La Sebiş, Mitropolitul Andrei a hirotonit pe tinerii preoţi de la Nimigea de Sus şi Posmuş

De sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie, vindecător al unor boli grave, ocrotitorul culturilor agricole, la Sebiş oamenii aduc la biserică făină şi sare pentru a fi binecuvântate. Apoi sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul. La poalele Munţilor Călimani, în parohia Sebiş, an de an, Sfântul Haralambie este prăznuit cu evlavie, fiind considerat de credincioşi drept unul dintre protectorii lor şi al animalelor din gospodărie.
În mijlocul credincioşilor din Sebiş a fost prezent ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a binecuvântat lucrările ce s-au realizat la biserica din localitate ce poartă hramul “Înălţarea Domnului”. În ultimii trei ani s-au realizat la acest locaş de cult, vechi de aproape o sută de ani, o serie de lucrări de reabilitare în interior. Cea mai importantă a fost lucrarea de restaurare a picturii, a precizat părintele Ciprian Frăţilă pentru Radio Renaşterea.
Înaltpreasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de 10 preoţi din care a făcut parte şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. În cadrul Sfintei Liturghii Mitropolitul Andrei al Clujului a hirotonit întru preot pe diaconul Gheorghe Coprean, ce va sluji în parohia Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud şi întru diacon pe tânărul Marin Menuţ Lărgean, ce va sluji o dată hirotonit preot în parohia Posmuş, Protopopiatul Bistriţa. Au participat la slujba arhierească peste 1000 de credincioşi din Sebiş şi din alte localităţi bistriţene din zonă, dar şi o mulţime de copii ce s-au împărtăşit în cadrul Sfintei Liturghii. Au fost prezente la sărbătoarea închinată Sfântului Haralambie de la Sebiş şi oficialităţi judeţene şi locale, amintind aici pe primarul comunei Şieuţ Ioan Dedean, prefectul Ioan Ţintean şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.
În cuvântul de învăţătură ÎPS Părinte Andrei a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie a Episcopului Haralambie: „Sfântul Haralambie a trăit pe la anii 200. Era episcop într-o cetate din Asia, în Magnezia. Pe vremea aceea, 300 de ani Imperiul Roman a prigonit cumplit Biserica şi pentru că el a mărturisit pe Domnul Iisus Hristos cu toată puterea, până la urmă după multe chinuri a fost decapitat. Dar după mutarea sa la Domnul nenumărate minuni a făcut pentru drept credincioşii creştini care i se adresau. În tradiţia noastră creştină este cunoscut ca tămăduitor de ciumă şi mai mult decât atât, în tradiţia noastră agrară, sătească se ştie că Sfântul Haralambie este ocrotitorul câmpurilor şi ocrotitorul animalelor. Se ştie de asemenea că Sfântul Haralambie este rugător, mijlocitor pentru holde, pentru vite şi pentru gospodării. Aşa se face că la dumneavoastră evlavia faţă de Sfântul Haralambie este mare şi noi la invitaţia părintelui suntem astăzi aici ca să-l prăznuim împreună pe Sfântul Haralambie”.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe părintele paroh Ciprian Frăţilă la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, Părintele Mitropolit i-a oferit părintelui Mircea Pop, care a slujit în această parohie timp de mai bine de 50 de ani, o diplomă de aleasă cinstire pentru întreaga sa activitate pastoral misionară. După acest moment festiv, ÎPS Părinte Andrei înconjurat de soborul de preoţi a mers în curtea bisericii unde a rostit o rugăciune de binecuvântare a animalelor, a gospodăriilor şi a culturilor agricole. Sărbătoarea din parohia Sebiş care are o tradiţie de zeci de ani s-a încheiat cu binecuvântarea lucrărilor la casa parohială.
..................
Cititi editia print

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]