La Mărişelu în zi de Sfântul Nicolae

Prof Ioan Tuns

De 4 ani la Mărişelu, în organizarea Parohiei Mărişelu cu filia Măgurele, prin implicarea neobosită a preotului paroh Aurelian Poptean, ziua de 6 decembrie, când creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, este aşteptată cu drag de localnici şi de elevii şi preşcolarii şcolilor de pe Valea superioară a Şieului. Şi asta, deoarece grupuri de copii, de la vârsta preşcolară şi până la cei care în curând vor fi absolvenţi ai clasei a VIII-a îşi dau întâlnire an de an, la Mărişelu, în cadrul Festivalului ,,Colinde, colinde-e vremea colindelor”, spre a preamări prin glasul lor, prin minunate colinde străbune, naşterea pruncului Iisus, magia sărbătorilor de iarnă.
La cea de a IV-a ediţie a Festivalului ,,Colinde, colinde-e vremea colindelor” din 6 decembrie 2014, s-au prezentat 13 grupuri de colindători, din şcolile comunelor Monor, Şieuţ, Şieu şi Mărişelu.
Manifestarea a început prin participarea în prima parte a zilei la Sfânta Liturghie săvârşită la Biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din filia Măgurele, de către preotul profesor Adrian Cherhaţ-inspector şcolar de specialitate la IŞJ Bistriţa-Năsăud şi de preotul paroh Aurelian Poptean. Frumoasa şi primitoarea biserică din deal a satului Măgurele a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii prezenţi şi pentru ,,micii colindători”-cei 250 de copii în costume populare autentice, însoţiţi de cadrele didactice care i-au pregătit săptămâni întregi spre a deprinde cât mai original şi autentic colinda românească ortodoxă.
Ca şi anul trecut colindătorii de la Şcoala Gimnazială Şieu, structura Ardan, înveşmântaţi în straiul autentic românesc a unui sat situat sub poala Poienii Tomii din Călimani, însoţiţi de doamna profesoară Mihaela Zbâncă, au fost cei care şi în acest an au colindat prima dată în Biserica din Măgurele, spre încântarea sufletelor celor prezenţi, creind o adevărată sărbatoare sufletească pentru toţi creştinii. Lor li s-au alăturat mai apoi şi copii din celelalte grupuri sosiţi în biserică; glasurile copiilor s-au reunit în interpretarea colindelor, în timpul în care preotul paroh Aurelian Poptean a împărtăşit câteva zeci de copii, cu vârsta de până la 7 ani.
Cuvântul de învăţătură l-a rostit cu har şi dar, părintele inspector şcolar Adrian Cherhaţ. A făcut o scurtă, dar concisă prezentare a celui pe care Biserica, lumea creştină, îl cunoaşte ca Sfântul Nicolae, cel care a ajuns episcop al cetăţii Mira din Lichia şi care a propovăduit cu îndrăzneală dreapta credinţă şi dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de semenii săi devenind în felul acesta un păstor sufletesc deosebit, dar şi un sprijinitor pentru oamenii săraci, pentru cei aflaţi la nevoi. Participă în anul 325 la primul sinod ecumenic tinut la Niceea, unde demontează şi condamnă cu tărie erezia lui Arie, cel care a susţinut că Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Ereticul Arie n-a avut argumente suficiente şi credibile să contracareze prezentarea Sfântului Nicoale.
Părintele Adrian, aduce în cuvântul său şi exemple de milostenie pe care Sfântul Nicolae le-a făcut semenilor săi. Încheie, cum nu se poate mai înălţător cu prezentarea troparului Sfântului Nicolae:
,,Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.
Activitatea este încunată prin săvârşirea de preoţii amintiţi, cărora li s-au alăturat şi preoţii Lucian Blaga din Parohia Ortodoxă Domneşti şi Teodor Vântu, din Parohia Ortodoxă Bârla, a unui Te Deum, pentru colindătorii prezenţi.
La ieşirea din Sfânta Biserică, prin amabilitatea familiei Letiţia Bura şi a fetelor domniei sale- Doina, Todorica (stabilite în Germania), Viorica şi Domniţa, fiecare copil a primit un pacheţel cu dulciuri, portocale şi suc.
Un ,,râu de costume populare” format din colindători şi instructorii lor, de creştinii prezenţi la slujbă, s-a revărsat de le biserica din Măgurele, până la Căminul cultural din Mărişelu unde s-a desfăşurat cea de a IV-a ediţie a Festivalului ,,Colinde, colinde-e vremea colindelor”.
În faţa unei săli arhipline, prezentatoarele festivalului, Maria Alexandra Morari-economistă şi Iulia Bălaş-învăţătoare, urează bun venit participanţilor, spectatorilor şi prezintă organizatorii activităţii: -preotul paroh Aurelian Poptean (iniţiatorul), profesorii Anamaria Vântu, George Ignat, Iulia Bălaş (coordonatori), Comitetul Parohial Ortodox Mărişelu.
