Limbenii Noi, o destinaţie de suflet, un loc în care românismul este la el acasă

În luna iulie a anului trecut, comuna Şanţ s-a înfrăţit cu Limbenii Noi din Republica Moldova. Odată cu înfrăţirea a început şi o colaborare pe linie culturală şi educaţională, astfel că de la începutul anului  şcolar Primăria și Consiliul Local Șanț au decis să acorde o bursă de merit lunară în valoare de 200 de euro pentru o elevă din Limbenii Noi, care din acest an studiază la un liceu din Piatra Neamț.

În plus, tot prin grija primarului Ioan Szabo, comuna Șanț urmează să construiască în acest an în Limbenii Noi o poartă impresionantă din lemn care va străjui intrarea în localitatea din raionul Glodeni. ”Ca o comunitate recunoscută de oameni harnici și gospodari, comuna Șanț a dorit să treacă neîntârzâiat la fapte în folosul fraților din Limbenii Noi, pentru a le arăta lucrurile minunate pe care le nutrim față de ei. Prin acordarea acestei burse școlare unui eleve merituoase (să știți că peste Prut, mulți copii își doresc să studieze în România, lucru considerat de noi de bun augur pentru reunirea cu patria mamă) dar și prin viitoarea poartă de lemn care pe care va sta scrisă înfrățirea dintre Șanț și Limbenii Noi, am făcut un prim pas înspre frații noștri. De aceea, ne dorim să avem multe realizări împreună în diferite domenii de activitate, în anii ce vin.
          În urma vizitei făcute în Basarabia, deși au resurse financiare limitate, am simțit pe deplin toată dragostea cu care ne-au înconjurat. Am fost pentru prima dată în Basarabia, iar felul călduros prin care ne-au primit și tratat frații noştri din Limbenii Noi, în frunte cu primarul Anatolie Buzut, ne-a impresionat extrem de mult. În ciuda condițiilor vitrege de trai, frații noștri din Limbenii Noi ne-au arătat ce înseamnă patriotismul adevărat prin felul de a fi. Vedeți, noi, ce trăim în România, tot clamăm că suntem mari patrioți, dar la felul cum ne manifestăm dăm dovadă că suntem mai dezbinați ca niciodată. Dincolo, în Basarabia, oamenii suferă cum nu ne-am imaginat, în tăcere, cu drag și dor, pentru limba și neamul românesc. Stau și mă întreb cu mâhnire de ce am căutat mereu să ne înfrățim cu bogații din Occident, când fericirea era la o distanță mult mai mică. Parcă ne-a fost rușine de frații noștri, ca într-un blestem! Cu această ocazie, ca și în proverb, am constatat că ne-am simțit mult mai împliniți sufletește la cei mai săraci, dar cu inimă mare și care, pe deasupra, bate pentru România”, a declarat primarul Ioan Szabo.

         Limbenii Noi, situată în Raionul Glodeni, este o comunitate care, în ciuda tuturor greutăților, încearcă și chiar reușește să se dezvolte. 

         Curios din fire și în urma discuțiilor avute cu primarul Anatolie Buzut am hotărât că este momentul să fac un pas spre ceea ce înseamnă frații de peste Prut. Trebuie să recunosc că nu regret nici măcar o secundă drumul lung și anevoios care am fost nevoit să îl străbat pentru a ajunge în comuna condusă de Anatolie Buzut.

         Limbenii Noi nu este doar o comună de peste Prut, ci este un loc în care ospitalitatea și sufletul românesc  sunt la ele acasă. Chiar dacă nu putem, încă, să vorbim de condiții extraordinare în ceea ce privește infrastructura, trebuie să recunoaștem că primarul Anatolie Buzut a făcu pași reali pentru dezvoltarea comunității. Astfel că din anul 2003, de când este în fruntea comunei, aceasta și-a schimbat fața. Case mici dar cochete înconjurate de grădini extraordinar de bine îngrijite, curățenie și mult bun simț sunt lucrurile care caracterizează această comunitate. Chiar dacă asfaltul nu este prezent pe toate drumurile comunale, administrația face eforturi deosebite pentru ca drumurile să fie practicabile și încet- încet asfaltate. Prima grijă a primarului a fost aceea de a aduce toate punctele de primă necesitate în centrul comunei, astfel ca primăria, cabinetele medicale, casa de cultură, oficiul poștal și biblioteca comunală au fost relocate și aduse în centrul satului tocmai pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea de a rezolva orice problemă fără să fie obligați să facă drumuri lungi și inutile.

         O altă problemă rezolvată cu succes este aceea a asigurării apei potabile și menajere pentru întreaga comunitate astfel că în acest moment întreaga comună este racordată la apă pentru a beneficia de condiții civilizate de trai.

         Una dintre preocupările constante ale primarului Anatolie Buzut a fost asigurarea accesului la educație. De la grădinița, care arată impecabil la Gimnaziul Comunal, toate sălile  de clasă au amprenta gospodarului. Copiii de grădiniță au parte de condiții foarte bune pentru a face primii pași în viață și cunoaștere. Săli de clasă curate, dormitoare curate și primitoare dar și cadre didactice dedicate.

         Gimnaziul Limbeniii Noi condus cu pricepere și dragoste de profesorul Vera Nafornița este un exemplu de instituție dedicată formării viitoarei generații. Elevii beneficiază de condiții foarte bune, fiecare sală de clasă având sisteme audio video care permit o mai bună  desfășurare a  cursurilor, iar elevii din ciclul primar beneficiază și de o masă gratuită.

         Biblioteca comunală numără foarte puține volume, dar există o preocupare continuă pentru creșterea fondului de carte românească pentru ca toți locuitorii să poată intra în contact cu literatura românească și nu numai. Tot la Biblioteca Comunală există mai multe calculatoare legate la internet, calculatoare cu care elevii pot lua legătura cu membrii familiei care sunt plecați peste hotare dar acestea îi ajută foarte mult și la documentare.

         Anatolie Buzut este unul dintre cei mai mari patrioți cu care am avut ocazia să vorbesc, iar dragostea lui pentru România și spiritul românesc pot fi un adevărat exemplu pentru fiecare dintre noi. Acesta a făcut reale eforturi pentru a restaura și readuce în curtea bisericii monumentul închinat eroilor români.

         De asemenea prin grija celor doi edili ccare și-au înfrățit comunele, adică Ioan Szabo și Anatolie Buzut, 21 de elevi vor fi prezenți la începutul lunii iulie în comuna de la izvor de Someș. Elevii vor fi însoțiți de primarul din Limbenii Noi, de directoarea Gimnaziului Vera Nafornița, de profesoara de istorie Maria Doagă, dar și de președinta comitetului de părinți Snejana Iațmirschi. Aceștia vor fi ccazați la pensiunea Alpina Blazna unde vor avea parte de toate condițiile pentru a petrece o vacanță perfectă, dar și de a cunoaște țara mamă.

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5