Legiunea XIII Gemina a ajuns în ţinutul “Dacilor Liberi”. Lecţia de istorie vie la Festivalul “Usturoiului” din pasul Tihuţa

Ziua a doua a Festivalulu “Usturoiului”  a adus pe platoul de la păşunea Rusu puţină istorie vie, lecţia  fiind predată de că Legiunea XIII Gemina ,  Lupii Apoulonului  şi Magna Nemesis.

De amintit că Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului sunt două trupe de reenactment care își propun reconstituirea istoriei antice daco-romane, cu accentul pus pe promovarea patrimoniului local. Trupele au luat naștere în urma unor proiecte derulate de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și sunt formate atât din angajați ai muzeului, cât și din voluntari albaiulieni. De remarcat numeroasele evenimente din țară și străinătate la care aceștia au participat anul acesta, dar și popularitatea mare de care ei se bucură

Prezentările au fost făcute de istoricii Liviu Zgârciu şi Tudor Roşu

Cele câteva sute de persoane prezente, au putut vedea Garda Romană de la Apulum în lupta. Garda este formata din 12 legionari din care 1 centurion, 2 signifieri și 9 milites.

Trupa “Lupii Apoulonului”  a fost constituită in 2013 şi întruchipează războinici daci din străvechea cetate de la Apoulon (Piatra Craivii). Dacii au încercat sa opună cu succes romanilor.  Căpetenia dacilor se numeste Maris la fel ca râul (Mureş). Maris este ajutat de tarabostes Komakiza sau Komozoi, de rugăciunile Marelui preot Borza, de falxurile (săbii scurte curbate specifice dacilor) , comaţilor Dara sau Tinto, de săgeţile lui Saris sau Eptala . Nu trebuie uitat de cei doi gladiatori din Alba Iulia, Uve si Darius, ne-au făcut o spectaculoasă şi amuzantă  demonstraţie de vitejie

 

Garda romană a fost constituită în urma câştigării a unui proiect AFCN, in martie 2012, proiectul „Ţinutele istoriei II. Garda romană de la Apulum”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul National al Unirii, Consiliul Județean Alba si Primaria municipiului Alba Iulia.

O legiune legendară

Situl arheologic Principia include inima castrului roman, care a fost principala fortificație romană de la nord de Dunăre. Vestigiile sunt atât de importante din punct de vedere turistic, deoarece Legio XIII Gemina a fost cea mai celebră legiune romană din toată istoria. Spre deosebire de celelalte legiuni romane, recrutate din rândul cetățenilor liberi, Legio XIII Gemina a fost recrutată de Iulius Caesar dintre condamnații la moarte din sudul Italiei. Marele general le-a oferit acestora să aleagă între înrolare și eșafod, însă i-a prevenit pe recruții săi că trebuie să dea dovadă de o vitejie cu totul ieșită din comun pentru a fi grațiați. Iar astfel legiunea a devenit celebră pentru combativitatea ei.

Cohortele și alaele, adică unitățile auxiliare ale acestei legiuni, erau recrutate din afara Peninsulei Italice. Astfel, arcașii erau sirieni, iar cavaleria era reprezentată de renumiții călăreți sarmați cataphractari, adică ce purtau armuri asemănătoare cu cele care aveau să fie folosite în Evul Mediu. Armurile acestor călăreți ai stepelor sporeau forța de impact a cavaleriei. Pentru că fusese recrutată dintre condamnați la moarte, nu dintre oamenii liberi, legiunea avea simboluri diferite de cele ale celorlalte unități militare de elită romane. Simbolul legiunii nu era acvila, ci leul. Iar scuturile și mantiile legionarilor nu aveau culoarea purpurie, ci albastră.

Legio XIII Gemina a fost folosită de Caesar în războaiele din Gallia și a luat parte inclusiv la celebrul asediul al cetății Alessia, cea mai importantă victorie obținută de Caesar împotriva gallilor. Apoi, Legio XIII Gemina a fost cea care a trecut Rubiconul alături de Iulius Caesar, gest care a marcat începutul războiului civil împotriva lui Pompeius Magnus. Legiunea a fost desființată de Caesar în anul 45 î. Ch., iar legionarii au fost împroprietăriți cu terenuri agricole în Italia. Însă, după asasinarea lui Caesar, Octavianus Augustus a reconstituit legiunea și i-a rechemat la arme pe legionari. Aceștia au contribuit decisiv la câștigarea bătăliei decisive, cea de la Actium, dată de Octavianus împotriva lui Marcus Antonius și a Cleopatrei. 

Steagul niciodată găsit

Legio XIII Gemina a răzbunat și înfrângerea celor trei legiuni romane comandate de Varrus în Pădurea Teutonilor împotriva germanilor. După supunerea triburilor germanice, legiunea a luat parte la războaiele dacice. Instalată în Dacia Felix după înfrângerea lui Decebal, legiunea a rămas în această provincie până la retragerea aureliană. Trimisă inițial în Slovenia, ea a ajuns apoi din nou în provinciile dacice, de la sud de Dunăre. Legiunea s-a destrămat în jurul anului 400, când legionarii nu au mai primit nici subsidii, nici provizii. Legionarii au ascuns steagul Legio XIII Gemina, care nu a mai fost găsit niciodată de atunci și a devenit subiectul multor legende. Una dintre ele spune că el va fi scos din nou și purtat în fruntea legiunii când se va ivi împăratul capabil să restaureze gloria veche a Imperiului Roman.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5