Această listă se completează cu profesorul Dorel Nicoară (sonorizarea evenimentului), profesori şi directori de la şcolile participante, şi, nu în ultimul rând cu Ramona Olah care filmează întreaga manifestare, apoi sponsorii minunaţi, cărora li se aduc mulţumiri sincere în numele organizatorilor-Letiţia Bura cu fetele dânsei (colăcei pentru fiecare colindător), Ionel Burduhos, Vasile şi Dana Duca (dulciuri, portocale, sucuri), Comitetul parohial (organizarea agapei frăţeşti).
Juriul festivalului este format din: preotul profesor Adrian Cherhaţ, inspector de religie la IŞJ BN-în calitate de preşedinte; preoţii Aurelian Poptean, Lucian Blaga, Teodor Vântu, inspector pentru cultură în cadrul Primăriei Mărişelu- Verginica Pop, Iuliu Ognean-viceprimar, profesorii Simion Echim şi George Ignat- în calitate de membri.
Se precizează la început lista criteriile după care se va face notarea grupurilor de colindători:
-colind românesc autentic şi ortodox; modul de interpretare a acestuia; portul popular autentic; prezenţa scenică.
Iniţiatorul festivalului preotul Aurelian Poptean, reaminteşte celor prezenţi secvenţe din regulamentul concursului, precum şi modul în care vor fi premiate grupurile de colindători. Urează succes participanţilor şi invită pe scenă grupul de colindători ai Şcolii Gimnaziale Şieu( coordonatori profesorii Margareta Ţifrea, Simona German, Aurel Horga”), grup care anul trecut, la ediţia a III-a, a obţinut Marele premiu al Festivalului ,,Colinde, colinde, e vremea colindelor”. Ţinuta scenică impecabilă, costumaţie autentică Şieului, o interpretare pe măsură a colindului românesc ortodox, autentic etc. au fost atuurile colindătorilor din Şieu, care în deschidere au interpretat magistral colindul ,,Colo-n freamătul mulţimii” şi care au obţinut aplauze binemeritate din partea asistenţei.
Pe scenă apar pe rând ,,grădinarii” din Sîntioana (coordonaţi de educatoarea Ştefania Timari), Domneşti (coordonaţi de educatoarea Doina Cherecheş), Mărişelu (coordonaţi de educatoarea Aurica Dasciuc). Glasurile lor cristaline, ,,ineditul prezentării”, seriozitate de care au dat dovadă când au colindat câte două colinde, a determinat asistenţă să le răsplătească colindul cu aplauze, iar pe organizatori să le dăruiască dulciuri, portocale şi colăcei. Fiecare grup a primit din partea juriului câte o diplomă, care atestă Premiul special.
Grupurile claselor primare din Domneşti (coordonaţi de profesorii şi învăţătorii Cristina Brumă, Nicoleta Tăut, Anişca Bâşcovan, Camelia Feier, Maxim Ometiţă), a claselor pregătitoare, I şi II din Sîntioana (coordonaţi de profesoara Teodora Iulia Bălaş), a III-a şi a IV-a din Sîntioana (coordonaţi de profesoara Lucica Czismadia ), a claselor pregătitoare şi I din Mărişelu (coordonaţi de profesoara Nastasia Bogolin) şi a claselor a II-a, a III-a şi a IV-a din Mărişelu (coordonaţi de profesorul Vasile Grigore Turşan) s-au remarcat prin diversitatea repertoriului, prin modul de interpretare, costumaţie. Colinde precum ,,Sus la poarta raiului”, ,,Steaua sus răsare”, ,,Noi umblăm să colindăm”, ,,Asta sară-i sară sfântă” etc. au încântat inimile celor prezenţi.
Colindătorii au primit răsplată covrigei, dulciuri, portocale.
Momentul culminant al Festivalului l-a constituit prezenţa pe scenă a grupurilor de colindători de la clasele V-VIII din:
-Şcoala Gimnazială Şieuţ, structura Sebiş (coordonator profesor Dumitru Creţa);
-Şcoala Gimnazială ,,Paul Tanco” Monor (coordonatori profesorii Crina Maria Năsăudean şi Ancuţa Ionela Toma);
-Şcoala Gimnazială Mărişelu, (coordonatori profesorii Liliana Mureşan şi Anamaria Vântu);
-Şcoala Gimnazială Şieu, structura Ardan (coordonator profesor Mihaela Zbâncă);
-Şcoala Gimnazială Şieu-doar în recital, fiind câştigătorul Marelui premiu al ediţiei a III-a Festivalului ( coordonatori profesorii Margareta Ţifrea, Simona German, Aurel Horga).
