Literatura si cultura bistriteana la Radio Paris

Doris Gata

Emisiunea de la Radio "ENGHIEN" Franta, moderata de poetul Francois Fournet, i-a avut ca invitati ai lunii septembrie, pe poetii bistriteni Dorel Cosma, Elena M Cimpan, Victoria Fatu Nalatiu si Menut Maximinian, insotiti de Joel Conte. Tema emisiunii a fost poezia. Intrebarile au cautat sa afle raspuns pentru ce inseamna poazia pentru fiecare dintre invitati, cum au ajuns sa scrie poezie, roul Conexiunilor internationale dintre idei.
Scriitorii au citit din creatia proprie atat in romana, cat si in franceza, fiind felicitati, prin telefon, de colegi poeti internationali. Ei si-au exprimat bucuria de a fi prezenti la radio din Paris, realizatorul Francois Fournet spunand ca au facut o imagine frumoasa culturii romanesti, pentru ca intre Paris si Bistrita exista destule Conexiuni culturale, avand in vedere coincidenta de a asista la aniversarea a 850 de ani de existenta a Catedralei Notre Dame, dupa ce la Bistrita s-au marcat 450 de ani de la sfintirea Bisericii Evanghelice, precum si frumusetea arhitecturii medievale din burgul transilvan, apreciata de francezi, plecand de la coperta antologiei Scriitori bistriteni, tradusa in limba franceza, ce reproduce o imagine cu Ansanblul Sugalete.
Poezia si imaginea culturii bistritene urmeaza a fi promovate si la Turnul Eiffel, unde va urma o discutie si o lectura publica a poetilor bistriteni, impreuna cu cei din Asociatia Rencontres Europeennees Europoesie. Am aflat de la Paris ca urmeaza o alta Conexiune internationala propusa de scriitorii bistriteni, din Turnul Eiffel in Turnul Bisericii Evanghelice, unde se vor citi poezii ale bistritenilor in Conexiuni cu Radio Paris. Astfel, simbolul bistritenilor, cel mai inalt turn din Transilvania, intra in circuitul cultural international.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]