Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa

Lacul Colibiţa, golit treptat, doar pentru un sezon. Nu este pusă în pericol fauna! Necesarul de apă pentru populaţie va fi asigurat

Instituţia Prefectului, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, SGA Bistriţa-Năsăud şi firma care asigură asistența tehnică pentru proiectul „Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, paşii care au fost făcuţi în elaborarea documentaţiei, ca etape premergătoare pentru finanţarea acestei invesţiţii prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Subprefectul Ciprian Oprea-Ceclan,  directorul ABA Someş-Tisa -  Cristian Ciulbea, directorul de investiţii ABA Someş- Tisa-Ioan Curt, directorul executiv SGA B-N – Ştefan Rus, director executiv al APM B-N – Sever Roman, specialişti şi reprezentanţi ai proiectantului, respectiv compania Aquaproiect, au oferit detalii tehnice, dar şi impactul pe care acest proiect îl va avea asupra cetăţenilor, inclusiv aspecte legate de golirea treptată a acumulării, asigurarea necesarului de apă pentru populaţie sau conservarea biodiversităţii în zonă.    

         Construcțiile hidrotehnice care necesită reabilitări la Acumularea Colibița au fost executate începând cu anul 1977. Prin realizarea proiectului se vor pune în siguranţă lucrările existente, afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, de amenajare a râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibița până la confluenţa cu râul Şieu. Scopul proiectului este de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu peste 110.000 locuitori, având, aşadar, impact la peste 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud.

Pentru realizarea lucrărilor aferente proiectului ,,Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” este necesară golirea parțială a lacului.

Conform condiţiilor tehnice şi restricţiilor de mediu, golirea parţială a lacului se va realiza într-un termen de aproximativ şase luni. Lucrările de reabilitare se vor realiza sub protecţia batardoului, existent încă de la construcţia barajului. Astfel, se va asigura un nivel al lacului suficient pentru susţinerea biotopului. Similar procedurii de golire parţială, umplerea lacului se va realiza gradual, în funcţie de condiţiile hidrologice.

 

Subprefectul Ciprian Ceclan: Va rămâne circa 20% din volumul de apă. Va fi asigurat necesarul de apă pentru populaţie

         Subprefectul Ciprian Oprea-Ceclan a menţionat că acest proiect este unul foarte important pentru judeţul nostru, „pentru municipiul Bistriţa şi alte comune unde trăieşte peste 35% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud”. „Este un proiect în valoare de aproximativ 27 milioane euro, pot fi 25, dar şi 35 milioane euro, în funcţie de soluţiile tehnice. Durata aproximativă de realizare este de 30 luni. Principalele obiective propuse vizează punerea în siguranţă a construcţiilor, echipamentelor şi a instalaţiilor aferente Acumulării Colibiţa şi a lucrărilor de apărare existente, precum şi noi lucrări de amenajare a râului Bistriţa şi a afluenţilor, până la confluenţa cu râul Şieu (n.n. – 51 kilimetri). Vreau să menţionez faptul că aceste lucrări sunt necesare, deoarece au o durată de viaţă care a trecut de 30 de ani şi multe dintre echipamente sunt uzate şi tehnic şi moral”, a declarat acesta.

          „Am fost foarte surprins să aud unele declaraţii că se va distruge faună, floră în zona Barajului Colibiţa, că rămâne apă de doar 20 metri pătraţi. În amonte de baraj este un batardou (n.n. – un dig, baraj mai mic) cu o înălţime de 17 m, care păstrează o cantitate suficientă de apă pentru peşti, în jur de 200.000 metri cubi de apă”, a mai explicat subprefectul Ceclan. Practic, 20% din volumul de apă actual va rămâne, după golirea treptată, în Acumularea Colibiţa, pe o suprafaţă de aproximativ 6 hectare. De asemenea, se va asigura debitul necesar pentru alimentarea cu apă potabilă a populaţiei. Acesta a mai spus că toate acordurile/autorizaţiile de mediu au respectat legislaţia românească şi europeană în vigoare.

În plus, în urma acestui proiect, va exista şi o monitorizare a parametrilor tehnici ai barajului, conectate la nivel de situaţii de urgenţă, cu avertizare a populaţiei la nivel de câteva minute.

         Potrivit acestuia, anul acesta ar putea fi golită  o parte cantitatea de apă, doar pentru a se lua probe din masca barajului pentru a se găsi soluţii optime. „Din septembrie anul viitor putem vorbi de golirea treptată a barajului, dar pentru regularizarea albiei pe Bistriţa Ardeleană am putea vorbi şi de luna mai”, a menţionat Ciprian Ceclan.

        

Director ABA Someş-Tisa: Golirea lacului Colibiţa va fi doar pentru un sezon. Vom apăra interesele cetăţenilor

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, Cristian Ciulbea, a ţinut să precizeze că acest proiect este unul foarte important pentru Apele Române, fiind depusă o muncă foarte grea pentru elaborarea acestuia. „Nu sunt probleme, nu este un pericol iminent în momentul de faţă la Barajul Colibiţa. Ceea ce dorim prin acest proiect este tocmai să prevenim eventuale probleme c are pot să apară în anii următori. Este o lucrare foarte amplă. (...) Scopul acestui proiect este clar în beneficiul cetăţenilor, instituţia Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa şi SGA, are acest rol de a gestiona cea mai importantă resursă a statului , adică apele, şi să gestioneze orice problemă care poate să apară în zona inundaţiilor. Este o muncă de ani de zile a tuturor colegilor, am avut un ajutor foarte mare şi din partea ANAR, a Ministerului Apelor şi Pădurilor şi din partea tuturor autorităţilor din Bistriţa-Năsăud. Îi asigur pe toţi cetăţenii Bistriţei şi nu numai că Apele Române îşi vor face datoria şi rolul instituţiei este de a apăra interesele cetăţenilor. Trebuie să-i asigur pe toţi care sunt riverani în jurul lacului că nu vor fi probleme deosebite, acea golire va fi de un sezon”, a menţionat acesta.

