparţinut membrilor delegaţiei chineze, şi anume Tong Xudong, director general - Departamentul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Provinciei Hunan; Peng Jingdong, director de divizie - Departamentul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Provinciei Hunan, Zhou Yueyun, director general – Zona de Națională de Dezvoltare  Economică și Technologică Liuyang; Zhang Canming, director  general – Biroul Secretariatului ASEM – Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Resurse de Apă; Zeng Jianguo, profesor la Universitatea Agricolă din Hunan; Lin Yan, director de divizie – Grupul de Investiții Yonker din Provincia Hunan şi Li Changhong, manager general adj., firma Micolta Bioresource Inc..

Vasile Bar - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Gavril Mureşan – preşedintele UGIR 1903 (Regiunea de Nord-Vest), Dorin Ciatarâş – director în cadrul Asociaţiei Române a Apei (Comtitetul Regional Transilvania), profesori universitari de prestigiu de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,  Sanda Livia Cătană – director adjunct ADR Nord-Vest, reprezentanţi ai mediului de afaceri au susţinut prezentări din domeniul de activitate.

Ulterior, a fost semnat un Acord privind Fondarea  în Europa de Est a unui Centru Comun de Cercetare al ASEMwater (EJRC),  parafat de Clusterul Ecoinovativ pentru un Mediu Sustenabil-CLEMS, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Română a Apei-Comitetul Regional Transilvania şi Centrul de Cercetare şi Dezvoltare a Resurselor de Apă ASEM-Provincia Hunan.

După cum probabil ştiţi, judeţul Bistriţa-Năsăud s-a înfrăţit cu Provincia Hunan din China. În acea vizită s-a stabilit să facem o platformă comună de colaborare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei între cele două provincii, ca să ridicăm potenţialul existent. În urma discuţiilor avute pe parcurs, s-a stabilit totodată să facem un Centru de Dezvoltare a Resurselor de Apă, având în vedere că ASEM (Asia-Europe Meeting) are Centrul de Dezvoltare a Resurselor de Apă în Provincia Hunan. S-a stabilit ca aici să se facă o filială a Centrului de Dezvoltare a Resurselor de Apă pentru Europa de Est. În acest sens am organizat această conferinţă.

         Semnăm un protocol pentru fondarea acestui centru şi cred că, după cum i-am văzut pe partenerii chinezi, în perioada următoare se vor pune bazele unui act juridic pentru înfiinţarea lui. Acest protocol nu implică finanţare din partea niciunei dintre părţi, urmând să se acceseze fonduri guvernamentale, sponsori, fonduri private, în funcţie de interese.

         În primul rând se crează un parteneriat şi un schimb de informaţii între partenerii noştri din Asia şi partea răsăriteană a Europei, care se va materializa prin ţinerea de conferinţe, seminarii şi de identificare a problematicilor pe care le ridică resursele de apă”, ne-a explicat Grigore Vlad, președintele Clusterului Ecoinovativ pentru un Mediu Sustenabil, moderatorul conferinţei.

De asemenea, după primirea delegaţiei oficiale la Palatul Administrativ, urma să fie semnată Declaraţia comună privind facilitarea cooperării în domeniul ştiinţei şi tehnologiei între Consiliul Judeţean BN, prin Direcţia de dezvoltare durabilăm şi Departamentul pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Provinciei Hunan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5