Lipiţanii de la Beclean, faimoşi în întreaga lume

Faptul că oraşul Beclean este reprezentat la competiţiile naţionale de hipism reprezintă o încununare a tradiţiei în creşterea cailor, dar şi semnul unei adevărate pasiuni în rândul bistriţenilor faţă de măiestria, nobleţea şi frumuseţea acestui animal, elemente etalate cel mai bine în competiţiile sportive. Desigur, totul trebuie corelat cu faptul că Becleanul are cea mai mare herghelie din Transilvania, care posedă astăzi cel mai mare şi mai valoros nucleu de cai de rasă Lipiţană, linia Incitato, din lume.

Mai mult, numai în Herghelia Beclean se creşte la ora actuală, în rasă curată, Semigreul Românesc, într-un număr semnificativ de mare de exemplare, toate acestea făcând ca instituţia de aici să reprezinte un obiectiv important în strategia de turism a Direcţiei Silvice Bistriţa. În ultimul timp, afluenţa de vizitatori este din ce în ce mai mare, aceasta şi pentru că în ultimii ani s-au investit fonduri importante pentru îmbunătăţirea şi ecologizarea bazei tehnico-materiale şi pentru transformarea vechiului sediu administrativ într-un spaţiu modern de cazare pentru turişti, locurile disponibile fiind din ce în ce mai solicitate, chiar şi de către turiştii străini.

Tradiţie de secole în creşterea cailor la Beclean

La Beclean, tradiţia pentru creşterea cailor, în general, şi a cailor de rasă, în special, are rădăcini în urmă cu multe secole.

Rodul acestei tradiţii şi a dragostei pentru cai s-a concretizat în faptul că astăzi, în zona Becleanului, efectivele de cabaline din gospodăriile populaţiei sunt foarte mari, iar calitatea acestora este foarte ridicată. Aceasta se datorează şi faptului că în oraşul Beclean a fost înfiinţat, în anul 1959, Depozitul de Armăsari, în anul 1978 acesta fiind transformat în Herghelia Beclean. Datorită priceperii şi dragostei în creşterea cailor, sub directa supraveghere şi contribuţie a Contelui Bethlen, a fost fondată la sfârşitul secolului al XIX-lea a opta linie de sânge a rasei Lipiţana, numită linia INCITATO. Această linie a fost fondată cu trei armăsari de sânge spaniol, aduşi de contele Bethlen, şi iepe locale. Datorită evenimentelor istorice nefavorabile, această linie aproape a dispărut, până când în Herghelia Beclean a început acţiunea de refacere a fondului genetic şi a efectivelor de cai Lipiţani din linia Incitato.

Astăzi, Herghelia Beclean posedă cel mai mare şi mai valoros nucleu de cai de rasă Lipiţana, linia Incitato, din lume, iar armăsari sau iepe din această linie participă cu succes la concursurile de atelaje din partea Hergheliei Beclean. O altă mare realizare a crescătorilor de cai din Beclean şi de la Herghelia din localitate este aportul decisiv avut în omologarea rasei Semigreul Românesc (varietatea de Transilvania). De altfel, numai în Herghelia Beclean se creşte la ora actuală, în rasă curată, Semigreul Românesc.

Cea mai mare herghelie din Transilvania

Herghelia Beclean dispune de patru adăposturi pentru iepele de reproducţie şi tineretul cabalin sub trei ani, un adăpost pentru armăsarii pepinieri, un adăpost pentru caii aflaţi în dresaj, participanţi la concursuri naţionale de atelaje, o magazie de furaje concentrate şi o moară.

De asemenea, există construcţii pentru păstrarea furajelor şi spaţii pentru păstrarea utilajelor, inclusiv a trăsurilor şi echipamentelor de atelaje, padocuri exterioare pentru iepe şi mânji, ţarcuri exterioare pentru armăsari pepinieri. În apropierea acestor construcţii se află şi un manej în interiorul căruia se desfăşoară orele de călărie pentru călăreţii mai puţin experimentaţi şi un carusel dotat cu sistem electric, unic în Transilvania (exceptând caruselul unei herghelii private din Carei), în care sunt antrenaţi caii. Depozitul de Armăsari de Montă Publică dispune de trei adăposturi care găzduiesc armăsari din cele două rase: Semigreu Românesc şi Lipiţan.

Semigreul Românesc (varietatea Transilvăneană) este un cal de muncă şi tracţiune, robust şi rezistent, cu un temperament calm şi echilibrat.

Este foarte bine adaptat la condiţiile din această parte a ţării, deoarece aici s-a desfăşurat formarea, selecţionarea, ameliorarea şi menţinerea rasei, proces în care Herghelia Beclean a avut şi are un rol hotărâtor şi în prezent, în primul rând prin armăsarii pepinieri şi iepele de reproducţie. Armăsarii de montă publică provin din rasele Semigreu Românesc şi Lipiţan. O parte dintre aceştia se găsesc la Depozitul de Armăsari, iar restul sunt repartizaţi la staţiuni de montă, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj şi contribuie astfel la amelioarea populaţiei de cabaline din zonă.

Lipiţanul este un cal cu o mare tradiţie, răspândit în centrul Europei şi chiar şi în America de Nord, îndrăgit pentru caracterul său blând, docil, dar totuşi temperamental, agil, renumit pentru inteligenţa şi marea sa capacitate de învăţare. Rasa Lipiţan este formată din opt linii de sânge, împărţite de către Federaţia Internaţională a Lipiţanului (LIF) în şase linii clasice şi două linii mai noi, dar recunoscute ca fiind de valoare egală cu cele clasice. Liniile clasice ale rasei Lipiţan sunt: Pluto – fondată în 1765, Conversano – fondată în 1767, Neapolitano – fondată în 1790, Favory – fondată în 1779, Siglavy-Capriola – fondată în 1810, Maestoso - fondată în 1819. Cele două linii noi sunt Tulipan, formată în Croaţia în jurul anului 1880, şi Incitato – linie formată în 1802, în Transilvania. Primul armăsar Incitato s-a născut la Beclean şi, chiar dacă el a fost apoi transferat la Mezöhegyes, linia s-a păstrat în permanenţă şi în zona noastră, prin descendenţii repatriaţi, iar evoluţia ei ulterioară a fost realizată aici prin următorii armăsari Incitato născuţi la Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5