Director ABA Someş-Tisa a adăugat că barajul va avea o garanţie de 100 de ani, iar echipamentele hidromecanice, de 50 de ani.

         Acesta a menţionat că cei care deţin pontoane n-ar trebui să aibă probleme odată cu golirea lacului, dacă lucrările au fost executate conform.

 

Sever Roman (APM B-N): Golirea treptată a lacului se va face în perioada septembrie – martie

         Directorul executiv al APM B-N, Sever Roman, a explicat că golirea treptată a lacului, conform acordului de mediu care a fost emis pentru acest proiect va începe în luna septembrie şi se va încheia în luna martie a anului următor, însă depinde de semnarea contractului de finanţare în ce an va demara acest proces. După lucrările la baraj, se va reîncepe umplerea treptată a lacului. Perioada septembrie-martie a fost aleasă ţinându-se cont de recomandările specialiştilor, tocmai pentru a nu fi pusă în pericol biodiversitatea.

 

Cătălin Popescu, Aquaproiect:  Execuţia lucrărilor la baraj, de scurtă durată. Regularizarea în aval se va face fără betoane grele

         Cătălin Popescu, reprezentantul Aquaproiect, a menţionat că beneficiari ai acestui proiect sunt locuitorii din Bistriţa Bârgăului, Susenii Bârgăului,  Josenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Livezile, Unirea, Bistriţa, Viişoara şi Sărata, cu un accent deosebit pe municipiul Bistriţa, pentru că este o aglomerare urbană de peste 70.000 locuitori. Beneficiari direcţi sunt 19.200 locuitori, vizaţi de măsurile de regularizare în aval de Barajul Colibiţa, însă per total este vorba de peste 109.000 locuitori din localităţile menţionate. 

Acesta a menţionat că lucrările executate pentru regularizările albiei râului Bistriţa, pe o lungime de circa 10 km au fost făcute în perioada 1981-1982, fiind tehnic depăşite. În ceea ce priveşte Barajul Colibiţa, acesta este clasificat de categoria I, cu clasă de importanţă A, cea mai importantă conform normativelor din România. „Înălţimea maximă a barajului este de 93 m, din anrocamente, cu mască din beton asfaltic, în amonte, iar în aval protecţia este asigurată dintr-o zidărie de piatră uscată. A fost pus în construcţie începând cu anul 1977, de aici a început povestea sa, iar punerea în funcţiune în 1993. Discutăm de o funcţiune etapizată, masca, ultimul element constructiv, a fost dată în funcţiune în 1993, echipamentele au început a fi utilizate din anul 1982. Aparatura de măsură şi control, care a fost implementată încă de la începutul acestui obiectiv hidrotehnic, are o vârstă considerabilă de peste 30 ani, iar masca asfaltică, de peste 20 de ani”, a explicat reprezentantul companiei care se ocupă de asistenţa tehnică a proiectului.

         Reprezentantul companiei Aquaproiect a menţionat că barajul nu va putea fi golit „de azi pe mâine”, pentru a nu crea probleme versanţilor. „Golirea controlată poate dura 6 luni. Execuţia lucrărilor este de foarte scurtă durată şi se face etapizat. Pe măsură ce se execută lucrările, rezervorul de apă va fi umplut pe măsură ce avem debite din amonte”, a mai spus el.

Acesta a menţionat că lucrările în aval vor avea în centrul atenţiei protecţia mediului, optându-se pentru materiale locale, „fără betoane grele”, digurile din beton urmând să fie construite doar acolo unde este imperios necesar.

Studiu de fezabilitate, gata în decembrie, pentru accesarea fondurilor europene

 

         Reprezentantul Aquaproiect a precizat că până în luna decembrie, va fi finalizat studiul de fezabilitate, care, ulterior, va fi prezentat la JASPERS – comisia de specialişti de la BEI, BERD şi Comisia Europeană.

„Linia de finanţare va fi clar europeană. Miza este foarte mare, pentru că cei de la JASPERS au declarat acest proiect drept unul prioritar, „proiect locomotivă”. Dintre toate proiectele care sunt la Apele Române, proiectul Colibiţa este „proiectul locomotivă”, de asta trebuie să facem toate demersurile astfel încât să primim această linie de finanţare. Eu sunt convins că o vom primi. Vom încerca cât putem de repede să ne atingem toate obiectivele. Toţi punem umărul şi încercăm să gestionăm cât de bine situaţia asta. Linia de finanţare va fi europeană şi cu cât ne vom achita mai repede de termenele pe care le avem, cu atât ne apropiem mai repede de linia de finanţare”, a completat directorul ABA

 Someş-Tisa. 

Comentarii

11/10/18 09:02
Cititor

Acuma te pomini ca iar se vor gasi niste " Gica Contra " care se opun, sa nu se repare barajul... Ma ce picior in c*r le-as trage io la toti na.ro.zii astia ... Pai cum ai putea repara un baraj, daca intereseaza mai tare pestii din lac, decat vietile si bunurile oamenilor daca se rupe acest baraj ( Doamne feri ... ) si inunda toata Bistrita pana la Dej... ?!
Mai oameni buni, ce aveti de facut faceti domnilor si nu-i mai tot intrebati pe toti na.ro.zii ce si cum sa faceti, ca permanent se va gasi cate unul cu "microcipurile " virusate care sa bage tot felul de " strambe " ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5