Limba Română, cinstită de Armată

Brigada 81 Mecanizată '' General Grigore Bălan'', Cercul Militar Bistriţa şi Cenaclul literar ''Nuanţe'' au organitat la Cercul Militar, în Sala mare, activitatea cultural-ştiinţifică „Limba Română este patria mea“.
Pentru început invitaţii au asistat, în organizarea mişcării filatelice din judeţul Bistriţa-Năsăud la vernisajul expoziţiei tematice care are în centru pe unul dintre cei care au promovat cel mai frumos limba română, poetul Mihai Eminescu, după cum ne-a declarat Mircea Calo.
După cuvântul de bun venit al cd. dr. Dorin Blaiu, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizate, seria de comunicări a debutat cu criticul de artă Mircea Oliv şi ''Constantin Noica - comunicare şi cuminecare'', o excelentă pledoarie la adresa limbii noastre româneşti şi a filosofării pe marginea acesteia. Prof.dr. Vasile V. Filip a vorbit despre limba în care creşti, care e o mamă nevăzută, a cărui sânge a trecut în al tău. Menuţ Maximinian a adus în faţa asistenţei câteva din cele peste 1000 de cuvinte pe cale de dispariţie din graiul neaoş de pe Valea Ţibleşului, adunate de-a lungul timpului din cercetările de pe teren. Unele dintre ele deja au dispărut, la fel ca îndeletnicirile sau obiectele pe care le denumesc. Prezentarea volumului de studii etnologice ''Rituri de trecere'', Editura Eikon, semnată de Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian a fost făcută de Mircea Oliv, care a vorbit despre necesitatea acestei cercetări, demersul fiind mai mult decât lăudabil, o adevărată carte de vizită pentru judeţul nostru, cu care Centrul Judeţean pentru Cultură trebuie să se mândrească. În acelaşi timp, a subliniat importanţa continuării acestui proiect, “Cultura tradiţională imaterială din judeţul Bistriţa-Năsăud”, care mai include două volume, cercetarea fiind axată pe sărbători, iar mai apoi pe folclor. Scriitorul David Dorian a prezentat volumul ''Versete şi alte adevăruri'', editura Studis, Iaşi, a poetului Liviu Ioan Mureşan, care are un fior al filosofării, fiind însă autoritar şi în imediatul cotidian. Un poet bun, al generaţiei sale. Recitalurile poeţilor Liviu Ioan Mureşan, Ionela Motântan, Maria Anuţă, alături de cântecele grupului folcloric ''Doiniţa'' şi ale artistei Cornelia Ardelean Archiudean au fost un adevărat omagiu adus Limbii Române. Moderatorul manifestărilor a fost col.rez. Florentin Archiudean, care alături de şeful Cercului Militar, Marcel Avram, au fost gazde bune pentru singurul eveniment de asemenea amploare dedicat dulcii Limbi Române. Armata a cinstit aşa cum se cuvine Limba Română.

Comentarii

30/08/13 18:40
Român

Felicitări tuturor celor ce simt,vorbesc si trăiesc româneşte !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5