Fiecare grup s-a remarcat printr-o costumaţie autentică zonei, printr-un repertoriu diversificat, original, prin armonia vocilor (voci curate), o prezenţă scenică deosebită, interpretare colindelor la înălţime (asemuită de cineva din sală ,,îs mai valoroşi ca mulţi ce apar la televizor, si ăia colindă mai mult singuri”).
Strădania lor este răsplătită prin daruri oferite de organizatori.
Un fapt remarcat de membrii juriului, de cei prezenţi în sala Căminului cultural Mărişelu şi care merită menţionat-marea majoritate a coordonatorilor grupurilor de colindători erau îmbrăcaţi în frumoase costume populare. S-au dovedit păstrători ai portului popular românesc, dar şi demni instructori ai copiilor. Felicitări pentru asta doamnelor şi domnilor profesori: Mihaela Zbâncă, Simona German, Camelia Feier, Cristina Brumă, Doina Cherecheş, Aurica Dasciuc, Nastasia Bogolin, Maxim Ometiţă, Grigore Turşan.
În timpul deliberării juriului, minunaţii colindători din Şieu, au prezentat un buchet de 8 colinde, una mai frumoasă ca cealaltă, mai plină de fior lăuntric, ce a încântat asistenţa care le-a acordat aplauze binemeritate. Am remarcat şi trăirile sufleteşti ale coordonatoarelor grupului profesoarele Margareta Ţifrea şi Simona German, care din sală urmăreau implicate evoluţia colindătorilor lor. Felicitări copiilor de la Şieu, cinste celor care-i pregătesc, succes pe mai departe!
Recitalul de colinde a fost finalizat de grupul colindătorilor din Sebiş, coordonat de profesorul Dumitru Creţa, care a prezentat cu măiestrie câteva colinde de sub Poiana Tomii, în frumosul grai din zonă.
Munca, strădania colindătorilor a fost răsplătită de juriu, după cum urmează:
Ciclul primar:
-diplome de participare la clasele primare, s-au acordat grupurilor de colindători din Domnesti coordonaţi de inv. Feier Camelia, precum si elevilor de la Scoala Mariselu coordonati de inv, Bogolin Alina:
-premiul III s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială Santioana coordonat de inv. Balas Iulia;
-premiul II s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială Mariselu coordonat deinv. Grigore Tursan;
-premiul I s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială Santioana coordonat de inv. Cszismadia Lucica;
Ciclul gimnazial:
-premiul III s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială Şieuţ, structura Sebiş coordonat de profesorul Dumitru Creţa;
-premiul II s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială ,,Paul Tanco” Monor, coordonat de profesorii Crina Maria Năsăudean şi Ancuţa Ionela Toma;
-premiul I s-a acordat grupului de la Şcoala Gimnazială Şieu, structura Ardan (coordonator profesor Mihaela Zbâncă).
-Marele premiul al Festivalului ,, Colinde, colinde, e vremea colindelor”, ediţia a IV-a, 6 decembrie 2014, Mărişelu, s-a acordat de preotul paroh Aurelian Poptean, grupului de colindători de la Şcoala Gimnazială Mărişelu, coordonat de profesoara Anamaria Vântu. Premiul a constat într-o diplomă şi o cupă, pe soclul căreia este înscris momentul şi prilejul acordării.
Pe feţele tuturor se vedea bucuria unui lucru bine făcut, a unui câştig sufletesc pentru fiecare în parte fie el competitor, fie simplu spectator sau organizator.
Toţi merită aprecieri elogioase.
Iniţiatorul Festivalului ,,Colinde, colinde, e vremea colindelor”, preotul paroh Aurelian Poptean, mulţumeşte participanţilor, coordonatorilor grupurilor de colindători, spectatorilor, sponsorilor, juriului şi le urează sărbători cu sănătate, împliniri, armonie, mulţi ani cu sănătate, întâlniri cu bine la ediţiile următoare.
,,O ediţie reuşită, calitativ superioară ediţiilor anterioare atât numeric, dar şi prin ţinuta costumelor, autenticitatea lor, colindele alese şi interpretare. Felicitări copii! Felicitări dascălilor care va pregătesc! Felicitări părinţilor care au ştiu să fie alături de şcoală în aceste momente, să caute prin lăzi costumele autentice!
S-a încheiat ediţia a IV-a a Festivalului ,,Colinde, colinde, e vremea colindelor”, organizat pentru copii, dar vă aştept pe toţi a doua şi a treia zi de Crăciun 2014, tot în Mărişelu, la Festivalul internaţional de colinde ,,Slobozâ-ne gazdă-n casă”-ediţia a IV-a, festival care se va bucura de prezenţa unor grupuri valoroase de colindători din mai multe judeţe, dar şi din Rusia, Serbia şi la care va fi prezent şi ÎPS mitropolit Andrei. La mulţi ani tuturor! Sărbători binecuvântate pentru toţi!” – a încheiat părintele Aurelian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5