La Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului, un alt mod de a petrece timpul liber

Petrecerea timpului liber este foarte importantă, mai ales după o săptămână încărcată de efort fizic, dar mai ales de solicitare intelectuală. La oraş acest lucru se poate realiza mult mai uşor având în vedere multitudinea de posibilităţi oferite de mediul urban. Bineînţeles că pentru cei tineri, şi aici mă refer la cei care au vârste până la 30 de ani, ieşirea la un club cu prietenii poate constitui cea mai la îndemână modalitate de a-ţi umple timpul liber. Totuşi, aşa cum spuneam, la oraş, posibilităţile de relaxare sunt multiple. O sală de sport, un bazin de înot, un concert la Sinagogă, o serată culturală, sunt numai câteva dintre variantele de a petrece timpul liber.
Nici mediul rural nu suferă din acest punct de vedere pentru că se întâlnesc la tot pasul cluburi care abundă de clienţi din segmentul tânăr şi nu numai. Dar aceste cluburi sunt din ce în ce mai plictisitoare şi mai costisitoare, iar oferta este uneori sub aşteptările celor care caută şi altceva decât o conversaţie cu prietenii la „un pahar de vorbă”.
În compensaţie mediul rural oferă totuşi alternative de petrecere a timpului liber fără prea multe cheltuieli.
Ca exemplu un grup de colegi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului au ales să-şi petreacă o după-masă de vineri într-un mod mult mai plăcut. La iniţiativa profesorului de sport au ales ca timp de două ore să joace handbal într-o sala de sport închiriată. Chiar dacă pentru unii această activitate a presupus un pic de efort fizic, cele două ore au trecut foarte repede. Toată lumea s-a simţit într-o formă de zile mari, jocul căpătând tentă de competiţie cu miză mare. Evident că partida s-a terminat cu un scor egal, dar cel mai important lucru este faptul ca toţi participanţii s-au simţit excelent, astfel de activităţi oferind cadrelor didactice încă un prilej de a se cunoaşte şi socializa în afara locului de muncă.
O altă posibilitate de petrecere a timpului liber o constituie şi drumeţiile, iar zona de munte specifică văii Bârgăului nu duce lipsă de tentaţii pentru acest gen de activitate. Împreună cu câţiva prieteni poţi să iei drumul Secului pentru o escaladă de 5-6 ore până pe vârful Heniu Mare, lucru pe care l-am şi făcut sâmbătă, chiar dacă timpul a fost oarecum împotriva noastră, cerul fiind înnorat.
Desigur acest traseu nu este un traseu foarte dificil, dar presupune puţin efort, însă efortul este răsplătit cu vârf şi îndesat. Odată ajuns în vârful muntelui eşti într-o altă lume. Toate grijile şi problemele cotidiene rămân la poalele muntelui, iar sus eşti doar tu, cerul, norii şi vântul care nu te lasă sa-ţi asculţi gândurile. Singura problemă care îţi poate strica buna dispoziţie este timpul care trece foarte repede şi te obligă să cobori pentru ca să ajungi cu ziuă la poalele muntelui unde te aşteaptă problemele lăsate acolo.
La fel am procedat şi noi, iar după ce ne-am încărcat „bateriile”, panoramând peisajul, chiar dacă norii s-au opus cu stoicism, am cerut voie mamei naturi să luăm cu noi câteva amintiri sub formă de fotografii şi am făcut cale întoarsă ca să nu ne prindă întunericul.
Bineînţeles ca este mult mai comod să-ţi petreci sfârşitul de săptămână cu familia acasă în faţa televizorului, sau seara în club cu prietenii, dar mult mai multă relaxare îţi poate oferi puţin sport, după o săptămână de muncă.
Deci haideţi să lăsăm acasă problemele şi să ieşim în natură, să facem mişcare, să cunoaştem locurile în care trăim, căci astfel putem respecta natura, mediul înconjurător, putem fi mai sănătoşi mai buni şi mai curaţi.
Profesor Musteaţă Călin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5