Şi a fost „Ziua Naţională a României”

„La mulţi ani România, la mulţi ani Bistriţa!”

N la cea mai mare sărbătoare a poporului român – „Ziua Naţională a României”, o sărbătoare de suflet şi inimă, de mare reverberaţie patriotică, la care au participat mii de bistriţeni şi nu numai, fiind cel mai numeros public la o manifestare organizată după 1990.
Duminică, 1 decembrie, în organizarea Instituţiei Prefectului, C.J. B-N, Primăria municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa a fost organizată o amplă şi emoţionantă manifestare prilejuită de Ziua Naţională a României, care a debutat la ora 12.30, printr-un superb şi impecabil ceremonial militar şi religios desfăşurat la statuia poetului Imnului Naţional – Andrei Mureşanu, din Piaţa Centrală Bistriţa, unde a fost primit onorul şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de la Brigada 81 Mecanizată, de către oficialităţile judeţene şi locale, salutul Drapelului de luptă de către gen. de brigadă dr. Dan Florian Grecu – comandantul Garnizoanei şi Brigăzii 81 Mecanizată.
După intonarea Imnului Naţional, a urmat ceremonialul religios, oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu P.C. preot protopop Alexandru Vidican, cuprinzând preoţi ortodocşi, greco-catolici, evanghelici etc.
La evenimentul de suflet şi inimă a participat d-na ministru secretar de stat Doina Pană, care a onorat cu prezenţa asistenţa şi care a trăit şi simţit clipe de adevărat român.
După slujba religioasă de comemorare a eroilor neamului au urmat mesajele transmise, cu ocazia acestui eveniment, de către prefectul judeţului – Ioan Ţintean, care a punctat, cu argumente, semnificaţia şi importanţa zilei, o adevărată „comoară” pentru neamul românesc, iar olimpica Delia Năstuţă a citit mesajul primului-ministru, Victor Ponta.
Preşedintele C.J. B-N, Radu Moldovan, a rostit un discurs privind însemnătatea evenimentului pentru poporul român şi valoarea pe care trebuie să o dăm acestui eveniment, ambii vorbitori urând din suflet, „La mulţi ani România, la mulţi ani Bistriţa şi bistriţeni!”
Au urmat depuneri de coroane de flori la statuia poetului, de către conducerea judeţului şi cea locală, Garnizoana Bistriţa, partidele din U.S.L, celelalte partide politice, asociaţii, direcţii, servicii şi de la Şcoala Generală nr. 4 Bistriţa.
A urmat o fastuoasă şi excepţional pregătită paradă militară, la nivel local, unde au participat efective şi tehnică de înaltă performanţă, aparţinând M.Ap.N., M.A.I. şi pentru prima dată şi tehnica din cadrul Ministerului Justiţiei pe traseul str. Gheorghe Şincai şi str. Dornei, unde tehnica prezentată a încântat asistenţa, dovedindu-se profesionalismul şi capacitatea forţelor naţionale de a apăra şi interveni în situaţii speciale, capacitatea de a rezolva şi a colabora cu alte forţe compatibile, din NATO şi UE, în situaţii ivite de strictă actualitate.

Concert folcloric al ansamblului „Dor Românesc”

De la ora 14.00 a avut loc un deosebit şi valoros concert folcloric susţinut de renumitul ansamblu profesionist „Dor Românesc”, care aparţine Centrului Judeţean pentru Cultură B-N, pe scena amenajată pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” unde au evoluat, cu profesionalism, orchestra şi soliştii vocali de marcă din judeţ, interpretând o suită de cântece de dor şi drag, inclusiv patriotice.

Retragere cu torţe

De la ora 17.00 a avut loc o impresionantă retragere cu torţe a militarilor de la Brigada 81 Mecanizată Bistriţa, pe traseul P-ţa Petru Rareş – str. Dornei – str. Gh. Şincai – str. Gării – B-dul Decebal – str. Andrei Mureşanu – str. Năsăudului şi str. Avram Iancu.
A fost o manifestare de suflet, necesară şi captivantă. Cinste organizatorilor şi participanţilor!

Comentarii

02/12/13 13:56
Vizitator

Parada militara lasa de fiecare data impresia de improvizatie. Si asta din cauza ca la Bistrita nu exista inca un loc bine stabilit unde sa se desfasoare defilarile, asa cum exista in alte orase. Anul trecut defilarea s-a facut pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Anul acesta locul a fost schmbat cu unul si mai prost. De fiecare data se schimba locul dar tot in spatii inghesuite din centrul vechi, desi orasul dispune si de bulevarde sau strazi largi care pot sa gazduiasca asemenea manifestari de amploare. Spre exemplu, un loc mult mai potrivit ar putea fi Piata Petru Rares, in care tribuna oficiala sa fie amplasata pe latura dinspre prefectura iar fanfara militara pe esplanada dinspre monumentul eroilor. Astfel, coloana de manifestanti ar putea urma traseul de pe Bulevardul Republicii, continuat cu str. 1 Decembrie pana la intersectia cu Petre Ispirescu. Locul acesta ofera o mult mai buna perspectiva asupra defilarii iar traseul de pe bulevard si in special din Piata Petru Rares poate primi un numar mare de participanti dornici sa asiste la parada si ar trebui sa ramana un spatiu permanent, dedicat acestor manifestari, asa cum exista in toate orasele mari ale tarii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5