La Milaş, proiectul european se apropie de final. Investiţiile viitoare depind de cifrele bugetare

Mai multe investiţii demarate în comuna Milaş de unul dintre cei mai longevivi primari din Bistriţa-Năsăud, dar şi din România, Iosif Gabor, sunt la un pas de finalizare.
Anul trecut, comuna Milaş a fost un adevărat şantier, cu lucrări de infrastructură rutieră, unităţi de învăţământ, aşezăminte culturale, staţie de epurare, dar şi extinderea şi modernizarea reţelelor electrice.
***

Cea mai amplă investiţie din Milaş este cea finanţată prin Măsura 322 - Renovarea si dezvoltarea satelor, prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 10.587.500 lei.
“La acest proiect, lucrările sunt finalizate în proporţie de 93%. Practic, au fost modernizate drumuri de interes local din comuna Milaş, pe o lungime de opt kilometri, în satele Comlod, Orosfaia şi în Milaş. De asemenea, a fost reabilitat căminul cultural din Milaş şi a fost edificată grădiniţa cu program normal din Milaş. Lucrările au debutat în noiembrie 2011 şi au ca termen de finalizare luna mai a acestui an”, ne-a declarat edilul comunei Milaş, Iosif Gabor.
Şi lucrările de la sistemul de canalizare şi staţie de epurare au fost recepţionate. Este o investiţie de circa un milion de euro, derulată prin Ordonanţa 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale, începută în 2009.
“Din păcate, pentru acest proiect avem şi o datorie destul de mare faţă de antreprenor, o firmă din Bistriţa. Este vorba despre o sumă de circa 860.000 lei. Sperăm că vom primi sprijin de la nivel central, oricum, speranţa moare ultima”, remarca primarul Milaşului.

***
Taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 16,05%
Consiliul Local Milaş a decis ca taxele şi impozitele locale să fie majorate cu 16,05%. Aceste creşteri nu vor influenţa foarte mult încasările la bugetul local.
«Anul trecut, nivelul încasărilor a fost de aproximativ 80%. Valoric, este vorba de 170.000 lei. Pentru anul 2013, aceste venituri ale primăriei vor creşte cu 20.000 lei. Aşteptăm să vedem ce se va decide la Bucureşti”, a precizat Iosif Gabor.
Înntre aceste necunoscute bugetarer, autorităţile comunei se gândesc totuşi şi la proiecte, şi anume reabilitarea căminului cultural din Orosfaia, dar şi asigurarea unei surse alternative de apă.
“Comuna Milaş are probleme cu alimentarea cu apă. Astfel, dne propunem să facem legătura reţelei existente şi cu o sursă de apă pe care noi am identificat-o la Orosfaia”, ne-a spus edilul.
Speranţele oamenilor din Milaş se leagă şi de autorităţile judeţene, drumul de la „Măria din Deal” şi mai departe aşteaptând intervenţia Consiliului Judeţean, încă de pe vremea lui Marinescu, Rusu şi acum Emil Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5