Lansarea revistei „Conexiuni BC”

Cultura este pașaportul sau cartea de vizită a unui neam, este purtătoarea de cuvânt a unei societăți, a civilizației. Din păcate, din ce în ce mai mult, arta, cultura, atâtea edificii culturale ajung pe mâna unor ignoranți. Iar ignoranța duce la dezastru cutural.

Însă noi, iubitorii scrisului, ai artei, în general, ne dorim să arătăm că se poate și altfel, dorim să arătăm că existăm, că avem identitate, și asta se poate numai prin cunoașterea și păstrarea tradiției noastre, a istoriei și spiritualității noastre. Drept pentru care, revista noastră, „Conexiuni BC”, are ca temă principală cultura, tradiția, spiritualitatea și promovarea acestora. Cineva spunea că „dacă un popor n-are o tinerime entuziastă cultă, cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna.” Se știe că un popor care nu are cultură, este foarte ușor de manipulat.

Astfel, intenția și scopul realizării revistei noastre este de a demonstra că avem o puternică personalitate culturală, artistică, creatoare și păstrătoare de valori autentice. În seara zilei de 5 octombrie, la Galeriile „Concentric”, locație care ne găzduiește unele dintre evenimentele noastre culturale prin bunăvoința și amabilitatea domnului editor Marin Ecedi, are loc finalizarea și materializarea acestei intenții, și anume, lansarea revistei „Conexiuni BC”, editată de Asociația Culturală  „Catharsis”, Bistrița, BC Media, sub egida UZPR. Este ediția cu nr. 1- septembrie 2022- , anul II. Data evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, 5 octombrie fiind Ziua Educației, ci ca un prilej în plus de a sărbători ființa noastră națională. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu; uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu.” O aleasă bucurie a fost și „părtășia” literară în amurg de toamnă, cu ocazia lansării publicației noastre.

Într-un nr. de 48 de pagini, cu informație prețioasă și condensată, nume sonore precum cel al academicianului Ioan Aurel Pop, criticul și istoricul literar, Marian Nencescu, prof. dr. Dorel Cosma, Cornel Udrea, părintele prof. Nicolae Feier, părintele Vasile Beni, precum și scriitori bistrițeni, aduc în fața cititorilor adevărate file de aur din cultura, literatura română și bistrițeană, în special. Artistul plastic Lucian Dobârtă ne oferă o mini-expoziție de „metafore vizuale”, de asemenea putem poposi în fața unei „vitrine cu carte”, unde ne vom delecta simțul artistic cu apariții editoriale din ultimii doi ani, ale scriitorilor bistrițeni. Sunt surprinse câteva dintre evenimentele culturale importante ale anului 2022, cum ar fi decernarea premiilor Gold Star, din Italia, în cadrul Galei IGF; simpozionul internațional cu tema: „Identitatea națională în cultura folclorică mondială”, desfășurat la Satu Mare în 27-28 august; Conferința internațională din 2 septembrie de la Haifa; etc. De asemenea, știind că arta, scrisul, te fac nemuritor, am dorit să aducem, prin intermediul publicației noastre, un pios omagiu unor iubitori de cultură, de frumos, care s-au mutat la Cele Sfinte, dedicându-le câteva gânduri așternute în câteva cuvinte. Și toate acestea, după cum  arătam într-un articol pe care l-am semnat și l-am dedicat Galei Premiilor Gold Star din Italia, unde părintele profesor a fost unul din cei 4 premiați pe plan mondial, pentru că AVEM NEVOIE DE MODELE, și nu orice fel de modele, ci de unele adevărate, autentice, asumate.

Dorim să mulțumim Editurii Nosa Nostra, condusă de domnul Marin Ecedi, care a făcut posibilă realizarea și tipărirea revistei, și suntem recunoscători pentru implicarea tânărului Vlad Mariașiu pentru seriozitatea cu care lucrează, pentru sârguință și buna colaborare.

Gazdele și organizatorii evenimentului au fost domnul profesor dr. Dorel Cosma, președintele IGF, director general BC Media, prof. Mirela Rus, secretar general de redacție, și prof. Zorin Diaconescu, președintele Societății Scriitorilor Bistrițeni, „Conexiuni BC”. Domnul prof. Dorel Cosma face o prezentare publicației, precum și a evenimentelor culturale desfășurate în acest an și care au fost conturate și în paginile revistei, punctând faptul că efortul susținut, dăruirea și respectul pentru tot ce înseamnă cultură au ca rezultat o publicație de calitate, ce se află deja și în alte importante biblioteci, cum ar fi cea din Haifa; doamna prof. Mirela Rus își construiește alocuțiunea în jurul ideii de identitate culturală, prin care se exprimă ființa națională a oricărui popor. Domnul prof. Zorin Diaconescu continuă pe aceeași idee, subliniind faptul că nu ne raportăm la patrimoniul cultural al altor regiuni, țări sau județe, ci fiecare oraș sau comunitate își construiește și își întreține propria sa identitate, punând câte o cărămidă sau mai multe la zestrea neamului.

Și dacă bucuria omului este însuși omul, frumoasa serată literară a avut invitați aleși, care au dat savoare, eleganță și culoare evenimentului, prin cuvinte și discursuri înălțătoare. Pentru că, după cum spune dictonul latin, „nihil sine Deo”, prezența părintelui profesor Nicolae Feier, precum și cea a părintelui Vasile Beni, au fost o binecuvântare. Părintele profesor a evidențiat, printre altele, rolul purificator al artei, de aici „Catharsis”, numele Asociației  Culturale ce a editat revista. A mai arătat că noțiunea de „identitate” include neapărat și ideea de „creștinism”, deci implicit și pe cea de „românism”, fiindcă românii s-au născut creștini. Părintele Vasile Beni a considerat oportun și bine ales ca moment al acestei sărbători, ziua de 5 octombrie, ziua Educației.

Termenul de „identitate” a devenit un motto al serii, deoarece și alți invitați și-au centrat discursul în jurul acestuia. Domnul primar Ioan Turc a ținut să felicite pe cei care au muncit susținut pentru a aduce bistrițenilor o publicație însemnată, un adevărat florilegiu de  opere valoroase și nume emblematice. Domnul subprefect Ioan Zăgrean își exprimă de asemenea recunoștința față de voluntariatul pe care îl fac, în numele artei, iubitorii de cultură, dorind să sprijine pe mai departe continuarea acestui demers artistic.

Ca un adagio prețioaselor cuvinte rostite, scriitorii bistrițeni: Gheorghe Mizgan, Vasile Beni, Nicolae Feier, Rodica Fercana, Ștefan Veșcari, Corina Negrea, Maria Blaga, Dumitru Alexandru Bar, Victor Știr, Zorin Diaconescu, Dorel Cosma și Mirela Rus,  încântă auditoriul cu versuri care apar și în paginile revistei, căci „poezia este muzica sufletelor și, mai presus de toate, a sufletelor mari și sensibile”.

Pe acorduri muzicale discrete, se aduc mulțumiri și se adresează felicitări organizatorilor și invitaților, fiecare din cei prezenți primind în dar revista „Conexiuni BC”.

Prof. Mirela Rus

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5