Livezile – peste 700 de ani de atestare a comunei JAAD (1311-2013)

Comuna Livezile este una dintre cele mai vechi aşezări din Depresiunea Bârgău-Livezile şi a fost atestată documentar prin Dania Regelui Carol de Anjou, din 24 februarie 1311. Redăm în continuare documentul, după textul lat. Zimmermann Werner, I, p.299-300, publicat în Documente privind istoria României, Veacul XIV, C. Transilvania, vol.I (1301-1320), Editura Academiei R.P.R. 1953, doc.139, 185.
1311, 24 februarie, Buda
Noi Carol, din mila lui dumnezeu, regele Ungariei dând ştire facem cunoscut prin cuprinsul celor de faţă tuturor celor cărora se cuvine că noi, pentru faptele de credinţă şi slujbele vrednice de răsplată ale lui Ioan, fiul lui Geubul din Bistriţa ce ni le-a făcut şi adus cu toată ardoarea credinţei în multe făptuiri şi treburi ale noastre, i-am dat, i-am dăruit şi i-am hărăzit lui şi prin-trânsul moştenitorilor lui şi urmaşilor moştenitorilor lui o moşie numită Pettendorf (aflătoare între Iad) şi munţi, Comitatul Bistriţa, care este pământ regesc şi ţine de dreptul nosteu de danie cu toate folosinţele şi cele ce ţin de ea, ca s-o stăpânească şi s-o aibă în pace şi linişte pe veci făgăduindu-i că, îndată ce ne va fi adus înapoi cele de faţă îi vom întări prin scrisoarea noastră privilegiată dania pe care i-am făcut-o.
Dat la Buda, în ziua Păresimilor, în anul domnului una mie trei sute unsprezece.

Pregătirile pentru aniversarea a şapte secole de la prima atestare, cunoscută, a comunei Livezile, desfăşurată duminică 25 august 2013, au avut în vedere sărbătorirea acestui unic eveniment istoric, împreună cu saşii veniţi în locurile din care au plecat în urmă cu mai multe decenii. În întâmpinarea sărbătorii, primarul Traian Simionca, viceprimarul Cifor..., consilierii locali, funcţionarii primăriei şi o mare parte a populaţiei, au fost antrenaţi în lucrări de pregătire a comunei, unde a fost amenajat şi modernizat cursul apei din parcul din faţa Primăriei, s-a finalizat un grup social modern şi au fost asfaltate trotuarele şi căile secundare de acces din centrul comunei, schimbându-i total înfăţişarea.
La marea sărbătoare a comunei Livezile, fostă „Jad”, străzile şi parcările din centrul comunei, noile trotuare şi alei, umbra imensului arbore secular şi întregul parc din faţa Bisericii Evanghelice au fost neîncăpătoare pentru sutele de livezeni şi saşi, în marea lor parte fii ai comunei, care au petrecut împreună, la un pahar, gustând tradiţionalul balmoş românesc, fasolea cu cârnaţi şi tocana de oaie, bucurându-se de revedere şi participând la spectacolele artistice desfăşurate pe scena special amenajată.
Proiectul de amenajare, modernizare şi înfrumuseţare a centrului comunei, incluzând şi parcul central, realizat până acum prin munca fizică a localnicilor şi angajaţilor primăriei, va continua în funcţie de posibilităţile financiare, în următorii ani. După mai multe decenii, în care s-a degradat, vechea Biserică Evanghelică din Livezile, declarată monument istoric, a fost reabilitată în exterior, cu ajutorul saşilor, centrul localităţii restabilindu-şi maiestuoasa înfăţişare. În biserică a avut loc slujba religioasă, la care au luat parte sute de persoane. Contribuţia saşilor, nu doar sufletească dar şi financiară, prin Comunitatea Evanghelică Livezile, se va materializa în viitor şi prin renovarea interioară a lăcaşului de cult.
În cinstea aniversării a peste 700 de ani, de la atestarea comunei Livezile (Jaad, 1311-2013), Primăria şi Consiliul Local au organizat un bogat şi variat program artistic, având sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, la care şi-au dat concursul numeroase ansambluri, cu muzică de fanfară, muzică clasică, muzică şi dansuri populare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5